Espen Skjønberg:

Espen Skjønberg er død

Den folkekjære artisten sovnet stille inn fredag kveld.

FOLKEKJÆR: Skuespilleren Espen Skjønberg har gått bort i en alder av 98. Foto: Berit Roald / NTB
FOLKEKJÆR: Skuespilleren Espen Skjønberg har gått bort i en alder av 98. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den folkekjære skuespilleren Espen Skjønberg sovnet stille inn fredag kveld, 98 år gammel. Det bekrefter familien overfor Dagbladet.

Skjønberg har vært aktiv i over 80 år med en karriere på flere teatre i Norge, blant annet Nationaltheatret, Oslo Nye Teater og Det Norske Teatret. Han vil kanskje spesielt bli husket for å ha spilt i en rekke Ibsen-stykker.

For barna vil han kanskje spesielt bli husket for rollen som karakteren Erke i NRK-seriene «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen».

Skjønberg ble født i Oslo, eller Kristiania som den het den gangen, 7. april 1924. Foreldrene hadde ønsket seg en jente, og i dagboken skrev moren til og med at sønnen var mindre pen.

PRISVINNENDE: I 2015 mottok Espen Skjønberg Heddaprisen for beste mannlige medspiller. Foto: Inge Gjellesvik / NTB
PRISVINNENDE: I 2015 mottok Espen Skjønberg Heddaprisen for beste mannlige medspiller. Foto: Inge Gjellesvik / NTB Vis mer

Ettersom storebrødrene het Per og Pål, ble det selvsagt Espen for yngstemann. Og selv om Askeladden etter hvert både skulle finne seg en prinsesse og vinne halve kongeriket – og vel så det – var ikke oppveksten akkurat preget at et harmonisk hjem. Uten at Espen ble videre preget av det.

- Jeg tok ingen skade. Så mor og far at noen av oss barna ble ute av oss av kranglingen, var det opp med alle vinduer og vifte ut sorgen. Dermed var vi ungene rolige igjen, fortalte Espen i et intervju med Dagbladet.

BARNEHELT: Geir Børresen var kjent fra en rekke barneprogrammer på 70-, 80- og 90-tallet. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Tidlig karrierestart

Både faren Conrad og moren Henny var skuespillere, så det lå liksom i kortene at det skulle gå den veien for Espen også. Allerede som guttunge debuterte han på film.

Han var syv år da han var med i filmen «En glad gutt». Fem år gamle Toralv Maurstad hadde også en rolle, og de to skulle støte på hverandre med jevne mellomrom gjennom hele karrieren.

Allerede som ung mann viste Espen et bemerkelsesverdig talent, som opp gjennom årene skulle gi ham de aller største rollene på landets fremste scener. Selv om han også markerte seg på film og i TV-serier, ble han først og fremst teaterets «Grand Old Man». Espen tok avskjed med teateret allerede i 1995, men fortsatte å spille i alle år senere.

- Jeg fortsetter å jobbe, for det holder sinnet levende, sa teaternestoren.

Faren til Birk Ruud døde for nesten ett år siden, da Birk vant OL-gull i Kina følte han at faren var med han. Video: NRK Vis mer

Internasjonal suksess

Espen fikk også et navn utenfor Norge, og gjorde suksess både i England og USA i stykker av Ibsen og Shakespeare. I 1988 hadde en stor rolle i den britiske TV-serien «Codename: Kyril». Han er til og med hedret med The British Theatre Association Award – som eneste nordmann noensinne.

- Det var for en Tjsekhov-rolle. Den prisen er jeg veldig glad for, sa Skjønberg til Aftenposten.

Espen giftet seg først med Lillete Ree, og sammen fikk de sønnen Jo – også han markant teatermann – i 1949. Men det var skuespiller Mona Hofland som skulle bli Espens virkelig store kjærlighet.

KJÆRLIGHET: Mona Hofland var Espens utkårede. Her avbildet sammen under premieren av «Eg og Edith». Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
KJÆRLIGHET: Mona Hofland var Espens utkårede. Her avbildet sammen under premieren av «Eg og Edith». Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

De to giftet seg i 1959, og ekteskapet varte livet ut. I 2010 døde Mona, etter lengre tids sykdom.

- Hun vernet om meg, vi bodde i Fredensborgveien bak en vegg av blomster mot resten av verden. Det var oss to. Jeg tok et langsomt farvel med henne. Hun fikk Alzheimer da hun var 70 år. Jeg pleiet henne hjemme i mange år, men til slutt gikk det ikke lenger. Hun forsvant gradvis og døde nesten 80 år gammel. Det var en glede, og det var at hun kjente meg igjen må sin dødsdag, sa Skjønberg i et intervju med Dagbladet.

NY KJÆRESTE: Dødssyke Shabana Rehman fikk rørende oppmerksomhet av ny kjæreste. Les hele saken i Se og Hør og Pluss. Video Espen Solli/Se og Hør Reporter: Stig H. Justad Klipp: Jakob Geir Grimsmo Vis mer

- Går aldri omveier

Espen var aldri den som ga de store private intervjuene, men åpnet døren litt på gløtt de siste årene. Livsmottoet var «stryk ut, gå videre».

- Det er vel ikke alt gjennom 90 år jeg er like stolt av, men angre, nei. Jeg går aldri omveier, går rett fram og tar de utfordringene som kommer.

I samme Dagbladet-intervju fortalte han at han ikke var redd for å dø, men kjente litt på den religiøse følelsen.

- Det er krefter utenfor meg, jeg kjenner på dem. Så jeg vil ikke være avvisende for at det finnes noe.

OMKOM: Tidligere blogger og influenser Tuva Willassen (28) omkom i en drukningsulykke i Tyrkia. Nå minnes hun av både tidligere bloggkollegaer og venninner. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: I sorg: - Dette er trist

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer