Brooke Shields:

- Et mirakel at jeg overlevde

Stjernen mener ingen ville trodd på henne dersom hun fortalte dette for 30 år siden.

ÅPENHJERTIG: I en ny dokumentarserie om livet til Brooke Shields får vi innblikk i hvordan den heftige berømmelsen har vært for den tidligere barnestjernen. Foto: Michael Tran / AFP / NTB
ÅPENHJERTIG: I en ny dokumentarserie om livet til Brooke Shields får vi innblikk i hvordan den heftige berømmelsen har vært for den tidligere barnestjernen. Foto: Michael Tran / AFP / NTB Vis mer
Publisert

For over 30 år siden ble Brooke Shields (57) seksuelt trakassert av en høytstående person i Hollywoods filmindustri. Men den tidligere barnestjernen og modellen sa aldri et ord til noen om det, og tenkte med seg selv at ingen kom til å tro henne dersom hun gjorde det.

For hun mener at folk ikke trodde på sånne historier på den tiden. Hun var dessuten sikker på at dersom hun åpnet munnen, kom hun aldri til å få jobbe igjen.

OVERLEVDE: Pamela Anderson var en av de største på 90- og 2000-tallet. Siden har hun vært ganske stille om alle skandalene som skjedde i og rundt hennes liv på den tiden. I en Netflix-dokumentar forteller hun alt. Video: Netflix Vis mer

Et fenomen

Historien om overgrepet deler hun nå i den kommende dokumentarserien i to deler, «Brooke Shields: Pretty Baby», som har premiere 3. april på strømmetjenesten Hulu.

Dokumentaren gjør et dypdykk ned i hennes helt spesielle liv, og hvordan de seksualiserte rollene i filmer som «Pretty Baby» og «The Blue Lagoon», gjorde henne til gjenstand for fasinasjon og misnøye. Men også til et pop-kulturelt fenomen.

PRETTY BABY: Brooke Shields var bare 11-12 år da hun spilte prostituert i filmen Pretty Baby. Foto: NTB
PRETTY BABY: Brooke Shields var bare 11-12 år da hun spilte prostituert i filmen Pretty Baby. Foto: NTB Vis mer

For Shields ble tidlig kjent for sitt vakre ytre og i 1980 var hun i alder av 14 år den yngste som noen sinne hadde prydet forsiden til Vouge. Som 15-åring kunne man se henne i TV-reklamer og reklameplakater for Calvin Klein jeans.

Serien «The Last of Us» har blitt den mest sette serien på HBO Max, men det er ikke bare selve serien som har havnet på «alles» lepper. Video: Rød Løper Vis mer

FIlmen «Pretty Baby» ble spilt inn da Shields bare var elleve-tolv år gammel og handler om et barn som bor på et bordell. Nakenscener i filmen og bilder, tatt av Brooke under innspilling, har de senere årene skapt debatt rundt seksualisering av barn.

- Å gjøre dokumentaren, gjorde at jeg så alt sammenlagt og det er et mirakel at jeg overlevde, sier 57-åringen til magasinet People.

Klandret seg selv

- Det har tatt meg lang tid å prosessere det, sier hun om overgrepet som skjedde da hun var i 20-årene og legger til at hun er mer sint over det nå enn hun evnet å bli da det skjedde.

- Hvis du er redd, er det all grunn til det for det er skumle situasjoner. De trenger ikke å være voldelige for å være skumle.

Ser du noen likhetstrekk mellom «Exit»-karakteren og Hollywood-fruen Anna Anka? Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

På det tidpunktet var hun akkurat ferdig med å studere ved Universitetet i Princeton, men klarte ikke å finne seg jobb. Noe hun selv kaller bunnpunktet i karrieren sin.

Etter en middag med en profilert mann innenfor Hollywoods filmindustri, som hun møtte i tro om å få en jobb, inviterte han henne opp på hotellrommet sitt slik at hun kunne ringe etter en drosje. Der inne på rommet skal han ha forgrepet seg på henne.

- Jeg kjempet ikke imot, jeg bare frøs, minnes hun.

I ettertid klandret hun seg selv ved å kritisere sin egen oppførsel. Hvorfor ble jeg med han til hotellrommet? Jeg skulle ikke ha tatt den drinken under middagen, sa hun til seg selv.

PUNGET UT: Amerikanske Bryan Ray har brukt elleville summer på å ligne på sitt store idol, Britney Spears. Video: Rød Løper Vis mer

- Det var ganske enkelt å distansere meg fra det, for det var gammelt nytt på det tidspunktet. Og fordi valget sto mellom og kjempe og flykte- og det å kjempe ikke var et alternativ, forlot jeg bare kroppen min. Man er ikke der. Det skjedde ikke.

En okse i en porselensbutikk

På grunn av den massive oppmerksomheten rundt hennes utseende lærte hun seg tidlig å distansere seg fra sin egen kropp og seksualitet. Hun ble god til å skru av seg selv, i og med at hun mesteparten av tiden bare var en «forsidepike».

Nå håper hun at det å dele kan hjelpe andre kvinner til å ikke føle seg alene.

- Alle håndterer sine traumer forskjellig. Jeg ønsker å gå i bresjen slik at kvinner lettere kan fortelle sin sannhet.

LANGT EKTESKAP: Brooke Shields og ektemannen Chris Henchy sammen under en premiere i 2012. Paret giftet seg i 2001 og har to døtre sammen. Foto: NTB
LANGT EKTESKAP: Brooke Shields og ektemannen Chris Henchy sammen under en premiere i 2012. Paret giftet seg i 2001 og har to døtre sammen. Foto: NTB Vis mer

Shields er gift med forfatter og regissør Chris Henchy (58) og paret har dø døtre sammen: Rowan på 19 år og Grier på 16 år.

- Jeg så noen som gradvis tok regi over sitt eget liv. Brooke var åpen og fryktløs, sier regissøren for dokumentarserien til People, Lana Wilson, om filmprosessen og fortsetter:

HARDT UT: Popstjernen Mariah Carey husker godt da hun var på besøk hos Ellen DeGeneres i 2008. Hun ser ikke tilbake på besøket med glede. Bilder fra TV3. Vis mer

- Ingenting skremmer henne. Hvis noe er truende, utfordrende eller risikabelt, så betyr det at hun kommer til å få mer lyst til å gjennomføre det.

Til syvende og sist er det også en hyllest til utholdenheten. Jeg har alltid gått på, som en okse i en poselensbutikk... Jeg vil ikke bli beseiret, smiler Brooke selv.

Stjernen har de seneste årene også blitt en forkjemper for at kvinner skal være fornøyd med kroppen sin, uansett alder. I fjor var hun tilbake som modell for jeans igjen i en alder av 56 år.

- Jeg setter mer pris på det nå. Det er en ære å være representert i min alder. Jeg kjenner mer på omfanget av det. Det er en kunnskap som kommer med alderen, og det føles mindre som en jobb og mer som et privilegium.

REDD: Justin Bieber var gjest hos Ellen DeGeneres, og fortalte åpenhjertig om hvorfor han var nervøs før han skulle fri til kona Hailey Bieber. Vis mer

Det sa stjernen til magasinet People i fjor.

Denne saken ble først publisert på KK.no

LES OGSÅ: Penissjokk: - Ekkelt!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer