GIKK BORT: Trond Kirkvaag døde fredag etter lang tids sykdom. Han ble 61 år gammel. Foto: SCANPIX
GIKK BORT: Trond Kirkvaag døde fredag etter lang tids sykdom. Han ble 61 år gammel. Foto: SCANPIXVis mer

- Et stort tap for Norge

Trond Kirkvaags bortgang preger kultur-Norge.

SEHER.NO: Lørdag ble det kjent at komikeren og skuespilleren Trond Kirkvaag gikk bort fredag etter lengre tids sykdom.


At en av Norges aller største humorister er borte er det ingen tvil om.


- Det er klart at det er et stort tap for NRK og underholdningslivet i Norge. Han var uten tvil en av de aller største humoristene som har levd i fedrelandet, sier NRKs kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas til Seher.no.


LESERNE MINNES TROND: Folkets hyllest


Trond Kirkvaag var en parodieringsmester av de sjeldne, og en av de som har blitt parodiert av Kirkvaag er programleder Dan Børge Akerø.


- Det var jo ikke overraskende at han døde i natt, for vi har jo visst om det siden forsommeren, så dette er en forferdelig trist historie som har kastet en skygge over hele sommeren egentlig. Og det er utrolig trist for Trond hadde så mye mer å gi, sier Akerø til Seher.no.


- For å snu litt på det så var det vel bra at det gikk som det gikk. Jeg hadde en liten avskjedsprat med Trond før sommeren og jeg vet at han har hatt det veldig vondt, sier han.


Dan Børge Akerø har også jobbet tett sammen med Trond Kirkvaag i mange år, og beundrer hans arbeid.


- Han er virkelig en av de store. Vi har jobbet mye sammen helt siden 1987, og har produsert mye sammen. Det er mange som har forsøkt å parodiere opp gjennom årene, men Trond er en av de som virkelig klarte det. Han parodierte mye bedre enn alle andre, mye på grunn av måten han jobbet på. Han var perfeksjonist og levde seg inn i rollen. Studerte teksten, bevegelsene og utseende, sier Akerø til Seher.no.


Også kulturminister Trond Giske var tydelig preget da Seher.no kontaktet han lørdag formiddag.


- Det er veldig trist at han gikk bort så altfor tidlig. Han er kanskje én av våre aller største komikere og humorister gjennom tidene. Det finnes ikke en nordmann som ikke har gledet seg over Kirkvaags parodier og påfunn, sier Giske til Seher.no.


- I tillegg hadde han et varmt samfunnsengasjement, og det er ingen tvil om at han vil bli dypt savnet av mange.


"KLM"-kollegaer og gode venner, Lars Mjøen og Knut Lystad jobbet tett med Trond Kirkvaag i mange år.


- Dette er selvsagt veldig tragisk, men vi har visst om dette lenge. Dette er nok en lettelse for familien, sier Mjøen til VG Nett.


- En del av livet mitt har blitt borte nå, både yrkesmessig og privat. Dette er en tragedie, sier Knut Lystad til Dagbladet.no


"Luftens helter" var den siste programserien Trond Kirkvaag gjorde for NRK. Kirkvaag, som spiller de mekaniske geniet Joar «Jojo» Johansen, fikk selv ideen til serien og rakk å skrive manus til den sammen med kollega Knut Lystad før han ble syk.


I kveld sendes siste episode av "Luftens helter" på NRK1 klokken 19.55.


SE TROND KIRKVAAGS LIV I BILDER HER:SE TROND KIRKVAAG PARODIERE DAN BØRGE AKERØ:TROND KIRKVAAG SOM "SKREMMER'N" PÅ TOGET: