Joralf «Snåsamannen» Gjerstad:

Et siste farvel med «Snåsamannen»

Joralf Gjerstad døde 18. juni, 95 år gammel.

BISATT: 18. juni gikk «Snåsamannen» Joralf Gjerstad bort, 95 år gammel. Tirsdag 29. juni ble han bisatt i Snåsa kirke. Foto: NTB
BISATT: 18. juni gikk «Snåsamannen» Joralf Gjerstad bort, 95 år gammel. Tirsdag 29. juni ble han bisatt i Snåsa kirke. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått elleve dager siden Joralf Gjerstad døde. «Snåsamannen» gikk bort fredag 18. juni, 95 år gammel.

I dag klokken 12.00 ble han bisatt fra Snåsa kirke - med bare inviterte gjester til stede. Av smittevernhensyn kunne bare 90 personer være til stede i kirken.

BISETTELSE: Joralf Gjerstad bisettes fra Snåsa kirke tirsdag 12.00. Foto: Hanna Johre / NTB
BISETTELSE: Joralf Gjerstad bisettes fra Snåsa kirke tirsdag 12.00. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Under bisettelsen ble det holdt minneord fra flere i familien - blant annet av datteren Jorunn Gjerstad, men dette ble ikke strømmet direkte. Årsaken var at familien ønsket å holde seremonien så privat som mulig.

Allmennheten kunne imidlertid få høre barnebarnet Frøydis Jørstad fremføre flere sanger, blant annet den kjente låten «Amazing Grace». Sokneprest Harald Nordtug Tveit ledet seremonien sammen med Tor Singsaas, tidligere biskop i Nidaros bispedømme.

En rekke salmer, sangfremføringer og bibeltekster sto på programmet. Barnebarnet Ingvild Jørstad leste blant annet Frans av Assisis Bønn. Dette fikk allmennheten se.

BISETTELSE: Forrettende prest Harald Nordtug Tveit. Foto: Hanna Johre / NTB
BISETTELSE: Forrettende prest Harald Nordtug Tveit. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Det ble også minneord fra Snåsas ordfører Arnt Bardal.

«Snåsamannen» var kjent for sine angivelig synske evner og «varme hender», og svært mange mener at de har blitt helbredet av 95-åringen. Gjerstad mottok også mye kritikk, særlig fordi historiene har vært vanskelig å bekrefte.

KISTA: Gjerstad bisettes fra Snåsa kirke tirsdag klokka 12.00. Her er kisten. Foto: Hanna Johre / NTB
KISTA: Gjerstad bisettes fra Snåsa kirke tirsdag klokka 12.00. Her er kisten. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Klokkeringing

Seremonien ble innledet med klokkeringing og preludium. Deretter fulgte solosang av Arnstein Vesterdal. Han fremførte låten «Å, eg veit meg eit land».

Etter at hele forsamlingen sang salmen «O, bli hos meg», startet sokneprest Harald Nordtug Tveit på sine minneord om Gjerstad.

- Joralf lærte i sin oppvekst å kjenne samfunnet nedenfra, det var med å forme han som menneske, sa soknepresten om Gjerstads tidlige leveår.

Nordtug Tveit beskrev også Gjerstad som en kjær familiemann som var svært glad i sin kone og tre barn.

SNÅSA KIRKE: Kirkerommet fylt med blomster og hilsener. Foto: Hanna Johre / NTB
SNÅSA KIRKE: Kirkerommet fylt med blomster og hilsener. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

- Joralf var en trygg bauta i familien. Han satte alltid familien først, fortsatte soknepresten.

Nordtug Tveit beskrev også en mann som var svært opptatt av lokalmiljøet i Snåsa, og som var aktiv i Snåsa kirke og i lokalpolitikken.

- Mest av alt er nok Joralf kjent for sine synske evner og varme hender. Dette var evner han ble klar over tidlig i livet, og han så det som en Guds gave som han ville bruke i tjeneste for andre, sa soknepresten.

Gjerstad møtte også alle på samme måte, sa Nordtug Tveit:

- Det spilte ingen rolle om du var fattig eller rik, Joralf så det gode i alle.

GRÅTER: I en ukens episode av «Helt Harald» er det Solveig Kloppen som er gjest. Og når Solveig forteller om hvor mye hytten betyr for henne begynner hun å gråte. Vis mer

- Sterkt

Etter prestens minneord holdt flere familiemedlemmer taler - som ikke ble vist direkte etter familiens ønske. Etter dette var det tidligere Nidaros-biskop Tor Singsaas tur til å komme med en hilsen.

- Det er så sterkt å sitte her og høre alle beretningene om Joralf Gjerstad, innledet Singsaas.

Han fortsatte ved å takke Gjerstad på vegne av Den norske kirke og Nidaros bispedømme:

TALE: Sokneprest i Stiklestad prosti Tor Singsaas. Foto: Hanna Johre / NTB
TALE: Sokneprest i Stiklestad prosti Tor Singsaas. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

- Jeg vil takke for Joralf Gjerstads livslange tjeneste for mennesker i nød i landet vårt. Det begynte i ung alder, med at han hadde evner utenom det vanlige, med sine varme hender og sitt klarsyn.

Ordfører i Snåsa, Arnt Bardal, mintes «Snåsamannen» slik:

- Et langt, rikt og høyst særegent liv tok slutt fredag 18. juni 2021. På vegne av hjembygda og folket i Snåsa vil jeg kondolere familien og dere som sto Joralf nærmest. Selv om Joralf var en gammel mann, var det underlig å få beskjed om hans bortgang forrige fredag. En uerstattelig nerve i Snåsasamfunnet og en del av vår identitet går nå over i historien.

NY SIDE: Adrian Sellevoll var ute med låta «Se hvordan vi lever», der han tok et oppgjør med sitt gamle jeg, og hyllet kameraten som han mistet for et halvt år siden. Video: Sony Music / Rød Løper Vis mer

Han beskrev også Gjerstad som den viktigste personen for å ha satt den lille bygda på kartet. Representanter for Snåsa sanitetsforening og Gjerstadstiftelsen holdt også minneord.

Barnebarnet Ingvild Jørstad leste Frans av Assisis bønn. Barnebarnet Frøydis Jørstad bidro med solosang. Hun sang også «Amazing Grace» før kista ble fraktet ut.

LES OGSÅ: «Snåsamannen» er død

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer