«Euphoria» og fanteori:

- Er ikke hun død?

En ny teori om karakteren Rue kan snu opp ned på hele handlingen i HBO-serien «Euphoria».

USENSURERT: Den nye serien «Euphoria» hylles for å skille seg ut på flere områder. Vis mer
Publisert

HBOs nye ungdomsserie Euphoria har skapt overskrifter verden over de siste ukene, på grunn av sitt grensesprengende innhold. Serieskaperne har ikke vært blyge i sine skildringer av nakenhet, seksualitet og rusmisbruk.

Det kan likevel hende at det største sjokket er spart til slutt, skal man tro fansen. De har nemlig lansert en ny teori som kan snu hele serien på hodet.

NB! Spoilere for de tre første episodene av serien følger!

SPILLER SAMMEN: Zendaya (t.h.) og Hunter Schafer spiller rollene som henholdsvis Rue og Jules i HBO-serien «Euphoria». Foto: Eddy Chen/HBO via AP/ NTB scanpix
SPILLER SAMMEN: Zendaya (t.h.) og Hunter Schafer spiller rollene som henholdsvis Rue og Jules i HBO-serien «Euphoria». Foto: Eddy Chen/HBO via AP/ NTB scanpix Vis mer

- En upålitelig forteller

Karakteren Rue, spilt av Disney-stjernen Zendaya (22), er bærende for serien. Det er henne vi møter i aller første episode, når hun kommer ut fra rusbehandling og tilbake til hverdagen som elev på videregående skole.

Det er Rues stemme som driver historien videre som en allvitende forteller, og det er nettopp det fansen nå legger til grunn for sin nye teori:

At Rue er død, og at fortellerstemmen er henne som ser tilbake på hendelsene som leder fram til hennes eget dødsfall.

Hun kaller sågar selv en «upålitelig historieforteller» i den aller første episoden. Vi har med andre ord blitt advart om ikke å tro på alt hun forteller.

Artikkelen fortsetter under «Euphoria»-fansens Twitter-meldinger.

- Tape for siste gang

Kan vi egentlig være sikre på at Rue er i live?

Entertainment Weekly har samlet flere mulige tegn som kan peke på at Rue formidler sin egen historie fra graven. At hun ser ut til å fortelle sin egen historie hulter til bulter, som en person som ikke har helt oversikt over hvilken rekkefølge ting egentlig skjedde i, er ett av dem.

Entertainment Weekly viser videre til en av seriens aller første scener, der Rue snakker om å «tape for siste gang».

Til bilder av Rues egen fødsel, forteller hun hvor glad hun først var da hun ble født:

- Jeg var en gang lykkelig, fornøyd, der jeg skvulpet rundt i mitt eget lille basseng. Så en dag, av grunner som jeg ikke kunne kontrollere, ble jeg knust - gang på gang - av den onde livmoren til min mor, Leslie. Jeg kjempet hardt, men jeg tapte, for den første gangen, men ikke den siste, sier hun.

UPÅLITELIG: Karakteren Rue sier selv at hun er en upålitelig forteller. Kan det hende at hun formidler sin egen historie fra graven? Det tror enkelte fans. Foto: Eddy Chen/HBO via AP/ NTB scanpix
UPÅLITELIG: Karakteren Rue sier selv at hun er en upålitelig forteller. Kan det hende at hun formidler sin egen historie fra graven? Det tror enkelte fans. Foto: Eddy Chen/HBO via AP/ NTB scanpix Vis mer

- Ikke la meg dø ... i natt

Ettersom vi vet at Rue kjemper en kamp mot både rus og sine psykiske problemer, kan dette kanskje være et slags frampek, som sier noe om hva som skal skje:

- Hvis Rue faktisk er død, kan dette være hennes måte å hinte om sin skjebne til oss? At hun forteller publikum at hun faktisk prøvde å kjempe mot avhengigheten, men hun tapte - for siste gang - og nå forteller sin historie.

Rue snakker til stadighet om det å dø selv, og i episode to kommer hun svært tett på, når en narkolanger gir henne det svært sterke narkotiske stoffet Fentanyl: «Kjære gud, jeg vet jeg har vært en f***e i en stor del av mitt liv, og jeg var slem mot Lexi og familien min, og jeg er så lei meg, men vært så snill. Gud, ikke la meg dø ... i natt», sier hun.

- Den pausen før «i natt» virker bekymringsverdig viktig, skriver E Online.

PREMIERE: HBO har rullet ut sin nye ungdomsserie «Euphoria», og allerede i den første episoden blir seeren vitne til drøye scener. Vis mer

Tre konfrontasjoner

I tredje episode er det intet mindre enn tre karakterer som konfronterer Rue med hennes selvdestruktive oppførsel. Som Entertainment Weekly påpeker, er tallet tre ofte brukt som retorisk grep for å understreke et viktig poeng i historiefortelling.

Først ut er Jules, som sier klart ifra til sin nye venninne at hun ikke vil være bestevenninne med «noen som kommer til å ta sitt jævla liv».

SPILLER SØSTRE: Storm Reid og Zendaya spiller søskenparet Gia og Rue Bennett i «Euphoria». Her på etterfesten til seriens premiere i L.A. i juni. Foto: Chelsea Lauren/ Variety/ REX/ NTB scanpix
SPILLER SØSTRE: Storm Reid og Zendaya spiller søskenparet Gia og Rue Bennett i «Euphoria». Her på etterfesten til seriens premiere i L.A. i juni. Foto: Chelsea Lauren/ Variety/ REX/ NTB scanpix Vis mer

Senere møter Rue Ali på NA-møte (Anonyme Narkomane). Han ser rett gjennom hennes skuespill, og sier: «Si fra når du er ferdig med å prøve å ta ditt eget liv, og heller vil være med og spise litt pannekaker».

Til sist er det doplangeren Fezco som låser henne ute når hun prøver å få kjøpt dop, og som også sier: «Jeg kommer ikke til å hjelpe deg med å ta ditt eget liv, Rue».

Det gjenstår å se om fansen har rett, eller om serieskaper Sam Levinson har hatt en annen skjebne i tankene for hovedkarakteren Rue. Episode nummer fire ble tilgjengelig på HBO natt til mandag denne uken.

«EUPHORIA»: er navnet på serien HBO slipper sommeren 2019 - og basert på traileren har vi mye action i vente. Vis mer

- Foreldre vil frike ut

«Euphoria» skildrer livene til high school-ungdommer og deres utfordringer med sex, rus og vennskap. I serien møter vi blant andre rusavhengige Rue som sliter med barndomstraumer, og ser hvordan livet hennes forandres når hun blir kjent med transkjønnede Jules.

- Det vil være foreldre som garantert kommer til å frike helt ut av serien, sier «Euphoria»-skaperen Sam Levinson til The Hollywood Reporter.

Se dette innlegget på Instagram

👀

Et innlegg delt av euphoria (@euphoria)

Dagbladets anmelder ga serien terningkast fem, og mente den var en blanding av «Skam» og «Requiem for a Dream».

- Serien virket spesialdesignet for å få foreldre til å gripe forferdet til perlehalsbåndet sitt, og oss andre til å miste troen på både den oppvoksende generasjon og – ja, alle andre generasjoner, egentlig, heter det i anmeldelsen.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Nakenbildet til stjernen går viralt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer