«Luksusfellen»:

Endte i privat milliongjeld etter avlyst festival

- Det er viktig å belyse at enkelte slike tilfeller også kan være økonomisk sjanseløse.

GJELDSSJOKK: Festivalsjef Pål Henning Ilstad (47) får sjokk da ekspertene Hallgeir Kvadsheim og Lene Drange legger frem hans månedlige gjeldsutgifter etter at Molde-festivalen "Skyhøyt" måtte avlyses. Video: TV3 Vis mer

(Se og Hør): - Det er sjelden vi er borti et så stort beløp av løpende gjeld som vi var i dette tilfellet, forklarer Hallgeir Kvadsheim til Se og Hør om kveldens noe utradisjonelle episode av «Luksusfellen».

Sommeren 2017 ønsket musikkentusiast Pål Henning Ilstad (47) å bidra til Moldes kulturliv med en storslått musikkfestival.

Etter to år med planlegging, var store artister som Röyksopp, OnklP, Nico & Vinz og Matoma booket, og 1500 billetter allerede solgt.

Scenen i Molde sto klar da en rekke av artistene trakk seg grunnet et for lavt billettsalg, og krisen for festivalsjefen, Pål Henning, ble et faktum.

FESTIVALSJEF: Pål Henning har endt med privat milliongjeld etter at den planlagte festivalen i fjor sommer måtte avlyses. Selv bekymrer han seg stort over publikum som aldri fikk tilbakebetalt sine bilettutgifter. Foto: TV3
FESTIVALSJEF: Pål Henning har endt med privat milliongjeld etter at den planlagte festivalen i fjor sommer måtte avlyses. Selv bekymrer han seg stort over publikum som aldri fikk tilbakebetalt sine bilettutgifter. Foto: TV3 Vis mer

Ikke bare måtte festivalen innstilles, men Pål Henning hadde også tatt opp store, personlige forbrukslån for å få Molde-festivalen opp å stå.

Den personlige gjelden kulturentusiasten i dag sitter igjen med, gir økonomene Hallgeir Kvadsheim og Lene Drange hakeslepp i kveldens episode av «Luksusfellen».

  • Se video øverst i saken.

Uvanlig sak

Økonomen forklarer at det er et noe sjelden tilfelle vi møter i kveldens episode av «Luksusfellen». Likevel understreker Kvadsheim viktigheten av at programmet også belyser en annen type gjeld enn det som kommer av et «hodeløst» privat forbruk.

- Jeg heier på folk som prøver å gjennomføre sine drømmer, men det er også viktig å belyse at enkelte slike tilfeller også kan være økonomisk sjanseløse.

Konsekvensene har i dette tilfellet vært enorme for festivalsjefens personlige økonomi.

HER RENNER DET OVER FOR «LUKSUSFELLEN»-EKSPERTEN: Når «Luksusfellen»-ekspertene for høre at Olav Alexander (25) fra Stabekk har planer om å tilby kompisene kun å innfri halvparten av lånebeløpene, tror de ikke sine egne ører. Video: TV3 Vis mer Vis mer

Enorme utgifter

Til daglig kontrollerer Pål Henning flytrafikken i Molde i jobben som tårnleder.

Til tross for en god inntekt, og halvering av eget forbruk siden gjeldskrisen inntraff mot slutten av sommeren 2017, mener ekspertene den tidligere helikopterføreren likevel har et langt høyere forbruk enn det han kan tillate seg i sin økonomiske situasjon.

47-åringen, som har ansvaret for sin 13-årige sønn, lever på kreditt, og klarer langt ifra å betale gjeldsutgiftene som har oppstått etter at inntektene fra festivalen uteble.

LEGGER FREM GJELDEN: «Luksusfellen»-ekspertene viser at gjelden utgjør en mangedobling av månedsbeløpet Pål Henning selv trodde. Foto: TV3
LEGGER FREM GJELDEN: «Luksusfellen»-ekspertene viser at gjelden utgjør en mangedobling av månedsbeløpet Pål Henning selv trodde. Foto: TV3 Vis mer

Ekspertene finner faktisk ut at de månedlige gjeldsutgiftene ligger på en svimlende sum - 48 000 kroner.

Ønsker å kompensere publikum

Til Se og Hør legger ikke festivalsjefen skjul på at det var en tung beslutning å avlyse festivalen sist sommer.

- Jeg var rett og slett fryktelig lei meg og skuffa. Når forventningene er så store, blir fallhøyden også veldig stor, forklarer Pål Henning.

Til tross for at privatøkonomien i dag nærmest ligger i ruiner, er det likevel publikum kulturentusiasten tenker mest på.

Han har ikke slått selskapet konkurs, og er i gang med andre, nye konsertprosjekter for å bøte på den avlyste festivalen.

Den dårlige samvittigheten overfor publikum, som fortsatt ikke har fått tilbakebetalt sine billettutgifter, hviler tungt på festivalsjefens skuldre. Ifølge Romsdals Budstikke sto blant annet studenter i Molde for et billettkjøp på nærmere 360 000 kroner.

At Pål Henning sitter på verdier i form av bolig og hele tre biler, gjør at kreditorene ivrer etter å få tak i 47-åringens penger.

TAR GREP: Pål Henning Ilsted får hjelp av ekspertene i «Luksusfellen» til å ta grep om den store gjelden har har pådratt seg. Foto: TV3
TAR GREP: Pål Henning Ilsted får hjelp av ekspertene i «Luksusfellen» til å ta grep om den store gjelden har har pådratt seg. Foto: TV3 Vis mer

Det er ingen lett oppgave ekspertene har påtatt seg i Molde, og økonomiekspertene sliter med å få festivalarrangøren til å godta at hans økonomiske situasjon gjør det umulig for ham å ivareta publikums interesse.

- Ofte tror folk at arrangørene er de som stikker av med pengene når slike arrangementer blir avlyst, men vi har saumfart Pål Hennings økonomi og kan bekrefte at det er det på ingen måte. Den som kom mest på minussiden var i dette tilfellet arrangøren selv, sier Kvadsheim.

Saken fortsetter nedenfor.

Pål Henning legger heller ikke skjul på at deltakelsen i «Luksusfellen» oppleves som et tveegget sverd, og at han er usikker på tilbakemeldingene som trolig vil følge i kjølvannet av programmet.

- Det er jo en styrke i det å vise svakhet, men det oppleves ikke lett. Nå får de som velger å «skyte» gjøre det, og de som velger å vise forståelse, gjøre det. Jeg får ta det som det kommer, sier han.

Hva ekspertene gjør for å hjelpe ildsjelen i Molde, kan du se på TV3 onsdag kl. 20.30.

LES OGSÅ: Kim Andrés (30) ville forbruk forbauser «Luksusfellen»-ekspertene: - Voldsomt