Fredrik Solvang:

Enorm støtte: - Gjør det verdt det

Fredrik Solvang og Tinashe Williamson delte sine erfaringer med rasisme. I ettertid har reaksjonene strømmet inn.

STERKT: Tinashe Williamsons historier fra barndommen på Lindmo ble sterk kost for NRK-profil Fredrik Solvang. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var en brutalt ærlig Fredrik Solvang (44) som sammen med Tinashe Williamson (36) fredag delte sine vonde erfaringer med rasisme på «Lindmo».

- Jeg er aldri blitt utsatt for noe systematisk rasisme. Men som brunt barn på et lite sted så vet man alltid at man er det. Man blir gjort veldig oppmerksom på det, sa han i programmet, og fortsatte:

- For min del så var jeg egentlig veldig alene, og jeg tror ikke det er helt bra. Jeg vet at det har gjort at det har tatt meg veldig lang tid å forsone meg med egne trekk og leve med det utseendet jeg har.

- Verdt det

I ettertid har reaksjonene naturligvis strømmet på etter intervjuet, og på Facebook forteller Solvang at det er mange som har skrevet til ham det siste døgnet.

«Dere har nå et valg, enten lager dere en spleis sånn at jeg kan ta meg fri den neste uka for å svare dere hver i sær, eller så tar dere imot denne hjertefølte og inderlige kollektive takken», skriver han i innlegget.

Videre forteller «Debatten»-programlederen at mange av dem som har kontaktet ham, skriver at noe endret seg i dem etter at han og Williamson delte sine opplevelser.

«For meg gjør det disse veldig lite planlagte minuttene i studio verdt det», legger han til, og fortsetter:

«Mange skriver at dere selv er brune, har opplevd mobbing, følte dere annerledes, har vært på utsiden, er adoptert eller har adoptert - og at dere dro kjensel på følelsene vi beskrev».

- Fortell hvordan du har det

Samtidig kommer Solvang med en oppfordring til «deg som er ung og som gruer deg for skoleveien, som bare vil gjemme deg vekk for å unngå at noen kommenterer annerledesheten din, til deg som bare føler deg mindre og mindre fordi du har begynt å tro på det stygge de sier om deg»:

«Fortell noen voksne hvordan du har det, vær ærlig til mamma og pappa, venner og familie. De vil bli lei seg, men de blir knust når de skjønner at du har båret på alt dette alene alt for lenge. De voksne kan prøve å tenke ut en plan som gradvis får det til å bli bedre. Husk at sår gror».

KRITIKK: Den norske komikeren Espen Eckbo er kanskje best kjent for sine mange rollefigurer og karakterer. Nå er det spesielt én karakter som har fått Instagram-brukere til å se rødt. Vis mer

Avslutningsvis skriver NRK-programlederen «og til slutt blir du voksen selv, og da må du velge å legge det bak deg. Og da blir du strålende!».

Se og Hør har vært i kontakt med Fredrik Solvang, som ikke ønsker å uttale seg ytterligere.

Tinashe Williamson forteller til Se og Hør at hun har «fått masse kjærlighet og er helt overveldet».

- Viktigst er de meldingene jeg har fått der folk sier det har fått de til å tenke og at de ser viktigheten av å være aktive anti-rasister. Dette handler om mye mer enn det triste vi har opplevd. Det handler om å bevisstgjøre rasisme i Norge så vi kan gjøre noe med det. Alle mann på dekk, sier hun.

- Tusen takk

Williamson har også takket følgerne sine i ettertid, noe hun har gjort i et innlegg på Instagram.

«Dere. Jeg vil bare si tusen takk for responsen etter Lindmo igår. Det kostet å sitte der og fortelle, men jeg mener det er en viktig samtale vi må ha så takk for at dere gjør det litt mindre skummelt å dele», skriver hun, og fortsetter:

«Jeg har ikke sjans til å svare alle selv om jeg har skikkelig lyst. Men jeg leser absolutt alt og jeg er overveldet. Takk».

LES OGSÅ: - Det var traumatisk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer