TYRKISK IDYLL: Strendene både øst og vest for Side varer og rekker. Her er det fint! Foto: Star Tour
TYRKISK IDYLL: Strendene både øst og vest for Side varer og rekker. Her er det fint! Foto: Star TourVis mer

Er dette Tyrkias mest sjarmerende badested?

Dette idylliske feriemålet blir bare mer og mer populært.

SEOGHØR.NO: Side er det perfekte feriested for solhungrige nordmenn – og det blir stadig mer populært.

De siste årene har vi sett hvordan den nydelige strandpromenaden er blitt lengre og finere, hotellene flere og bedre, og solen skinner om mulig enda sterkere fra skyfri himmel.

Alt på ett sted

De gode bade- og feriestedene ligger tett i tett på den tyrkiske middelhavskysten. Fra Çeşme lengst vest og hele veien til Alanya finner du små og store idyller, fra lekre og luksuriøse Bodrum til adskillig enklere men intenst koselige Kemer, fra kulturelle storbyopplevelser i Antalya til full charterrulle i Alanya.

TAKK FOR I AFTEN: Det er vakre solnedganger fra restaurantbordene i Side. Foto: Star Tour
TAKK FOR I AFTEN: Det er vakre solnedganger fra restaurantbordene i Side. Foto: Star Tour Vis mer

Bortsett fra at det på ingen måte er noen storby, har Side litt av alt det nevnte.

Kultur? Romerske ruiner – check!

Idyll? Blant annet noen utrolig koselige serveringssteder i havnen – check!

Luksus? Lekre, moderne hoteller med flotte spa-anlegg – check!

Deilig promenade

Det er kilometer på kilometer på strand på begge sider av byen. Særlig er den vestre stranden populær. Her ligger mange av de mest attraktive hotellene i Side, og selve promenaden huser selvfølgelig alt du trenger av serveringssteder, strandeffekter og tilbydere av alle typer vannsport.

TYRKISK IDYLL: Strendene både øst og vest for Side varer og rekker. Her er det fint! Foto: Star Tour
TYRKISK IDYLL: Strendene både øst og vest for Side varer og rekker. Her er det fint! Foto: Star Tour Vis mer

Øst for byen er det dypere vann, og i denne retningen ligger også mange flotte hoteller, der det av naturlige årsaker er gjort mer ut av bassengområdene.

Promenaden vest for Side er blitt utvidet de seneste årene og strekker seg helt fra gamlebyen, bort til Kumköy og videre til Evrenseki. Her er det strålende å spasere, om du er ute etter en koselig morgentur før solen varmer som verst, eller er på vei inn til Side om kvelden.

Bilfrie smågater

Selve Side er en liten, men koselig og forholdsvis oversiktlig by. Fra de romerske ruinene ved byens inngang og ned til havnen ligger alt foran deg i et nesten rektangulært mønster, der det er lett å finne frem. Det er bilfritt, og veldig hyggelig å spasere rundt i de små gatene blant småbutikker og serveringssteder.

SØVNIG: Side er det perfekte feriested. Det skjer ikke mye her, men det er det som er ferie. Foto: Tyrkiareiser
SØVNIG: Side er det perfekte feriested. Det skjer ikke mye her, men det er det som er ferie. Foto: Tyrkiareiser Vis mer

Det er ikke mange år siden det kunne være en virkelig prøvelse å gå her. Butikkeierne var mildt sagt innpåslitne, men etter at ordføreren tok tak i problemet, er det blitt andre boller. Han har fått gjennomført en solid snuoperasjon og holdningsendring som gjør at færre føler seg forpliktet til, for ikke å si presset til, å handle. Det er rett og slett blitt en mye hyggeligere tone i Side.

Handel før og nå

Apollon-tempelet vitner om byens dramatiske fortid. Under de romerske keiserne var Side et florerende handelssted der man tjente gode penger på blant annet slavehandel. Gladiatorkamper var grotesk forlystelse i amfiteatret, og når du står der i dag fornemmer du historiens sus.

Nabobyen Manavgat er vakkert beliggende ved elven av samme navn, og hit er det mange som drar for å handle på det lokale markedet. Det er Side-områdets største i sitt slag, der du får kjøpt lærvarer, tekstiler, forskjellige typer suvenirer og mye annet. Det er markedsdag mandag og torsdag, og det kan være et kjærkomment avbrekk fra det late strandlivet.

Og det er jo det de fleste av oss er ute etter når vi skal ha ferie. God tyrkisk sommer, sier nå vi!

NAM NAM: Tyrkisk mat er blant verdens mest innflytelsesrike. Ikke det minste rart så godt som alt smaker! Foto: All Over
NAM NAM: Tyrkisk mat er blant verdens mest innflytelsesrike. Ikke det minste rart så godt som alt smaker! Foto: All Over Vis mer

SIDE

Slik kommer du hit: Ikke bare har de tre store charterselskapene Star Tour, Ving og Apollo turer hit, du kan også velge å kjøpe tur fra mindre og mer spesialiserte operatører som Tyrkiareiser, Nazar og Detur. Valgmulighetene er derfor enorme og prisene deretter, ned i omkring 2000 kr for en uke med flyreise inkludert for de aller enkleste bostedene.

Her bor du: Variasjonen er betydelig, fra enkle leilighetshoteller til store all inclusive-resorter. Ving har eksempelvis sitt trestjerners Smartline Tropic på den vestre stranden fra ca. 2200 kr per person for en uke med fly inkludert. Tillegg for frokost, halvpensjon eller all inclusive. I den andre enden av skalaen finnes Star Tours femstjerners Sensatori Side på den østre stranden. Her starter prisene på ca. 7000 kr per person, med all inclusive. Med andre ord er det billig nesten uansett.

Visum: Må kjøpes før avreise og bestilles på her for 20 amerikanske dollar. Visumet er gyldig i 90 dager. Du kan ikke kjøpe visum ved ankomst lenger.

Valuta: 100 tyrkiske lira (TRY) = ca. 300 norske kroner.

 

LES OGSÅ: Her skinner sola 300 dager i året