Bernt Hulsker:

Erkjenner ikke straffskyld

Bernt Hulsker-saken skal avgjøres i Oslo tingrett i dag.

AKKURAT NÅ: Tidligere TV-profil og fotballspiller Bernt Hulsker møter i Oslo tingrett i dag, tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd. Vi er på plass, og dekker rettssaken forløpende. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres!

OSLO TINGRETT (Se og Hør): 09.00 onsdag morgen møtte Bernt Hulsker (45) opp i Oslo tingrett etter å ha blitt tiltalt for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd.

Hulsker erkjenner straffskyld på ett av to punkter, han erkjenner ikke straffskyld for hatefulle ytringer.

Aktor mener tiltalte kan straffes for begge tiltalepunkter, og legger ned påstand om at Hulsker skal dømmes til betinget fengsel i 24 dager, med en prøvetid på to år.

I tillegg legger hun ned påstand om en bot på 15 000 kroner.

- Dette er en alvorlig sak for Hulsker. Jeg mener det som står i tiltalen ikke kan bevises, og at han derfor må frifinnes, sier forsvarer Bernt Birkeland i sin prosedyre.

Birkeland viser til sprikende vitneforklaringer, og påpeker gjentatte ganger at ingen av vitnene har hørt det fornærmede hevder Hulsker har sagt, som også tiltalen bygger på.

- Saken har allerede fått enorme konsekvenser for Hulsker. Han står uten noen form for jobb og inntekt, understreker forsvareren.

VITNE: Da et kjent navn dukket opp, brøt det ut full «jubel» blant Johnny Depps advokater. Vis mer

I retten

- Saken gjelder en post som omhandler hatefulle ytringer og en som handler om hensynsløs atferd. Hendelsen fant sted onsdag 9. mars i år på karaokebaren Syng Mer i Oslo sentrum, en gang mellom 00 og 02. Det var et julebord med VGTV, starter aktor Marianne Aune innledningsvis.

Aktor mener det som må finnes ut av, er hva som faktisk er uttalt og om det faller under straffeloven.

Etter hendelsen ble kjent har Hulsker forholdt seg taus, utover et Instagram-innlegg publisert 12. april.

I tingretten i dag er tiden imidlertid inne for at han skal forklare seg ytterligere om hendelsen.

Zzzzz: Bernt Hulsker holdt de andre kompanirekruttene våkne om nettene med snorkingen sin - da tok produksjonen grep. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Husker ikke

Klokken 09.11 inntar Hulsker vitneboksen.

- Jeg vil først, igjen, be om unnskyldning til fornærmede. Jeg er veldig lei meg for at vi sitter her, starter Hulsker.

Han forteller videre om hvordan kvelden startet, og utviklet seg. Hulsker beskriver at kvelden startet veldig hyggelig.

- Vi har drukket for mye, innrømmer han om kveldens utvikling.

Etter hvert uttaler tiltalte seg også om hvorfor han ikke erkjenner straffskyld på ett av to punkter.

- Jeg kjenner at noen drar meg i armen. Da kommer nok det spontane som jeg er tiltalt for - «n-ordet». Da blir jeg geleidet ut.

- Det som gjør at jeg ikke erkjenner straffskyld er at det som følger etter, altså «hvordan kan du hive ut en hvit mann?». Det kan jeg ikke erindre. Jeg har vært i modus, når det er en enorm kapital feil. Det er utilgivelig.

KOMPANI: Bernt Hulsker forteller om da han nesten drepte Vegard Harm i «Kompani Lauritzen» Vis mer

Spørsmål fra dommeren

- Du hadde drukket mye den kvelden. Har du en formening om hvor mye?, spør dommeren Hulsker.

- Det var nok til å være veldig beruset, svarer Hulsker dommeren.

- Jeg begynte å drikke rundt 18-19 den kvelden, men jeg kan ikke anslå hvor mye. Det gjør at jeg har hull i hukommelsen min, det sier seg selv.

Dommeren spør videre hva han ikke husker.

- Jeg kan ikke erindre dette utsagnet med en hvit man. Det kan jeg ikke huske.

- Husker du at du sa N-ordet da?

- N-ordet er en spontan reaksjon. Det satt mer i kroppen. Jeg skal være ærlig å si at jeg har lest mye om saken, og det er vanskelig å skille mellom hva jeg har lest og hva jeg husker.

- Ble det sagt noe til deg før du i refleks sa N-ordet?

- Jeg ble bedt om å gå ut. Han tok meg armen og sa «nå må vi ut».

«KOMPANI LAURITZEN»: Alt gikk ikke helt som planlagt for Bernt Hulsker under lørdagens «Kompani Lauritzen»-konkurranse. Video: TV 2 Vis mer

- Går for langt

Videre ønsker dommeren at Hulsker utdyper rundt «hvit mann»-utsagnet, som TV-profilen ikke husker.

- Jeg kjenner meg selv. Det finnes ikke en eneste ond intensjon om å prøve å utsette ham for noen rasistisk ytring. Det eksisterer ikke i mitt hode. Jeg kjenner meg selv, enten jeg husker det eller ikke, og jeg hadde aldri snudd meg mot han og sagt «Hvordan kan du be om en hvit mann gå ut?» uten noe snev av humor. Hvis det har blitt sagt så har jeg prøvd å være morsom og feilet - atter en gang. Jeg var i showmodus, det er bare å putte penger på meg, jeg skal ha oppmerksomhet, det går for langt.

Etter dommeren, er det aktors tur til å stille tiltalte spørsmål.

Aktor lurer på hva han egentlig husker, hvilke uttalelser han husker.

- Det er forferdelig vanskelig å skille mellom hva jeg har lest og hva jeg husker. «N-ordet» tviler jeg ikke på at har blitt sagt.

DAMEJAKT: Bernt Hulsker var klar for nytt datingprogram på VGTV, men det stoppet ikke Rød Løpers reporter Thea i å prøve seg. Video: Rød Løper Vis mer

Innrømmer nazihilsen

- Vitner sier det ble gjort Nazihilsener?

- Det er det ja. Det er en del av den sketsjen som er gjort uendelig mange ganger.

Sketsjen Hulsker refererer til er «The Ministry of Silly Walks» fra Monty Python's Flying Circus.

- Jeg kjenner ikke alle kollegaene mine og der har jeg rett og slett trådt feil. Det er en generasjonskløft. Det er ikke alle som tar den referansen, og det er jo selvfølgelig min feil.

Konsekvenser

Hulsker blir også spurt om hva slags konsekvenser hendelsen har fått for ham.

- Konsekvensene er at jeg mistet jobben i VGTV, engasjementet i Discovery, engasjement i Nent og at jeg mistet managementet mitt.

- Det er det yrkesmessige - også er det skammen, som er det verste. Det er tøft, sier han videre.

KOMPANI LAURITZEN: Bernt Hulsker skal rappellere hundre meter ned. Det skapte panikk. Video/TV2 Sumo Vis mer

Hulsker virker preget mens han snakker om konsekvensene.

Hulskers forsvarer, Bernt Birkeland, spør Hulsker om tanker rundt rasisme.

- Det er ikke et eneste rasistisk fiber i denne kroppen. Med jobbene jeg har gjort og det jeg står for, som jeg tror jeg har ytret profesjonelt og på personlig basis, så står jeg for det.

Dommeren spør tiltalte hvorfor han erkjenner straffskyld på post to, men ikke post en.

- Jeg kan se at jeg kan ha vært voldsom og overivrig og sagt dumme ting. Jeg kan ikke jussen, men jeg kan ikke erkjenne at jeg har sagt en rasistisk ytring med rasistisk intensjon.

- Har du behov for å legge deg flat for offentligheten?

- Ja absolutt. Jeg har et behov for å få saken overstått og legge meg flat.

REHAB: Sophie Elise Isachsen ble i sommer lagt inn på rehabilitering for rus. Fredag gjester hun Lindmo for å snakke om opplevelsen. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Fornærmede i vitneboksen

Klokken 10.12 inntar fornærmede, dørvakten Jwan Rasho, vitneboksen.

Rasho blir bedt om å forklare hendelsesforløpet.

- Jeg så at noen løftet hånden og viste nazihilsen. Jeg tenkte «hva skjer nå?» og så at det var han (Bernt Hulsker, journ. anm.). Han sa noe på tysk som jeg ikke skjønte hva betydde. Han skrek og alle som jobbet i baren fikk med seg hva som skjedde.

Dørvakten beskriver også at Hulsker begynte å vise seksuell atferd mot unge jenter i baren, og forklarer at han tenkte han måtte få Hulsker til å gå.

- Jeg var rolig, gikk bort og spurte om jeg kunne få to ord. Han skjønte at han hadde feil og at han ville bli kastet ut fra utestedet. I det han reiste seg opp kalte han meg «jævla neger».

- «Hvordan kan du be en hvit man om å gå ut?», sa han.

EKSKLUSIVT: Se og Hør har undersøkt hva medaljongene til Durek Verret inneholder. Reporter: Anders Ellingsen. Les hva den inneholdt her: https://www.seher.no/kjendis/dette-fant-ekspertene-i-dureks-medaljong/77333903. Video: Thor Nielsen Vis mer

- Ble fysisk

Dørvakten sier også at det var vanskelig å kaste ut Hulsker, ettersom han var alene på jobb den kvelden. Tiltalte skal i tillegg ha sneket seg inn igjen, hevder Rasho.

- Da jeg gikk for å hente han igjen ble han fysisk mot meg.

Dørvakten beskriver også at flere av de andre som var på samme julebord, forsøkte å ordne opp mellom fornærmede og tiltalte. Hulsker skal også ha forsøkt å si unnskyld, forklarer han.

- Jeg tok ikke imot unnskyldningen hans. Det var en veldig urettferdig atferd.

Aktor ber fornærmede redegjøre for hvorfor tiltalte ble kastet ut.

- Det hadde vært tre forskjellige hendelser etter hverandre. Først nazihilsener, så seksuell atferd mot flere jenter også til slutt når han kalte meg «neger». Han ble kastet ut fordi vi ikke kan ha sånne folk hos oss, ingen skal ha en dårlig eller ubehagelig opplevelse på Syng Mer.

«71 GRADER NORD KJENDIS»: Cristian Brennhovd er uenig med de andre deltakerne da de skal handle inn til middag. Video: Discovery + Vis mer

- Var fan av han

Fornærmede mener det er klart at disse rasistiske utsagnene var rettet mot han, kommer det fram av forklaringen hans.

- Jeg følte jeg ble veldig tråkket på. Han mente han var en hvit mann og at jeg var en neger. Jeg følte meg veldig sett ned på og tråkket på. Det er det verste jeg har opplevd. Jeg har aldri opplevd at noen har snakket sånn til meg.

- Det var veldig dårlig oppførsel. Som en voksen mann bør man ikke oppføre seg sånn. Jeg fikk en dårlig opplevelse. Han er komiker og jeg har sett flere av videoene hans. Jeg var fan av han, men jeg ble skuffet da jeg møtte han. Jeg fikk vondt i hjertet, sier dørvakten videre.

Rasho forklarer også at grunnen til at han ikke anmeldte saken rett etter hendelsen, var fordi han var i sjokk.

I avhør uttalte dørvakten at han også ønsket at tiltalte skulle få besøksforbud. Det ble imidlertid ikke gitt noe besøksforbud.

EKSKLUSIVT: Bli med på innsiden av Jan Thomas og Harlem Alexanders nye drømmehjem på Frogner. Video: Se og Hør/Jenny Emilie Aas Vis mer

Ble sykmeldt

Aktor spør dørvakten hvordan han har hatt det i etterkant av hendelsen.

- Det har vært veldig vanskelig i etterkant. Jeg var veldig deprimert. Jeg var lei meg. Jeg var veldig såret. Jeg har vært sykmeldt etter det, vært hjemme i to uker uten å gjøre noen ting.

- Jeg har lurt på om jeg er et dårlig menneske etter å ha blitt behandlet på den måten.

Hulsker ser preget ut i retten mens fornærmede forklarer seg.

Tiltales advokat får også muligheten til å stille Rasho spørsmål, og spør om han kan utelukke at han kan ha hørt feil utsagn.

- Jeg har absolutt ikke hørt feil, konstaterer Rasho.

DØDSBUDSKAP: Maymona trekker seg fra «Farmen» etter å ha fått høre om farens dødsfall. Bilder: TV 2. Video: Rød Løper. Vis mer

Vitneforklaringer

Etter en lunsjpause, er det tid for vitneforklaringer.

Administrerende direktør i VGTV, Thomas Manus Hønningstad er blant de som inntar vitneboksen.

- Litt over midnatt kom han inn på et rom hvor jeg opplevde at han prøvde å få litt oppmerksomhet, snakket litt tulletysk og det jeg opplevde skulle være en spøk med nazihilsener, er blant annet det Hønningstad forklarer.

VGTV-sjefen forklarer at han utover dette, og at Hulsker litt senere ble kastet ut, ikke har observert videre hendelsesforløp - det som skjedde i barområdet.

- Jeg kjenner Bernt først og fremst profesjonelt. Jeg har utelukkende positive opplevelser av Bernt Hulsker, er blant det Hønningstad sier når han blir bedt om å beskrive tiltalte.

Samtlige tre vitner fra VGTV beskriver Hulsker som en hyggelig fyr med mye humor, og at han er opptatt av oppmerksomhet. De underbygget også tiltales egen forklaring om at det var en spøkefull tone over ytringene han står tiltalt for.

VG-vitner forklarer også at de opplevde vakten som «rasende» og «fly forbanna».

- Han virket ikke sint og hatefull. Det virket som en ekstremt dårlig vits i en dum situasjon, er blant det Sebastian Brynestad, regissør i VGTV, uttaler.

LES OGSÅ: Sykmeldt: - Første gang jeg gjør det

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer