- Er redd dette kan føre til mobbing

«Fangene på fortet» kan bringe synet på oss kortvokste tilbake til middelalderen, sier norsk artist.

BURDE VÆRT FJERNET: Artisten Vidar Letho frykter at bruken av de kortvokste skuespillerne André «Passe-Partout» Bouchet og Anthony «Passe-Partit» Laborde i det populære TV3-programmet « Fangene på fortet» kan føre til mobbing av kortvokste barn Foto: TV3
BURDE VÆRT FJERNET: Artisten Vidar Letho frykter at bruken av de kortvokste skuespillerne André «Passe-Partout» Bouchet og Anthony «Passe-Partit» Laborde i det populære TV3-programmet « Fangene på fortet» kan føre til mobbing av kortvokste barn Foto: TV3 Vis mer
SEHER.NO: Det var ikke bare de norske kjendislagene og den nye programlederduoen Jenny Skavlan og Daniel Franck, som kunne glede seg over ny premiererekord på 524.000 seere, da programmet «Fangene på fortet» søndag hadde nypremiere etter ni års pause.

Mens Jenny Skavlan og Daniel Franck er ferske i programledersammenheng, har de to kortvokste skuespillerne André «Passe-Partout» Bouchet og Anthony «Passe-Partit» Laborde vært med på internasjonale innspillinger på fortet siden 1990 og 2004.

Frykter mobbing
Men ikke alle er like fornøyde med at TV3 fortsatt velger å bruke kortvokste skuespillere i underholdningsprogrammet.

- Jeg redd for at dette kan føre til mobbing av kortvokste, spesielt tenker jeg på kortvokste barn. Dette kan bringe synet på oss tilbake til middelalderen, sier artisten Vidar Letho, som selv er kortvokst, til Seher.no.


Letho - som opptrer som stand-up komiker i tillegg til å være musiker - hevder han selv ikke ville takket ja til en jobb som «Fangene på fortet»-assistent.

- Jeg liker ikke at det fokuseres på «freaky» roller, så jeg ville takket nei.

- Som hovedregel takker jeg nei til alle tilbud som innebærer flere kortvokste på samme sted, og jeg nekter å kle meg ut som eventyrfigurer. Slikt innebærer et syn på en menneskegruppe, som vi burde ha lagt bak oss. Når det er sagt, så er det det kun denne detaljen jeg ikke liker ved programmet, resten synes jeg er topp, sier Letho, som selv skal være med i årets utgave av kjendisutgaven av «Charterfeber» til Seher.no.

Advarer produsentene
Torill Steen i Norsk Interesseforening for Kortvokste er enig i deler av kritikken. Hun sier TV-produsenter bør tenke på hvordan de fremstiller kortvokste.

- Personlig synes jeg ikke «Fangene på fortet» er så ille, fordi dette dreier seg vel om to stykker som frivillig gjør en jobb. Men det er viktig at TV-kanalene tenker på hvordan de fremstiller  kortvokste.

- Det er ikke lenge siden en deltaker i TVNorge-programmet «Wipeout» ble omtalt som «dverg» og det vet jeg såret mange, sier hun til Seher.no.

- Ferdig pakke
Line Vee Hanum i TV3 hevder de to kortvokste assistentene er en viktig del av «Fangene på fortet»-konseptet.

- Vi kjøper en ferdig pakke når vi lager «Fangene på fortet», og der inngår de to assistentene og blant annet tigerpasseren Monique. Derfor var det aldri aktuelt å bytte ut disse. De to kortvokste skuespillerne er forøvrig superstjerner i sitt hjemland, sier hun til Seher.no.

Vee Hanum tror ikke bruken av de to assistentene i «Fangene på fortet» vil gi grobunn for mobbing av kortvokste.

- Det ville vel vært mer diskrimenerende å ta fra dem jobben, fordi de er kortvokste. Jeg tror folk fokuserer mest på deltagerne som prøver seg på hinderne på fortet, og ikke de to som bare gjør oppgaven sin, sier hun til Seher.no.

Støtter TV3
Hun får støtte av Knut Jørgen Skaro, som ble populær da han ble den første kortvokste deltakeren i TV3-realityserien  «Robinsonekspedisjonen» i 2008.

- Jeg synes at det bare er positivt, og tenker at jo mer kortvokste er på TV, jo mer vant blir folk til oss.


- Selv har jeg bare hatt gode opplevelser etter at jeg var med i «Robinsonekspedisjonen». Folk syntes det var tøft at jeg ble med, sier han til Seher.no.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Vi er like mye sjefer hjemme