VANT «SKAL VI DANSE»: Åsleik Engmark sammen med Egor Filipenko, Aylar Lie og Nadya Khamitskaya i 2010. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør.
VANT «SKAL VI DANSE»: Åsleik Engmark sammen med Egor Filipenko, Aylar Lie og Nadya Khamitskaya i 2010. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør.Vis mer

Aylar Lie:

- Et stort sjokk at Åsleik er død

Aylar Lie i sorg over komikerens bortgang.

(Seoghør.no): Mandag ble det kjent at komikeren Åsleik Engmark hadde gått bort etter å ha fått et illebefinnende. Han ble 51 år gammel.

Flere av underholdnings-Norges største profiler sørger over sin tidligere venn og kollega.

I 2010 vant Åsleik «Skal vi danse» på TV 2 sammen med Nadya Khamitskaya.

«Med stor sorg i hjertet: Kjære Åsleik, kreativ og leken, proffesjonell til fingerspissene. Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk lov til å få jobbe med deg. Det var noe helt eget. Sammen har vi laget danseøyeblikkene som jeg vil huske for alltid. Du kom brått inn i Skal vi danse-livet mitt og beriket det. Din bortgang kom like brått. Alt for tidlig. Du skulle berike verden med din kreativitet i så mange år til. Mine varme tanker går til barna og familien. Hvil i fred, kjære "Chaplin" <3», skriver Khamitskaya på Facebook.

Åsleik Engmarks finalemotstander fra «Skal vi danse», Aylar Lie, sier at nyheten kom som et stort sjokk på henne.

Sørger over Åsleik

- Dette er et stort tap for norsk underholdning. Vi hadde mye kontakt da vi var med i «Skal vi danse» og jeg husker at jeg ble imponert over hvor mye energi han hadde. Han var en trebarnspappa i 40-årene men gikk «all in» i alt han gjorde, og var veldig imponerende.

- Jeg vil kondolere og mine tanker går til hans familie.

Aylar sier de to fikk svært god kontakt i løpet av ukene de trente sammen i «Skal vi danse».

- Selv om vi var konkurrenter, hadde vi en veldig god tone, og da det nærmet seg finalen, bodde vi nærmest sammen på dansehallen.

Saken fortsetter under videoen.

HØYDEPUNKTENE: Åsleik A. Engmark døde 12. februar, 51 år gammel. Han var en komiker, skuespiller, sanger, regissør og tekstforfatter. Her er høydepunktene fra hans liv. Vis mer

- Åsleik behersket alt

Komikervennen Thomas Leikvoll beskriver Åsleik Engmark som en av de store pionerene innenfor norsk stand up.

- Da jeg så Åsleik herje på scenen første gang for mange år siden, ble jeg vanvittig imponert. Han hadde en voldsom energi og gjorde alt med den største selvfølgelighet. Han har mye av æren for at jeg selv valgte denne retningen.

IMPONERT: - Han var en multikunstner som det var umulig ikke å se opp til, sier Thomas Leikvoll. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
IMPONERT: - Han var en multikunstner som det var umulig ikke å se opp til, sier Thomas Leikvoll. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Han var en multikunstner som det var umulig å ikke se opp til. Manusforfatter, musiker, danser, regissør - han behersket alt. Og til alt overmål var han en nær og god rådgiver for oss andre. Det er helt ufattelig at han er borte, forteller Thomas Leikvoll.

- Forferdelig trist

Jo Vestly, sønn av Knerten-forfatter Anne-Cath. Vestly, har jobbet med Engmark flere ganger. Til Dagbladet beskriver han nyheten om Engmarks bortgang som et sjokk.

- Det skal ikke ramme en mann på den alderen. Jeg kan ikke si noe annet enn at dette er forferdelig trist, sier han og fortsetter:

GODT SAMARBEID: - Åsleik hadde et kjempetalent, sier Jo Vestly. Foto: NTB Scanpix
GODT SAMARBEID: - Åsleik hadde et kjempetalent, sier Jo Vestly. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han hadde et kjempetalent og det fikk vi glede av. «Knerten» gjorde han på en unik og flott måte. De tre filmene blir stående igjen som en egen æra, forklarer han.

Vestly mener Engmark har vist stor bredde gjennom sin mangfoldige karriere.

- Som publikummer har mange fått mye glede av Åsleik. Han blir stående i historien og vil huskes, avslutter Jo Vestly.

- Ufattelig

Artist Marian Aas Hansen har jobbet med Engmark flere ganger. De har begge stemmer i animasjonsfilmen «Nysgjerrige Nils» fra 2006, og har samarbeidet med musikalske ting tidligere.

- Nå ble jeg helt sjokkert. Så forferdelig trist. En strålende skuespiller og en herlig fyr er borte. Jeg kan ikke si at jeg kjente han personlig, men vi var bekjente og har hatt mange hyggelige møter som kollegaer. Dette var utrolig trist, skriver hun i en SMS til Dagbladet.

- EN STRÅLENDE SKUESPILLER: Marian Aas Hansen hyller Åsleik Engmark som en herlig fyr. Foto: NTB Scanpix
- EN STRÅLENDE SKUESPILLER: Marian Aas Hansen hyller Åsleik Engmark som en herlig fyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Engmark var som nevnt engasjert i revyen på Grefsen videregående skole i ungdommen. Der spilte han med flere kjente navn som Siw Anita Andersen, Jon Schau, Alex Rosén og Geir Kvarme.

- Jeg beklager, men dette er bare et sjokk som jeg opplever ufattelig. Vi kjente hverandre godt fra oppveksten på Grefsen. Jeg har dessverre ikke noe annet å si enn at det er ufattelig og vondt, skriver Kvarme i en tekstmelding til Dagbladet.

-Han var en energiklump

Engmark var god venn med den norske komikeren Øyvind Angltveit. De to ble kjent på midten av 1980-tallet, og var begge aktive i revygruppa «Lompelandslaget». I 2002 vant de blant annet Komiprisen for forestillingen «Lompelandslaget legger lista litt lavere».

- 100 PROSENT LIVSGLEDE: &nbsp;Øyvind Angeltveit minnes sin tidligere kollega med stor glede. Foto: NTB Scanpix
- 100 PROSENT LIVSGLEDE:  Øyvind Angeltveit minnes sin tidligere kollega med stor glede. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til Dagbladet forteller Angeltveit at dette er et sjokk.

- Han var en energiklump av en mann. Det var alltid 100 prosent energi og livsglede. Jeg tenker jo på hans barn. Dette er kjempetrist, sier han.

Angeltveit beskriver Engmark som en god og varm kollega. De hadde godt kontakt hele veien, og savnet blir stort.

- Han fant alltid på så mange hyggelige ting, og var alltid initiativrik. Jeg vil si at han tok yrket sitt som en idrettsmann. Da han meldte seg på «Skal vi danse» var jeg sikker på at han skulle vinne. Det sier det meste om Åsleik, forteller han.

- Sprudlende, snill og varm

Komiker og artist Jon Niklas Rønning er i sjokk over å ha mistet en fantastisk venn og kollega.

- Åsleik var inne i sin kanskje mest spennende og kreative periode nå - og det er vondt å tenke på at han ikke får fullført alt det fine og morsomme han hadde planlagt. Jeg vil huske ham som en sprudlende, snill, varm og inspirerende venn. En allsidig komiker og skuespiller jeg fikk gleden av å jobbe med under en lengre showperiode, sier Rønning.

- Det var en gave å dele scene med ham. Han boblet over av smittende entusiasme og var, som alltid, på leting etter å finne den ekte nerven i humorteksten. At Åsleik er borte er bare uvirkelig og urettferdig. Han hadde sine beste år igjen og jeg vil savne ham dypt.

Stor kunstner

Komiker Tommy Steine beskriver Engmark som en stor kunstner.

- Som de fleste er jeg skjelven av sjokket. Åsleik er en jeg alltid har hatt stor respekt for fordi han alltid var så profesjonell. Han lærte meg tidlig kunsten å være forberedt selv når vi gjorde impro sammen. Da vi gjorde sommer latter sammen i 2012 var det nettop impro biten vi gjorde sammen som imponerte meg mest. Jeg vil huske Åsleik som en av de flinkeste uansett sjanger i humor.

STOR RESPEKT: Tommy Steine har alltid vært stor fan av Åsleik Engmark. Foto: NTB Scanpix
STOR RESPEKT: Tommy Steine har alltid vært stor fan av Åsleik Engmark. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En stor stor kunstner er gått bort så altfor tidlig og mine tanker går selvsagt til hans nærmeste! Åsleik er dessverre borte og det er uendelig trist, men heldigvis vil hans arbeide leve videre, sier Steine Til Dagbladet.

LES OGSÅ: Åsleik vant «Skal vi danse»