- Et barn skal ikke måtte se foreldre sine fulle

Toppblogger og vordende trebarnsmor Anna Rasmussen raser mot foreldre som går på «feriefylla».

PROVOSERT: Toppblogger Anna Rasmussen, som denne våren har vært å se i TV 2 Livsstil-programmet «Bloggerne», skriver i et innlegg at hun synes foreldre på ferie bør holde seg unna alkohol. Her er hun avbildet på «Bloggerne»-lansering sammen med kjæresten Jan og barna Michelle og William. Foto: Geir Egil Skog/ TV 2
PROVOSERT: Toppblogger Anna Rasmussen, som denne våren har vært å se i TV 2 Livsstil-programmet «Bloggerne», skriver i et innlegg at hun synes foreldre på ferie bør holde seg unna alkohol. Her er hun avbildet på «Bloggerne»-lansering sammen med kjæresten Jan og barna Michelle og William. Foto: Geir Egil Skog/ TV 2 Vis mer

SEOGHØR.NO: Den norske toppbloggeren Anna Rasmussen (20), også kjent under bloggnavnet «Mamma til Michelle», har kost seg med familien på ferie i Kypros de siste dagene.

I løpet av oppholdet har bloggeren, som nå går gravid med sitt tredje barn, delt flere engasjerte innlegg på bloggen sin.

Onsdag publiserte Rasmussen et innlegg med tittelen «Ferien skal handle om barna», der hun kritiserer foreldre som inntar mye alkohol når de er på ferie med barna sine.

«Jeg merker jeg blir provosert. Det skjer hver eneste ferie. Det er tydelig allerede fra flyturen ned, og jeg kjenner jeg blir like sint og irritert hver eneste gang. Hvordan skal det gå med dette barnet på ferien? Det finnes alltid de foreldrene som drikker for mye alkohol rundt barna på ferie. De kan være verdens snilleste foreldre, hjemme i hverdagslivet, men så kommer ferien», skriver hun i blogginnlegget.

TENKER PÅ BARNA: Toppbloggeren skrivet på bloggen sin at hun mener barna bør stå i fokus når familien reiser på ferie. Her er Anna Rasmussen sammen med datteren Michelle.  Foto: Privat/ mammatilmichelle.blogg.no
TENKER PÅ BARNA: Toppbloggeren skrivet på bloggen sin at hun mener barna bør stå i fokus når familien reiser på ferie. Her er Anna Rasmussen sammen med datteren Michelle. Foto: Privat/ mammatilmichelle.blogg.no Vis mer

- Jeg blir så provosert

Den populære bloggeren mener at foreldre bør tenke at ferien handler om barna, og at barnas behov bør komme i første rekke selv om foreldrene også har ferie.

I innlegget kommer hun med flere eksempler på det hun mener er kritikkverdig oppførsel:

«Jeg kjenner jeg blir så provosert av å se foreldre som drikker nedpå med alkohol på flyet sammen med barna sine. Jeg syns også at det er veldig tragisk å se barna som blir med foreldrene på «fest» og henger rundt på barene til langt over midnatt», legger Rasmussen til.

Anna Rasmussen, som har barna Michelle (5) og William (1) fra før av, fremholder at hun ikke vil legge seg opp i hvordan andre oppdrar barna sine. Imidlertid er alkoholbruk en annen sak, mener hun.

Saken fortsetter under bildet.

VENTER BARN: Anna Rasmussen og kjæresten Jan Lossius blir foreldre sammen for første gang til høsten. De siste dagene har de feriert i Kypros med barna Michelle og William. Foto: Privat/ mammatilmichelle.blogg.no
VENTER BARN: Anna Rasmussen og kjæresten Jan Lossius blir foreldre sammen for første gang til høsten. De siste dagene har de feriert i Kypros med barna Michelle og William. Foto: Privat/ mammatilmichelle.blogg.no Vis mer

- Flott og modig

Anna Rasmussen får støtte fra Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL. Organisasjonen jobber for å redusere bruken av alkohol der den kan være farlig eller gå ut over andre.

Randen synes det er flott når Anna Rasmussen og andre bloggere er modige nok til å bruke stemmen sin til å ta opp alkoholbruk rundt barn og unge.

- Altfor mange er redde for å si noe om dette fordi alkohol rundt barn er et tema som mange synes er vanskelig. Men det er mange barn opplever at sommerferien drukner i voksnes alkoholforbruk, uttaler Kari Randen til Seoghør.no.

ROSER ANNA: Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL, mener det er positivt at profilerte bloggere tør å ta opp viktige temaer som foreldres alkoholbruk rundt barn. Foto: Irene Sandved Lunde/Bård Gundersen
ROSER ANNA: Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL, mener det er positivt at profilerte bloggere tør å ta opp viktige temaer som foreldres alkoholbruk rundt barn. Foto: Irene Sandved Lunde/Bård Gundersen Vis mer

I blogginnlegget sitt skriver Rasmussen, som venter barn med kjæresten Jan Lossius (23), at hun synes barn bør slippe å oppleve at foreldrene oppfører seg unormalt:

«Et barn skal ikke måtte se sine foreldre fulle (...) Det er skremmende for et barn, uavhengig om det er et barn på ett, fem eller ti år. Når man drar på familieferie, som det er når barna er med, så skal det ikke måtte være et fokus på alkohol overhodet», understreker Rasmussen.

Kari Randen i AV-OG-TIL påpeker at barn og voksne kan ha helt ulike opplevelser av alkoholbruk, noe som kan slå spesielt uheldig ut på ferie i utlandet.

- Når vi voksne synes at stemningen er god, er det ikke alltid det oppleves på samme måte for de som er små. Særlig gjelder dette på ferie. Hvis man er fire år gammel og har reist til et land hvor man ikke kjenner noen eller kan språket, kan det være ekstra skummelt hvis mamma eller pappa drikker så mye at de forandrer seg, sier hun til Seoghør.no.

- Kan bli skremt av lite

Anna Rasmussen skriver i sitt blogginnlegg at foreldre som ferierer med barn bør begrense  seg til en øl til maten eller på solsengen.

AV-OG-TILs daglige leder sier til Seoghør.no at det er vanskelig å fastsette en anbefalt grense, ettersom alle foreldre og alle barn er forskjellige. Hun gir imidlertid støtte til Rasmussens poeng om å ikke overdrive.
 
- Dersom barn har hatt ubehagelige opplevelser med alkohol tidligere, så skal det lite til før de reagerer og tenker at det skumle kommer til å skje igjen. Vårt råd er å bruke alkovett og tenke gjennom på forhånd om, eller hvor mye, man vil drikke når det er barn til stede.

Saken fortsetter under bildet.

FAMILIELYKKE: På Se og Hørs Kjendisgalla i fjor høst kom Anna Rasmussen og Jan Lossius som venner, men kort tid senere røpet toppbloggeren at de var kjærester.  Foto: Andreas Fadum
FAMILIELYKKE: På Se og Hørs Kjendisgalla i fjor høst kom Anna Rasmussen og Jan Lossius som venner, men kort tid senere røpet toppbloggeren at de var kjærester. Foto: Andreas Fadum Vis mer


- Hva kan foreldre gjøre for at barna ikke skal føle seg tilsidesatt eller utrygge i forbindelse med foreldrenes alkoholbruk?

- De aller fleste unger liker at foreldrene oppfører seg som de pleier og ikke forandrer oppførsel fordi de har drukket for mye. Det må vi voksne våge å ta innover oss. Særlig i disse ferietider når alkoholkonsumet stiger, understreker Kari Randen overfor Seoghør.no.

Dette er ikke første gang «Bloggerne»-profilen Anna Rasmussen setter fokus på vanskelige temaer på bloggen sin.

Tidligere har hun fortalt i et blogginnlegg at hun ble voldtatt knappe to måneder etter at sønnen William ble født. I et intervju med Seoghør.no har hun fortalt åpent om at hun valgte å legge seg under kniven etter den traumatiske opplevelsen.

Se Anna Rasmussen fortelle om intimkirurgien i videointervjuet nedenfor:

Seoghør.no har i skrivende stund ikke lykkes med å få en kommentar fra Anna Rasmussen om blogginnlegget om foreldre og alkoholbruk.

LES OGSÅ: «Paradise Hotel»-paret blir samboere