Anne-Kat. Hærland:

«Er du blitt blind ennå?»

Anne-Kat. Hærland fortalte åpent om øyesykdommen. I ettertid har hun vært usikker på om det var det lureste.

SNAKKER UT: Anne-Kat. Hærland åpnet opp om øyesykdommen i 2016. Nå forteller hun om tiden etter og spørsmålet hun stadig blir stilt. Foto: Erlend Haugen / Se og Hør
SNAKKER UT: Anne-Kat. Hærland åpnet opp om øyesykdommen i 2016. Nå forteller hun om tiden etter og spørsmålet hun stadig blir stilt. Foto: Erlend Haugen / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For fire år siden fortalte komiker Anne-Kat. Hærland (48) åpenhjertig om at hun hadde fått øyesykdommen Retinitis pigmentosa. Sykdommen gjør at cellene på netthinnen dør i sakte tempo, noe som fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli helt blind er reell, ifølge NHI.

Diagnosen hadde komikeren holdt hemmelig i over 20 år da hun valgte å dele den med folket.

- Retinitis pigmentosa er en uhelbredelig sykdom. Det er «tikk takk, tikk takk» - synet mitt forsvinner litt og litt hele tiden, har hun tidligere uttalt.

- Er du blind ennå?

I etterkant har Hærland vært usikker på om det var lurt å gå ut med sykdommen, og forteller til «Presseklubben» på TV 2 at hun er lei spørsmål om hun er blitt blind ennå.

- Jeg er litt sånn delt på om det var så veldig lurt. Jeg skulle gjerne ikke ha fortalt om det for å slippe å ha de spørsmålene om hvordan går det med deg nå, og hvilket stadium det er på nå, forteller hun.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

48-åringen sier videre at hun valgte å være åpen for at det skulle bli lettere for henne å spørre om hjelp og for å fortelle litt om hva sykdommen er. Spørsmålet om hun er blitt blind ennå er imidlertid det de fleste ofte lurer på når de snakker med henne.

- For mediebildet går så fort nå at folk forventer at hvis noen snakker om kreft på fredag, så bør de enten være kurert eller døde på søndag. Ellers blir vi som lesere veldig skuffet og tror at de «faker» det, sier hun videre, og påpeker at hverdagen med sykdommen går opp og ned.

Hærland, som er mest kjent fra NRK-programmet «Nytt på nytt», var i starten av 20-åra da hun under en synsundersøkelse fikk den tunge beskjeden.

- Man blir litt gæren av å få vite det, i begynnelsen av 20-åra. Og at man ikke vet hvor fort synet skal forsvinne. Man veksler mellom å være kjempedeprimert, le hysterisk, være redd og trist. Men jeg er heldig - for meg forsvinner synet sakte, sa hun i 2018 da hun gjestet «Ari & Michael» på P4 med Michael Andreassen og avdøde Ari Behn.

Misforståelser

Det var under sceneshowet «Gudbedre» at komikeren valgte å snakke åpenhjertig om sykdommen for første gang.

Hun har tidligere uttalt til Dagbladet at hennes stadig dårligere syn har ført til noen misforståelser.

SYKDOM: Realitystjerna ZaraLena Jackson ble rammet av sykdom, som også går ut over utseendet. Video: @zaralenajackson Vis mer

- Det er vanskelig nok å leve selv med sykdommen om jeg ikke skal dele den med andre. Bedre å si ifra nå før jeg snubler over barn og barnevogner, segne om og rave rundt og bli tatt for å være full. Sykdommen gjør at jeg også blir veldig lysømfintlig og må bruke solbriller. «Herregud, hvorfor skal Anne-Kat. bruke solbriller. Er ho blitt helt Bono», sa hun, og la til:

- Å forsøke å finne mat på et dunkelt opplyst buffébord er håpløst. Da har jeg fått hjelp med servering, og har forklart til folk på nabobordet at jeg ser litt dårlig og derfor slipper å hente mat selv. Da har jeg fått høre at: «Den unnskyldningen skal jeg også begynne å bruke». Folk forstår ikke, tror ikke på meg.

Simon Cowell og resten av dommerpanelet i «America's Got Talent» settes ut når den blinde autisten Kodi Lee viser fram sangstemmen sin. Vis mer

LES OGSÅ: - Folk blir så sinte på meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer