«Paradise Hotel»:

Endrer rutinene etter skandale-sesong

TV3 får castingslakt.

FINALE: Torsdag kveld avgjøres det hvem som vinner årets sesong av «Paradise Hotel». Foto: TV3/Rune Bendiksen
FINALE: Torsdag kveld avgjøres det hvem som vinner årets sesong av «Paradise Hotel». Foto: TV3/Rune Bendiksen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld vises den ellevte finalen av «Paradise Hotel» på TV3, etter det som, tradisjonen tro, har vært en sesong spekket med drama, festing og sex. Denne sesongen har det også vært sterkt gjennomtrekk hva gjelder deltakere som kommer og går på hotellet. Noen får bare være der i få dager, mens andre har klart seg siden starten.

Enkelte av dem har skapt overskrifter på grunn av blant annet sex og drama, som nevnt ovenfor, mens andre har sørget for mer negativ publisitet. Produksjonsselskapet Mastiff har i år latt flere deltakere slippe gjennom castingprosessen, selv om de, etter selskapets egne regler, ikke burde fått lov.

Ikke alle er blitt med helt til sesongens finale, men de fikk likevel nok av tid på skjermen før eventuelle problemer ble oppdaget. I år har seerne blant annet fått sett straffedømte mennesker og en deltaker som løy om alder og navn. Det er flere kritiske til.

HØYDEPUNKTER: Årets sesong av «Paradise Hotel» er straks over, så Rød Løpers programledere har valgt ut sine høydepunkter fra sesongen. Video: Rød Løper Vis mer

Falskt pass

Før vi kommer til den faktiske kritikken, kan det være greit å se på hvem som har sluppet gjennom nåløyet i årets casting av «Paradise Hotel»-deltakere.

Tidlig i sesongen kunne blant annet Nettavisen melde om at en av årets deltakere hadde løyet om både navn og alder i prosessen. Deltakeren var bare 19 år gammel da innspillingen startet. I «Paradise Hotel» serveres det sprit, som er en av grunnene til at produksjonen bestemte at den nedre aldersgrensen skulle være 20 år. Deltakeren var, med andre ord, for ung.

I tillegg til å ha løyet om alder, hadde personen også løyet om navnet sitt. I folkeregisteret finnes det ingen personer registrert med navnet som ble oppgitt. Deltakeren ble altså godkjent med falsk identitet. Kilder opplyser til Se og Hør at man må sende inn bilde av passet sitt for å bli med i konkurransen. Den unge deltakeren fremla et falskt pass for produksjonen, som fremsto som ekte.

Se og Hør har jevnlig denne våren forsøkt å få den aktuelle deltakeren i tale om dette, men forsøkene har vært forgjeves.

STRIPPER: «Paradise Hotel»-Adrian er ikke redd for å by på seg selv. Her deler han en ukjent side fra fortiden. Video: Kine Falch / Reporter: Ruben Pedersen. Vis mer

Tilbakeholdt informasjon

Ovennevnte deltaker er ikke det eneste problemet castingteamet har møtt på i år. Se og Hør erfarer at det ble meget dårlig stemning nede i Mexico da produksjonen fikk nyss om at en av deltakerne de introduserte i startcasten var tidligere straffedømt.

Deltaker Floyd Olsen (22) hadde holdt dette skjult for produksjonen i intervjurundene, noe som strider med produksjonsselskapet og programmets etiske reglement. Se og Hør velger å ikke gjengi innholdet i dommene, men opplyser om at Olsen tidligere er dømt. Tilfellene han er dømt for fant sted før han selv ble myndig.

Et anonymt tips sørget for at produksjonen fikk kjennskap til dommene. Tipseren hadde selv fått flere meldinger av mennesker som hevdet at Olsen var tidligere dømt, og bestemte seg for å gå videre med det til programsjefen i TV3. Da deltakeren ble konfrontert med dette på hotellet, bestemte han seg for å si sannheten.

- Det var feil fra min side å ikke fortelle dette, for da kunne de ha hatt kontroll. Det er dumt at det ble så tidlig, men jeg får ikke gjort noe med det nå. Derfor er det heller ingen grunn til å angre på det, har han tidligere uttalt.

SE SJOKKEXITEN: Ingenting var som forventet under kveldens parseremoni i «Paradise Hotel». Video: TV3 Vis mer
DÅRLIG START: Det blir dårlig stemning når Floyd Olsen kommer med et stikk om Robin Johanssons fortid første gang de møtes på «Paradise Hotel». Video: Jonas Scheie Hammer / TV3 Vis mer

Skaden var likevel allerede skjedd, og sørget for at han fikk en enveisbillett hjem til Norge.

Deltaker Robin Johansson er også tidligere straffedømt. Dette la han imidlertid frem tidlig i prosessen, slik at produksjonen visste om fortiden hans. Likevel skapte castingen av svensken, som for øvrig er eksen til blogger Sophie Elise Isachsen, storm i sosiale medier. Flere mente han ikke fortjente å være med i realityserien på grunn av sine tidligere handlinger. Også Isachsen selv kritiserte TV3s casting av Johansson.

Kritiseres

- Det har vært mye tilfeller av dårlig casting i år. De har vært uforsiktige.

Det sier en kilde tett på produksjonen til Se og Hør. Personen vet mye om hvordan årets prosess har foregått, og sier at det enkelte ganger kanskje har gått litt fort i svingene. Likevel er personen opptatt av å ikke legge all skyld på castingteamet.

- Har du lyst til å lure systemet, så lurer du systemet. Hvis du ser hvor mange som for eksempel klarer å lure Nav, skjønner man at det er enkelt å lure seg med på «Paradise Hotel».

- Men man skriver jo under en kontrakt der det eksplisitt står at alt man har fortalt må være sant. Det står også at man ikke må holde relevant informasjon tilbake fra produksjonen, som blant annet dommene til Floyd. Castingselskapet har ikke mulighet til å be deltakerne om vandelsattest, så man må bare stole på at det deltakerne sier er sant.

VARME FØLELSER: Henrik Beyer fra årets sesong av «Paradise Hotel» og Ingrid Aguiluz fra fjorårets sesong, har funnet tonen. Video: Kine Falch Vis mer

I stedet sjekker man blant annet opp deltakernes kontoer i sosiale medier, men også der er det lett å lure øyet som ser. Kilden mener likevel at produksjonen i enkelte tilfeller burde vært strengere med hvem de lot være med.

- Skandaløst

Ellinor Svensson, realityekspert i den svenske avisen Expressen, blir overrasket når hun hører om årets norske «Paradise»-cast. De har samme programkonsept i Sverige, men hun sier at det aldri har vært et lignende cast der.

SENDES HJEM: Det er Kine Tøraasen som må pakke sakene og reise hjem fra «Paradise Hotel». Video: TV3 Vis mer

- Det er skandaløst. At noen som har løyet om at de er tidligere straffedømt får være med forstår jeg ikke. Det burde produksjonen fått med seg. At man også har hatt med en som er for ung, som altså har løyet om alderen sin, burde ikke ha skjedd. Noe lignende skjer vel trolig ikke igjen, fastslår hun.

Svensson er kjent med Robin Johansson, som har vært å se i svenske «Ex on the Beach».

- Har han sonet sin straff og er ærlig om hva han har gjort, ser jeg ingen problemer med at han er med. Det støtter jeg. Men det virker som de bør skjerpe rutinene sine i produksjonsselskapet, sier hun, og fortsetter:

- I Sverige gjør vi faktisk vår research. Jeg har aldri hørt om en lignende casting, sier hun.

Tv-produsent Lasse Hallberg, mannen som brakte «Big Brother» til Norge i 2001, sier til Se og Hør at han ikke kan uttale seg om Mastiff og TV3s casting av årets deltakere. Han kan derimot, på generelt grunnlag, si at det ikke alltid er enkelt å finne løgnerne.

STORMER UT: Jamilla Wais stormer ut fra «Paradise»-innspillingen. Overfor Rød Løper forklarer hun hva som skjedde bak kulissene. Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

- Alle vet at det er vanskelig å finne hele sannheten. Holder man tilbake fakta, er det vanskelig å grave det frem. Man er helt avhengig av å stole på søkerne. Så får man heller få på plass bedre systemer for å luke ut ting.

Hallberg har god erfaring med casting, men vil ikke røpe bransjehemmelighetene overfor Se og Hør. Han sier derimot at ethvert produksjonsselskap med respekt for seg selv går mange runder før de aksepterer deltakere.

- Uansett hvor nøyaktig man går til verks er det umulig å fange opp alt. Ingen forventer at et produksjonsselskap skal klare å få alt med seg. Jeg har ingen innsikt i denne produksjonen, men vet at Mastiff er et seriøst selskap. De gjør det de kan for å følge regelverket.

LES OGSÅ: - Hadde het kveld med gift forbryter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer