- Et nydelig syn

Flere hundre mennesker samlet seg i Moss søndag kveld.

MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Moss for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Moss for å minnes Ari Behn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MOSS / OSLO (Se og Hør): Søndag kveld går et fakkeltog til minne om Ari Behn gjennom Moss sentrum, fra Høyvekta til Moss kirke. Toget begynte like etter klokken 17, og allerede før det aktuelle tidspunktet hadde flere hundre møtt opp for å vise sin støtte.

Se og Hørs reporter på stedet forteller at flere frivillige deler ut fakler og roser.

LYSHAV: Hundrevis av lys er tent på Slottsplassen til minne om Ari Behn, som tok livet sitt første juledag. Reportere: Silje Vemøy og Thea Hope Vis mer

Ordfører i Moss, Hanne Tollerud, er en av de mange som har møtt opp for å ta del i fakkeltoget, og hun sier til Dagbladet at det er tydelig at Behn har satt sine spor og preget hele Moss.

- Det er et tydelig behov at mossingene vil komme sammen i fellesskap og vise medfølelse og omsorg for familien og de nærmeste, men også for å hedre Ari, sier hun.

- Han vil nok bli husket som en veldig raus og inkluderende person som alltid så andre, men også for den kunstneren han var, fortsetter hun.

Ordføreren hadde ventet at mange ville møte opp søndag kveld, men innrømmer at hun er rørt over oppmøtet.

Initiativtaker til fakkeltoget, Arne Kristian Stellander, er tydelig rørt over at så mange har tatt til gatene for å minnes kunstneren.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer

- Det er helt fantastisk å se. Det er folk her jeg aldri har sett før, et nydelig syn, sier han til Dagbladet, tydelig beveget over situasjonen.

Fakkeltoget endte ved Moss kirke, hvor det nå i ettertid vil være et arrangement med både taler og musikalske innslag. Se og Hør har fått opplyst at alle som skal opptre gjør det gratis.

Roser åpenheten

Første juledag kom sjokknyheten om at Behn hadde tatt sitt eget liv. Det bekreftet familien, som roses for åpenheten.

Fredag kveld fikk Dagbladet opplyst at Behns bisettelse vil finne sted i Oslo domkirke fredag 3. januar klokka 13.00. Til Se og Hør opplyser Ari Behns manager og familiens talsmann, Geir Håkonsund, at bisettelsen vil forrettes av biskopen i Oslo, Kari Veiteberg.

I etterkant av dødsfallet har det blitt rettet stor oppmerksomhet mot temaet mental helse.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

Familien gikk med en gang ut med at Behn hadde tatt sitt eget liv, noe norske medier valgte å omtale. Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener det var riktig avgjørelse av pressen å omtale dette.

- Det er et tydelig uttrykk for at vi har fått større åpenhet, både i samfunnet generelt og i mediene, sa hun til Dagbladet.

Nybø roste også Behns etterlatte for åpenheten deres.

- At de er så åpne fra første stund er prisverdig, sa hun.

Torsdag formiddag kom Behns familie med en uttalelse til Dagbladet, hvor de ønsket å videreformidle sin takknemlighet etter den overveldende støtten og alle kondolanser de hadde mottatt det siste døgnet

SØRGER: Unni Askeland har knapt vært ute av døra siden hun mottok dødsbudskapet for to dager siden. - Jeg har mistet en av mine beste venner. Det er bare grusomt. Hennes varmeste tanker går til døtrene og Märtha Louise. Foto: Frank Karlsen. Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Behn har vært en del av den norske offentligheten i flere tiår, som forfatter, som ektemann og seinere eksmann av prinsesse Märtha Louise (48), og som billedkunstner.

Sitt skrivende gjennombrudd fikk han med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999, som solgte over 100 000 eksemplarer. I 2018 slo han for alvor gjennom som kunstmaler. I Norge hadde han langt over 50 pop up-utstillinger over hele landet, og i fjor solgte han malerier for over 5,7 millioner kroner.

Torsdag kveld kunne Galleri Graff, som stilte ut flere av Behns verk, meddele på sine Facebook-sider at etterspørselen på kunstnerens trykk var så stor at nettsida deres krasjet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer