Kjersti Holmen

- Et stort tap

I sorg over skuespillerens bortgang.

NÆRE VENNER OG KOLLEGER: Ellen Horn og Kjersti Holmen under Aschehougs tradisjonelle hagefest i 2007. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB .
NÆRE VENNER OG KOLLEGER: Ellen Horn og Kjersti Holmen under Aschehougs tradisjonelle hagefest i 2007. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB . Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ble det kjent at den folkekjære skuespilleren Kjersti Holmen har gått bort, 65 år gammel. Hun satte stort preg på teater- og filmverdenen i Norge siden hun slo gjennom i 1980.

Det er ingen tvil om at revy- og dramaskuespilleren har vært til stor inspirasjon for både eldre og yngre skuespillere.

Blant dem som sto Holmen svært nær i karrieren var tidligere teatersjef ved Nationaltheatret og skuespiller Ellen Horn.

- Et stort tap

Hun sier til Se og Hør at hun mottar dødsbudskapet med stor sorg.

- Jeg kjente Kjersti veldig godt, og har fulgt henne hele karrieren. Hun er en av de største skuespillerne vi har hatt, og hun var en helt unik kunstner.

Hun minnes blant annet debutforestillingen til Holmen ved Oslo Nye Teater.

- Hun kom inn som en virvelvind, og kunne spille på absolutt alle strenger - fra det dypt alvorlige til det «crazy», morsomme. Det var hennes varemerke hele veien, at hun mestret alle sjangre. Hun var en utrolig intelligent skuespiller, og hun var morsomt å jobbe sammen med. Det var en glede å være hennes teatersjef, sier hun, og legger til:

- Det er et stort tap, og det er veldig vondt. Jeg håper hun får fred.

Skuespiller Aksel Hennie spilte mot Holmen i filmene «Regnskap» og «En ganske snill mann».

- Hun var et unikt menneske og en ubeskrivelig dyktig og sjenerøs skuespiller. Å være rundt henne var synonymt med trygghet. Alltid. I alle settinger. Hun var et skinnende inspirerende og vakkert menneske, sier han til Se og Hør.

-UNIK: Aksel Hennie minnes Kjersti Holmen. Foto: Andreas Fadum/Se og hør
-UNIK: Aksel Hennie minnes Kjersti Holmen. Foto: Andreas Fadum/Se og hør Vis mer

Skuespiller og komiker Øyvind Blunck minnes også Holmen med stor beundring.

- Kjersti var vel den fullkomne skuespiller. Hun behersket alle former innenfor yrket. Få kunne være morsommere og få kunne spille så dramatiske stykker på Nationaltheatret og i filmer med innlevelse og tak på publikum som henne, sier han til Se og Hør.

I SORG: Øyvind Blunck minnes Kjersti Holmen. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
I SORG: Øyvind Blunck minnes Kjersti Holmen. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer

De to spilte blant annet sammen i fjernsynsklassikeren «Den Spanske Flue».

- Hun var den beste vi hadde i en periode. Det var ikke snaut det hun klarte å få ut av rollen som Fri Klinke. Hun spilte mot Henki Kolstad som var hennes mann i stykket, med kanskje 30-35 års aldersforskjell mellom dem, men hun var så god i rollen at det ikke var noe problem, heller tvert i mot, minnes Blunck.

- Trist at hun er borte. Hvil i fred, avslutter han.

Skuespiller og sanger Guri Schanke (59) var blant dem som jobbet svært tett med Holmen på scenen.

- Det er uendelig trist. Kjersti var en enestående skuespiller, kunstner og komedienne, i tillegg til å være en veldig god venninne. Jeg hadde stor glede av å jobbe med henne, og å observere henne på scenen var bare helt fantastisk. Hun var så uredd, original og ekstremt talentfull. Det var et eventyr å se henne jobbe. Hun var et stort forbilde som har inspirert utrolig mange kolleger og mennesker med alle følelsene hun viste på scenen, sier hun til Se og Hør.

NÆRE VENNER: Kjersti Holmen og Guri Schanke under premieren av «Da Hilde ble 50» i 2017. Foto: Tore Skaar/Se og Hør
NÆRE VENNER: Kjersti Holmen og Guri Schanke under premieren av «Da Hilde ble 50» i 2017. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

En annen som synes det er svært trist med dødsbudskapet er skuespiller Jon Øigarden, som jobbet med henne i filmen «Mennesker i solen».

- Det er forferdelig trist å høre. Jeg var så heldig å få jobbe med Kjersti en gang. Jeg har alltid beundret henne, og synes at hun var helt fantastisk. Jeg husker fra videregående skole hvor jeg var med på Grefsenrevyen. Jeg var alltid så stolt over å si at hun også hadde vært med der. Hun var helt unik. Jeg har alt godt å si om henne, og mine tanker går til familien, sier han til Se og Hør.

«MENNESKER I SOLEN»: Jon Øigarden, her med Ane Dahl Torp, spilte mot Kjerste Holmen og Ingar Helge Gimle i filen «Mennesker i solen». Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
«MENNESKER I SOLEN»: Jon Øigarden, her med Ane Dahl Torp, spilte mot Kjerste Holmen og Ingar Helge Gimle i filen «Mennesker i solen». Foto: Aleksander Andersen / Scanpix . Vis mer

Også skuespillerveteran Ingar Helge Gimle spilte i filmen, men jobbet også med Holmen i en rekke andre produksjoner, deriblant for scenen.

- Norge har mistet en av sine fremste skuespillere, og i sin generasjon, var hun kanskje den fremste. Hun var et helt spesielt talent, et talent av de sjeldne, sier Gimle til Se og Hør.

«Et nydelig sinn»

Som person beskriver Gimle Holmen som «sjenerøs» og forteller at hun hadde «et nydelig sinn».

- Det var bestandig en drøm å jobbe med henne, sier han.

- Har du noen spesielle minner om henne du vil trekke frem?

- Da hun spilte i «Rød snø» sammen med Sven Nordin, synes jeg hun var helt vidunderlig. Jeg ble helt forelsket i henne med én gang, i likhet med resten av Norge, svarer Gimle.

Han mener bredden i det kunstneriske spektret til Holmen, var unikt.

- Det var sjeldent å se. Både komedie og tragedie kom like naturlig for henne.

LES OGSÅ: Redd for at noen skal bli sint på meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer