Sylvi Listhaug takker familien for støtten i den tøffe tiden:

- Endelig kan jeg være mamma

- Det har vært tøffe tak, men barna har gitt meg nye krefter, sier den omdiskuterte Frp-politikeren

ÅPNER OPP: Tidligere statsråd Sylvi Listhaug åpner opp om hvordan livet har vært de siste månedene etter at hun gikk av som justisminister i mars. Reporter: Ruben Pedersen / Video: Emilie Rydning Vis mer

- Uten mine nærmeste hadde jeg nok aldri kommet meg helskinnet gjennom den tøffe tiden. Jeg har mye å takke dem for. Det har tatt tid å komme seg til hektene igjen. Men nå føler jeg at kreftene er på vei tilbake.

I SALG NÅ: Ukens Se og Hør Extra bugner over av gode saker.
I SALG NÅ: Ukens Se og Hør Extra bugner over av gode saker. Vis mer

Sylvi Listhaug (40) legger ikke skjul på at familien betyr mye for henne. Dessverre har de kommet i annen rekke de siste fire-fem årene. Og Listhaug innrømmer at samvittigheten over å ha forsømt barna har gnagd forferdelig i henne.

Etter en av tidenes mest dramatiske begivenheter i norsk politikk, som førte til at hun i mars valgte å trekke seg som justisminister, har den hardhudede og omdiskuterte Frp-politikeren endelig fått tid til å dyrke familielivet.

- Koste med barna

Det første hun gjorde etter pressekonferansen der hun offentliggjorde sin avgjørelse om å gå av etter bare to måneder som minister, var å dra rett hjem.

- Jeg satte meg i godstolen og koste med barna. Først den lille som allerede var hjemme - så kom Signe (9) og Lars (7) fra skolen etter hvert. Det var vill jubel i stuen. Alle var så glade for at mamma ikke skulle på den jobben mer, forteller Sylvi - og klemmer hjerteknuseren Steffen (1) tett inntil seg.

MAMMAKOS: Ingen tvil om at Sylvi Listhaug stortrives i
rollen som småbarnsmor. Vesle Steffen er mirakelgutten hennes. Foto: Espen Solli
MAMMAKOS: Ingen tvil om at Sylvi Listhaug stortrives i rollen som småbarnsmor. Vesle Steffen er mirakelgutten hennes. Foto: Espen Solli Vis mer

- Det føles så utrolig godt å ha mer tid til barna igjen!

Som trebarnsmor er det nok å henge fingrene i, men Sylvi synes det er kjempestas.

- Å kunne stelle i stand frokost, smøre matpakker, steke vafler og lage marshmallows til barna gir en ufattelig god følelse, sier hun. Og ektemannen Espen Espeset (43) legger fornøyd til:

- Det er ingen tvil om at vi har fått en helt ny energi og harmoni i hjemmet nå.

- Tøft

Sylvi fikk for øvrig kjørt seg skikkelig på hjemmebane bare noen uker etter at hun sa opp jobben, da ektemannen ble innlagt på sykehus med dobbeltsidig lungebetennelse:

- Det var en tøff greie. Den utviklet seg gradvis fra influensa og til slutt var jeg så dårlig at jeg ble sendt til sykehuset, forteller Espen, som gikk ned 10 kilo i løpet av tiden sykdommen herjet i kroppen hans.

Dermed fikk Sylvi aleneansvar for hus og hjem.

- Plutselig var jeg alene med de tre barna våre. Men det gikk fint det også, smiler hun.

I MED- OG MOTGANG:
Espen har stått fjellstøtt ved
Sylvis side mens det blåste som
verst. Da han ble rammet av
sykdom, måtte hun trå til også på
hjemmebane. Foto: Espen Solli
I MED- OG MOTGANG: Espen har stått fjellstøtt ved Sylvis side mens det blåste som verst. Da han ble rammet av sykdom, måtte hun trå til også på hjemmebane. Foto: Espen Solli Vis mer

Var vondt

- Alt skjer av en grunn og har mening. Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe! Jeg ser det slik at hvis jeg hadde fortsatt som justisminister, så kunne det blitt skikkelig kritisk i hjemmet, sier Sylvi Listhaug ettertenksomt.

Vi møter henne sammen med resten av familien i hagen hos en nabo på Oslo vest. Alle smiler og er glade for at mamma endelig kan være mer hjemme.

- Det har vært fryktelig vondt å ikke kunne delta i aktiviteter på skolen til min datter. Når foreldrene til de andre barna har stilt opp, har datteren vår, Signe måtte akseptere at verken pappa eller mamma kunne være med.

Derfor var det skikkelig koselig å få anledning til å dra sammen med henne på klassetur nylig. Datteren Signe er veldig fornøyd med at mamma kan være mer hjemme:

- Men hun er jo fortsatt litt mobilgal, sier tiåringen med glimt i øyet mens hun koser med katten Legolas (4), som de nylig hentet hos dyrebeskyttelsen og som er blitt familiens nye kjæledegge.

GIR GASS: Sylvi Listhaug er
glad for at hun nå har fått tid til å
være med på å dra familie-lasset! Foto: Espen Solli
GIR GASS: Sylvi Listhaug er glad for at hun nå har fått tid til å være med på å dra familie-lasset! Foto: Espen Solli Vis mer

Dramatisk fødsel

Sylvi og ektemannen fikk sitt tredje barn i mars i fjor. Steffen kom til verden på en svært dramatisk måte. Den nybakte mammaen fryktet den gang at sønnen ikke skulle overleve.

Han ble til slutt tatt med hastekeisersnitt mens mamma Sylvi lå i full narkose. Etter tre måneder med bleieskift, trilleturer og husmorarbeid var det full fart på jobben igjen.

- Jeg så nesten ikke veslegutten min det første leveåret hans. Tiden gikk så fort. Tre måneder var altfor lite. Men på grunn av valget måtte det bli sånn, forteller Sylvi, som er kjent for sitt brennende engasjement og sitt klare politiske budskap.

Det var ektemannen som måtte stelle hjemme. Espen er nestleder for Fremskrittspartiets stortingssekretariat og har kontor på Stortinget. Der installerte han reiseseng for den yngste sønnen som var med pappa på jobb hver eneste dag.

- Det kan jo beskrives som et lite paradoks at da Sylvi holdt pressekonferanse om å fratre jobben sin, var jeg på ettårskontroll med sønnen vår, smiler den oppofrende barnefaren.

Han understreker at han aldri har vært i tvil om å støtte kona si hundre prosent.

- Bildet som tegnes av kona di er jo ikke alltid like flatterende. Hvordan vil du beskrive henne som ektefelle?

- Sylvi er både varm, kjærlig og en god mor. Jeg elsker henne, sier Espen og smiler bredt.

Gift i ti år

Men han legger ikke skjul på at det har vært mange oppturer og nedturer de siste årene.

- Den siste stormen var veldig voldsom og utvilsomt den verste vi har opplevd, medgir 43-åringen.

Ekteparet er glad for all den støtten de har fått fra hele landet.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Brev, kort, e-poster med oppmuntringer og ikke minst blomsterhavet har vært enormt og viktig for oss, sier paret som ble kjent med hverandre i jobbsammenheng allerede i 2002.

Men det var først fire år senere de ble kjærester. Bryllupet fant sted i 2008 med vielse i Uranienborg kirke og en enkel feiring på Theatercaféen i Oslo.

I tiden etter at Sylvi bestemte seg for å gå av, følte hun en vanvittig lettelse. Det første hun gjorde var å pakke kofferten for å dra på ferie til USA sammen med Espen og barna.

- En av tantene mine har hus i Orange County sør for Los Angeles i California. Vi reiser dit så ofte vi har anledning. Det kan ikke beskrives hvor deilig det var å komme dit denne gangen, selv om vi ikke hadde mer enn ni dager til rådighet og det store sommerværet glimret med sitt fravær.

MORET SEG: Sylvi
tok med seg familien til den
verdensberømte temaparken
Sea World for å se på
delfinene, spekkhuggerne
og sjøløvene. Her sammen
med sønnen Lars. Foto: Privat
MORET SEG: Sylvi tok med seg familien til den verdensberømte temaparken Sea World for å se på delfinene, spekkhuggerne og sjøløvene. Her sammen med sønnen Lars. Foto: Privat Vis mer

- Vi besøkte blant annet SeaWorld og det var selvsagt helt topp for ungene, forteller trebarnsmoren til Se og Hør.

- Svært givende

Etter å ha ladet opp «over there» er Listhaug allerede i full gang med sin nye jobb for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

- Selv om det blir en god del reising rundt i landet, så er arbeidsdagene mine atskillig kortere enn før. Det er deilig å kunne styre tiden sin selv igjen, smiler Sylvi Listhaug fornøyd.

Hun synes det er svært givende å jobbe med enkeltmennesker og enkeltsaker.

- Oppgavene står i kø. Akkurat nå skal jeg på rundtur i Nord-Norge for å treffe et par damer som er blitt forholdsvis dårlig behandlet av systemet, forteller hun.

Nå ser familien frem til sin første skikkelige sommerferie på mange år.

- Vi skal reise tilbake til USA i juli. Da blir vi der i tre-fire uker med soling, bading og sightseeing!

En tur til Sunnmøre der Sylvis familie har gård står også på programmet.

- Vi gleder oss alle til slåttonn, fjøsbesøk og fjellturer, forteller den tidligere justisministeren oppglødd.

LES OGSÅ: - Føler meg som en prinsesse