Carl Aksel Jansen:

Erkjenner bedrageri og ruskjøring

Tirsdag startet rettssaken mot den tidligere realityprofilen og to andre tiltalte.

TILTALT: Over halvannet år etter at Carl Aksel Jansen ble siktet for grovt bedrageri er saken oppe for retten. Foto: Se og Hør
TILTALT: Over halvannet år etter at Carl Aksel Jansen ble siktet for grovt bedrageri er saken oppe for retten. Foto: Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I september 2019 ble den tidligere «Paradise Hotel»-deltakeren Carl Aksel Jansen (25), og to andre menn i 20-årene, pågrepet og siktet for flere forhold av grovt bedrageri.

Tiltalen mot Jansen ble tatt ut i januar, hvor det ble klart at han skal ha svindlet til seg 4,5 millioner kroner.

Politiet mener 25-åringen har brukt kjendisstatusen sin til å få betalingsopplysninger fra ofrene i saken, og disse skal han deretter ha brukt til å ta opp lån i deres navn.

Det er satt av åtte dager til rettssaken, som går over to uker. 18. mai var første rettsdag. Tre menn og tre kvinner er fornærmet i saken.

Se og Hør er tilstede gjennom videolink, da det av smittevernhensyn ikke er anledning for pressen å stille fysisk i retten.

Han var ikledd en hvit skjorte under en beige genser.

FARLIG: De to Youtube-stjernene Alex og Alan Stokes er i trøbbel etter å ha utført et falskt bankran. Reporter: Christian Wehus. Video: Stokes Twins. Vis mer

Har aldri hatt førerkort

Det var på forhånd kjent gjennom forsvarer Petter Bonde at Jansen erkjenner de fleste forholdene. Under opplesning av tiltalen erkjenner Jansen alle punkter, med unntak av tre, som han erkjenner delvis. Tiltalen omfatter 33 forhold.

Blant annet erkjenner han en rekke bedragerier, samt å ha kjørt påvirket av rus, blant annet kokain og cannabis-virkestoffet THC, i Oslo ved to anledninger, samt kjøring uten førerkort ved en anledning.

- Jeg skal være ærlig å si at jeg ikke husker, men jeg kan lese hva det står i tiltalen, og det stemmer jo at jeg har blitt tatt disse gangene i bil. Det er ganske utrolig å sette seg i en bil dagen etter man er tatt på nogenlunde samme sted. Det sier litt hvor superrusa det går an å bli, sier Jansen i sin forklaring, som også erkjenner at han aldri har hatt førerkort.

HYSTERISK TABBE: Produksjonen av svenske «Paradise Hotel» måtte tenke kreativt da det skjedde en teknisk feil under innspilling. Dette har fått blandede reaksjoner fra seerne. Video: Viafree.se / Rød Løper Vis mer

Svindlet kompis

25-åringen forklarer at han har brukt angstmedisin diazepan, som han har fått skrevet ut av legen. I tillegg forklarer han å ha selvmedisinert på klonazepam, et beroligende legemiddel.

- Jeg kan prate for meg og manipulere mennesker, sier Jansen når det kommer til et av bedrageripunktene, hvor han erkjenner å ha svindlet en tidligere god venn.

Han forklarer at svindelmetoden ble presentert for ham fra en av de to andre tiltalte i saken. Dette skal ha skjedd på et utested i Oslo.

- Jeg tenkte i min kriminelle hjerne at det kunne bli bra business, sier han.

SVARER PÅ KRITIKKEN: I år har det stormet rundt innspillingen av «Paradise Hotel», fordi produksjonen valgte å spille inn i Mexico under pandemien. Nå svarer programleder Triana Iglesias på kritikken. Video: Madeleine Liereng / Reporter: Kine Falch Vis mer

Jansen forsvarer også den tredje tiltalte, og mener han er blandet inn i saken ved at han selv har benyttet seg at mobiltelefonen hans i forbindelse med svindelvirsomheten. Selv erkjenner ikke den tredje tiltalte straffskyld.

På spørsmål fra aktor om Jansen har satt den tredje tiltalte i et dårlig lys ved å drive kriminell virksomhet fra hans mobiltelefon, svarer han bekreftende.

- Jeg har ikke hatt empati for noen, så det har ikke spilt noen rolle, sier han.

Vil betale tilbake

Jansen forteller at han ønsker å betale ofrene i saken og gjøre opp for seg.

- I mitt hode har jeg bestemt meg for å betale tilbake alt jeg skylder i alle settinger, men jeg har forstått at det er noe jurdisk ved det, så det vil jeg komme tilbake til etter samtale med min forsvarer.

REALITY-KLAR? Superstjernene Kendall og Kylie Jenner poserte på det som så ut til å være «Paradise Hotel». Sannheten viser seg med 99% sikkerhet å være en annen. Video: Rød Løper Vis mer

Han erkjenner også å ha disponert en bil som han ikke har levert tilbake til avtalt tid. I sin forklaring forteller Jansen at han brukte bilen som sin egen i to-tre måneder.

- Han (fornærmede journ. anm.) hadde bedt om å få den tilbake flere ganger hvor jeg har pratet rundt det og kom med unnskyldninger for å ikke levere den tilbake. Så gikk det såpass lang tid at han valgte å anmelde meg, sier 25-åringen.

- Mye jeg har glemt

Aktor Erik T. Hansen forklarer at det var kommet flere anmeldelser inn på Jansen, og at politiet noterte seg en livsstil som ikke samsvarte med livsstilen. Det var dette som førte til at de innledet etterforskningen av 25-åringen.

På en rekke spørsmål fra aktor svarer Jansen at han ikke vet.

- De siste årene har jeg vært ekstremt ute på rusmidler, det er mye jeg har glemt og mange år tapt. Jeg er i annen situasjon i livet nå, jeg har vært fem måneder til behandling, og er i dag helt rusfri. Jeg skal prøve å huske så godt jeg kan og forklare meg så godt jeg kan, sa han innledningsvis i sin forklaring.

DEBATT: Da flere svenske Instagram-brukere fyrte seg opp over gamle klipp fra «Ex On The Beach» og «Paradise Hotel» i Danmark valgte leverandøren å avpublisere. Video: Dplay / Viaplay. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Han forteller under rettssaken at det er stort forbruk av rivotril som skyldes hukommelsestap.

- Når du tar fem-ti piller om dagen kortslutter hjernen. Det er som en ruspsykose, sier han.

Aktor forteller at Jansen i første avhør ikke erkjente straffskyld, men at han siden ombestemte seg.

Beklaget

25-åringen la forrige uke ut et lengre innlegg på Facebook, hvor han igjen beklaget overfor ofrene. Der skrev han at han var klar for å ta sin straff.

«Det jeg har gjort er helt uakseptabelt og jeg føler en ekstrem skam og anger», var blant det han skrev.

Den tidligere realitydeltakeren beskrev også et liv fylt av rus de senere årene, men understreket at han de siste fem månedene har vært rusfri. Videre ytret han et ønske om å hjelpe unge som havner på skråplanet.

AKSJON: Mads Hansen har sett seg lei influensere som bryter corona-reglene - dette er saken. Video: Rød Løper Vis mer

Jansen sa da gjennom sin forsvarer til Se og Hør at han ikke hadde ytterligere kommentarer.

Jansen er tidligere straffedømt. I 2013 brukte han falsk ID og oppbevarte narkotika, og to år senere ble han dømt for å kjøre bil i påvirket tilstand, i tillegg til at han var i besittelse av kokain og marihuana.

Flere er dømt i saker tilknyttet bedragerisaken. Blant annet er to tidligere, kvinnelige realityprofiler dømt for å ha hvitvasket penger for de tiltalte.

LES OGSÅ: Realityprofil dømt til fengsel for hvitvasking

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer