Donald Trump:

Enormt formue-fall

Tapte millioner av dollar mens han var USAs president.

TAPER PENGER: Formuen til USAs forrige president, Donald Trump, krymper. Her med kona, Melania Trump tidligere i år. Foto: Al Drago / Shutterstock Editorial / NTB
TAPER PENGER: Formuen til USAs forrige president, Donald Trump, krymper. Her med kona, Melania Trump tidligere i år. Foto: Al Drago / Shutterstock Editorial / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs tidligere president Donald Trump (74) har tapt 700 millioner dollar av formuen sin, mens han var USAs president.

Det betyr, ifølge den nye beregningen fra Bloomberg Billionaires Index at Trump har tapt snaut 6 milliarder kroner siden han ble president i 2017.

Ifølge indeksen over verdens rikeste har Trumps formue sunket fra 3 milliarder dollar (om lag 25,5 milliarder kroner) til 2,3 milliarder dollar (om lag 19,6 milliarder kroner).

STJERNEMØTE: Kathrine Sørland møtte president Donald Trump da hun konkurrerte om å bli Miss Universe i 2004. Slik var det. Video: Nina Hansen. Reporter: Ruben Pedersen. Foto: Geir Hamnes. Faksimile: Se og Hør. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

Den likner på vurderingen fra Forbes, som også viser hvordan Trump daler med 64 plasser på listen over USAs rikeste til en 339. plass.

I 2020 mener de han har en formue på 2,5 milliarder dollar (om lag 21,3 milliarder kroner), som er 600 millioner dollar (om lag 5,1 milliarder kroner) mindre enn året før.

- Fillerister

- Pandemien han lovte at ville forsvinne, fillerister selskapet hans, og opptøyene, som gjorde at han ble stilt for riksrett for andre gang, skader merkevaren hans, skriver Bloomberg som en forklaring.

Vurderingen er basert på finansdokumenter og intervjuer med tidligere medarbeidere og analytikere.

VEKKER OPPSIKT: I fjor var ivrige Twitter-brukere overbevist om at Donald Trump hadde leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

Kontorbygg, hoteller og golfanlegg han eier, har alle blitt rammet hardt av coronapandemien. I tillegg har det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar skadet forholdet hans til andre forretningsforbindelser. De neste fire årene forfaller også om lag 590 millioner dollar (om lag 5 milliarder kroner).

I tillegg står Trump og forretningsorganisasjonen hans overfor en flom av juridiske problemer og er under en lang rekke etterforskninger og søksmål.

Verdien stuper

Trumps eiendommer står for omtrent 75 prosent av formuen hans. Kontorbyggene hans har stupt i verdi med 26 prosent i løpet av pandemien fordi flere jobber hjemmefra og færre vil ha kontorlokaler.

I tillegg driver han - eller har lisensiert navnet sitt til - et dusin hoteller og resorter og 19 golfanlegg. Denne bransjen er hardt rammet av manglende reisende og turister under pandemien.

DEBATT: Denne videoen av Melania Trump og ektemannen ble hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Etter angrepet mot Kongressen 6. januar var det også flere forretningsforbindelser som brøt båndene med Trump fordi de mente han var ansvarlig for å hisse opp tilhengerne sine til angrepet.

Blant annet besluttet Professional Golfers's Association (PGA) å bryte avtalen om at en av de prestisjefylte goflturneringene skulle holdes på Trumps golfbane i New Jersey fordi det ville skade merkevaren deres, skriver BBC.

Også banken Deutsche Bank, som har vært den eneste banken som har vært villig til å låne ham penger etter konkursene på 1990-tallet, har varslet at de ikke lenger vil gjøre forretninger med Trump som følge av angrepet på Kongressen.

Fortsatt penger

Trump eier også flere fly, men disse er flere tiår gamle og verdien har blitt nedjustert, ifølge Bloomberg. I 2015 hadde han syv fly som ble verdsatt til 59 millioner dollar (501,5 millioner kroner). I 2020 hadde han fem fly, som samlet ble verdsatt til 6,5 millioner dollar (om lag 55,3 millioner kroner).

CNN skrev også nylig om hvordan Trumps tidligere kronjuvel blant flyene - et Boeing 757 - nå står og forfaller på en rullebane i Orange County i Manhattan.

Samtidig ser ikke alt bare mørkt ut for Donald Trump.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Han har fortsatt et solid grep om det republikanske partiet. Han flørter med tanken om å stille som presidentkandidat igjen i 2024. Og han har samlet inn enorme summer til det politiske apparatet sitt.

Bloomberg påpeker også at han kan tjene gode penger dersom han signerer en bokavtale. Barack og Michelle Obama skal ha tjent 65 millioner dollar (om lag 552,5 millioner kroner) på bøkene de skrev etter at de forlot Det hvite hus i 2017.

I tillegg signaliserte Trumps rådgiver, Jason Miller, nylig at Trump også er i ferd med å bygge opp et nytt sosialt medium etter at han ble kastet ut fra Twitter. Det kan bli populært blant de mange som fortsatt støtter Trump og skape nye inntekter for den tidligere presidenten.

LES OGSÅ:

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer