DØD: Julie Ege ble 64 år gammel. Foto: SCANPIX
DØD: Julie Ege ble 64 år gammel. Foto: SCANPIX Vis mer

- Et fantastisk menneske

Filmkolleger i sjokk og sorg over Julie Eges bortgang...

Publisert
Se Julie Eges fantastiske liv i bilder nederst i saken!

SEHER.NO: Tidligere skuespillerinne og sexsymbol, Julie Ege døde tirsdag -  64 år gammel.

Hun ble født 12. november 1943 på Høyland ved Sandes, og fikk døpenavnet Julie Dzuli.

Ble Bond-pike
Julie Ege ble fort et sexsymbol i Norge og i resten av verden. I 1962 ble hun nummer to i Miss Norway, og representerte Norge i Miss Universe-finalen i Miami samme år. Tre år senere ble Ege kåret til landets vakreste, da hun igjen var med i skjønnhetskonkurransen.

Ege hadde en stor internasjonal karriere på slutten av 1960-tallet, og på 1970-tallet, og er mest kjent for sin rolle i James Bond-filmen "I hennes majestets hemmelige tjeneste" fra 1969, hvor hun spilte mot George Lazenby.

Hun er den eneste norske kvinne som har vært Bond-pike. Selv om hun ikke hadde noen replikker i filmen, gjorde hun seg bemerket med sitt sensuelle og sjarmerende nærvær.

- Hun var en stor stjerne
Den kjente skuespilleren, regissøren og manusforfatteren Arne Lindtner Næss jobbet tett med Julie Ege under innspillingen av Pål Bang-Hansens film "Kanarifuglene" på Grand Canaria i 1973.

- Det var min første store rolle, og hun var en stor stjerne som kom fra England. Så jeg var nervøs for å treffe henne. Men hun var ei veldig liketil jente, hadde med seg dattera si og var skikkelig jordnær. Hun var veldig positiv og hyggelig å jobbe med, utrolig flott. Nei, dette var trist, sier Lindtner Næss til Seher.

Arne Lindtner Næss har de siste årene gjort seg bemerket som regissør, men forbindes nok også av mange med rollen som Frode Birkeland i TV 2-serien "De syv søstre".

- Kom som et sjokk
- Vi kom veldig godt ut av det og holdt kontakten i en årrekke. men så blir det liksom litt slik at vi jobbet med forskjellige ting, og opptatt med hvert sitt, så i de siste årene hadde vi ikke kontakt. Jeg trodde hun var frisk igjen, så for meg var det et lite sjokk når jeg leste at hun var død for bare en time siden. Jeg traff henne etter at hun ble frisk for brystkreften den gangen, og trodde alt var bra, sier Arne Lindtner Næss til Seher.

Heller ikke for regissøren av "Kanarifuglene" kom dødsbudskapet om Julie Ege ventet.

– Vi traff hverandre med jevne mellomrom i Oslo, men det er en stund siden jeg har sett henne nå. Jeg visste at hun var alvorlig syk, likevel kom nyheten om hennes bortgang som et sjokk, sier Bang-Hansen til Aftenbladet.no.

- Bare forferdelig trist
- Dette er veldig trist. Julie Ege var en dame for seg selv. Hun øvde stor respekt internasjonalt, også for sin filmkarriere, sier Niels Petter Solberg, landets kanskje fremste ekspert på Julie Eges liv og karriere. 

Solberg har kjent det norske ikonet i 15 år, etter å har vært fan av henne siden guttedagene. Han forteller om en særdeles varm og nær personlighet, med fans over hele verden ennå i dag.

- Hun var et fantastisk menneske, som tok imot alle med et smil. Mange hadde et kjærlig forhold til henne. Jeg syns bare det er forferdelig trist, og jeg kommer virkelig til å savne henne, sier Solberg.

Prydet Penthouse-forsideI mai 1967 prydet Julie Ege forsiden av Penthous Magazine, under forsidetittelen "The Nudest Miss Norway". Disse bildene har hun senere angret på.

- Det var ikke noe moro. Jeg liknet ikke på meg selv, var til de grader utspjåket. Jeg så rett og slett dum ut, sa Julie i et intervju med Dagbladet i 2002.

Som sexsymbol og Bond-pike fikk Ege stor oppmerksomhet i media. Pressen elsket kvinnen som ble et mediefenomen i Engalnd og USA på 70-tallet. Hennes sensuelle og sexy utseende gjorde henne etter hvert til en ledende pinup-modell. I 1970 ble hun også avbildet i Playboy.

Rammet av kreft for 22 år siden
Da hun var 42 år gammel fikk Julie Ege brystkreft og måtte fjerne det ene brystet. Våren 2002 ble Ege igjen alvorlig syk. Hun ble lagt inn på sykehuset og fikk påvist lungekreft. Bare ett halvt år tideligere hadde hun fjernet eggstokkene for å forhindre eggstokkreft.

Etter lungekreftoperasjonen skrev Ege dette i dagboken sin:

"Et par tårer falt ned på pulten. Det føltes fremmed og rart, jeg kan faktisk ikke huske noen gang å ha grått ordentlig."

Høsten 2002 var Ege avbildet på forsiden av Dagbladet Magasinet hvor hun viste frem sitt bortopererte bryst. Bildet ble tatt på sykehuset kort tid før de skulle legge inn en silikonpute i brystet.

- De fjernet en kroppsdel. Jeg følte meg ødelagt og massakrert. Og man vil jo gjerne være hel, uttalte Ege til Aftenposten i 2003.

Giftet seg som 19-åring
Julie Ege giftet seg første gang som 19-åring. Mannen var elleve år eldre enn henne, og major i hæren. Julie trodde alt var fryd og gammen, men etter ni måneder var forholdet over. Året etter giftet hun seg på nytt. Denne gangen med en tannlege som var 14 år eldre enn henne, men også dette ekteskapet tok slutt.

Etter skilsmissen flyttet hun til London for å prøve seg som modell. Her forelsket hun seg i en Michael, som hun senere ble gravid med. Men hun tok abort. I 1968 ble hun igjen gravid og fødte datteren Johanna.

I 1976 møtte Julie, Anders Bye, og hun bestemte seg for å flytte hjem til Norge igjen. Hun flyttet til Bye i Hokksund, og sammen fikk de datteren Ella.

Jobbet som sykepleier
I ti år jobbet Ege om hjelpepleier i Hokksund, samtidig som hun studerte til å bli sykepleier. I 1999 var utdannelsen unnagjort, og hun jobbet i flere år som sykepleier på Rikshospitalet.

Julie Ege spilte i en rekke filmer på 60-tallet. Blant andre "The Legend of The 7 Golden Vampires", "Bortreist på ubestemt tid", "Farlig yrke", "Stompa til sjøs".

I 1995 ble hun hedret med en filmfestival for på Rockefeller i Oslo hvor alle filmene hun har spilt i ble vist.

Julie Ege etterlater seg mor, bror og to voksne døtre.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer