«Farmen»-Terjes kone Åse Line:

- En uvirkelig situasjon

Den tidligere «Farmen»-deltakerens kone klarer endelig å smile igjen etter de dramatiske dagene der ektemannen var langt utenfor bevissthet.

KUNSTIG KOMA: Terje Leer, kjent fra «Farmen» 2019, fikk corona i midten av januar. Han ble så dårlig at han ble lagt i kunstig koma. Video: Se og Hør Vis mer
Publisert

Onsdag skrev Se og Hør at Terje Leer (56), kjent fra «Farmen» i 2019, i januar ble smittet av coronaviruset. Det førte til rene marerittet for Leer, som ble liggende i respirator i 17 dager, og 16 av dem i kunstig koma.

Som Se og Hør omtalte onsdag, opplevde han blant annet sin egen begravelse i drømmene han hadde mens han lå i respirator.

- Går helt i kjelleren

Terje ble smittet først, og ikke lenge etterpå var også kona Åse Line (52) og parets døtre, Malene (27) og Andrine (22), syke.

Samtlige i familien taklet viruset bra. Bortsett fra Terje, som bare ble dårligere og dårligere.

GIKK GALT: Terje Leer skadet seg kraftig under «Farmen»-tvekampen. Video: TV 2 / Jonas Scheie Hammer Vis mer

Se og Hør har gjort et intervju med ekteparet Leer, der de snakker ut om det som kan karakteriseres som den største krisen i livene deres så langt.

- Som jeg overfladisk sier til alle: Formen er veldig bra og humøret er kommet tilbake igjen - også slengbemerkningene. Men om man går litt i dybden på ting, så er det ikke så mye som skal til for at jeg går helt i kjelleren. Det kan utløses bare ved å gå oppover en bakke eller å skyve noe - som får «pumpa» til å sette i gang. Men legene ber meg se på dette med et ettårsperspektiv, sier den tidligere «Farmen»-deltakeren til Se og Hør.

Ble blind da hun var yngre

Leer hadde store problemer med å gå i dagene etter at han kom hjem fra sykehuset. Det bekrefter også kona Åse Line.

- Om han skulle på toalettet, så gikk han dit - men han satt bare og pustet og peste etterpå, forteller hun med et smil, før ektemannen legger til:

- Jeg husker jeg var ute med søpla en dag. Jeg kom dit og tenkte «off, jeg skal jo tilbake igjen òg»... Men etterpå har jeg kommet meg veldig.

SVÆRT SYK: Terje Leer hadde over 40 i feber og oppsøkte legevakten. Turen bar raskt videre til sykehuset. Foto: Privat
SVÆRT SYK: Terje Leer hadde over 40 i feber og oppsøkte legevakten. Turen bar raskt videre til sykehuset. Foto: Privat Vis mer

I et intervju med VG i 2019 snakket 56-åringen og kona ut om da hun som 19-åring fikk diagnosen Retinitis pigmentosa. Det førte til at hun under ti år senere var sosialt blind.

Hun har dermed aldri sett parets yngste datter, Andrine (22).

TAR DET ROLIG: Terje Leer ble vekket etter 17 dager i kunstig koma og respirator, og må skynde seg langsomt for å komme seg skikkelig til hektene igjen. Her er han ute på tur sammen med kona Åse Line og førerhundene hennes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR DET ROLIG: Terje Leer ble vekket etter 17 dager i kunstig koma og respirator, og må skynde seg langsomt for å komme seg skikkelig til hektene igjen. Her er han ute på tur sammen med kona Åse Line og førerhundene hennes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Et sjokk

Det faktum at hun er blind på begge øynene gjorde naturlig nok ikke situasjonen noe enklere for henne da ektemannen ble alvorlig syk.

Hun legger ikke skjul på at tankene raskt også gikk til hva som ville skje med henne og barna dersom Terje ikke skulle overleve sykdommen.

- Jeg var redd da Terje ble lagt inn. Jeg pratet med ham den kvelden, men han klarte nesten ikke si noe annet enn «ja» og «nei». Så kom lørdagen, og da virket han bedre. Han pratet mer og hostet ikke så mye. Søndag fikk vi beskjed om at de måtte legge ham i kunstig koma og i respirator. Det var et sjokk for oss, siden han virket så mye bedre dagen før.

SMILER BREDT: Det gikk heldigvis bra, og Terje og kona Åse Line kan endelig smile igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SMILER BREDT: Det gikk heldigvis bra, og Terje og kona Åse Line kan endelig smile igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvordan var den søndagen?

- Vi satt i isolasjon, og opplevde en uvirkelig situasjon både den søndagen og dagene etterpå. Lørdagen etter fikk vi lov til å besøke ham, men måtte ha på oss fullt smittervernutstyr. Jentene reagerte veldig, da de først bare fikk se Terje gjennom et vindu - helt hjelpeløs. Som de sa, «store, sterke pappaen vår ligger der sånn som det».

- Jeg fikk jo ikke den følelsen før jeg var inne der og kunne ta på ham. Da han ble flyttet til sykehuset fikk vi alle tre være nær ham ofte. Vi var en del av behandlingen, det at vi tok på, og snakket med ham, hele tiden.

SKADER SEG: Det går nesten fryktelig galt når Terje Leer tyr til nye midler for å vekke folket på gården. Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

Ble helt utslitt

- Det er godt å se at dere smiler og ler nå?

- Ja, man må jo det. Selv om dette har vært alvorlig. Om ikke ville hverdagen blitt veldig grå, utbryter Terje, før han erkjenner at det er først nå det begynner å gå opp for ham hva han og familien har vært igjennom.

- Ja. Selv husker jeg jo ikke annet enn drømmene mine. Det er Åse Line og barna som har hatt det verst, det er de som har slitt med dette.

TRENER SEG OPP: Coronasmittede Terje er omsider frisk fra viruset, men trenger lang tid før han er hundre prosent tilbake der han var fysisk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRENER SEG OPP: Coronasmittede Terje er omsider frisk fra viruset, men trenger lang tid før han er hundre prosent tilbake der han var fysisk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Til Se og Hør medgir Åse Line at hun var svært redd og bekymret de første dagene mannen lå i respirator, men at hun ble litt mindre redd etter hvert.

- Vi fokuserte mest på å være oppmuntrende overfor Terje. Men hver gang vi reiste fra sykehuset merket jeg at jeg var helt utslitt. Det eneste jeg gjorde etterpå var å sove i sengen og å ligge i sofaen og slappe av. Spise. Så bar det bort til Terje igjen. Noe mer enn det orket jeg ikke.

Men:

- Engstelsen roet seg mer og mer, før den økte igjen når det nærmet seg at de skulle vekke ham. For det kan være kritisk. Det var skummelt, men heldigvis gikk det bra.

TV-PROFIL: Terje Leer sammen med daværende «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav i 2019. Foto: Espen Solli/ TV 2
TV-PROFIL: Terje Leer sammen med daværende «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav i 2019. Foto: Espen Solli/ TV 2 Vis mer

- Får nesten tårer i øynene

Tiden etterpå har heller ikke vært lett, selv om Leer har kommet seg mer og mer for hver dag som har gått.

- Jeg kjenner at det først er den siste måneden at det begynner å gå bedre. Jeg har vært lei meg og gråter lett. For jeg tenkte så mye på hva som ville skje om Terje døde. Det var mange tanker som surret rundt i hodet mitt. Det var skremmende, sier Åse Line.

- Terje?

- Man får nesten tårer i øynene når hun sier det hun sier. Det er sterkt å høre. Jeg lå jo bare der, mens familien min slet med massevis av tanker og følelser. Jeg kjenner jeg må svelge litt av når jeg hører om hvordan de hadde det.

Begynte å gråte

Ifølge kona fikk familien beskjed av legene om å snakke mye med ham - spesielt den dagen de skulle vekke ham fra «dvalen».

- Vi fortalte ham at han ikke trengte å være redd. Etterpå spurte Andrine ham også, om han var redd. Da begynte han å gråte skikkelig.

Det bekrefter også 56-åringen selv.

- Det var da jeg hadde blitt vekket, og Åse Line og jentene kom. Det var litt spesielt, for jeg lå der med massevis av ledninger over hele kroppen. Jeg fikk ikke prate, for jeg hadde en kanyle i halsen. Men så fikk jeg en talekanyle et par dager senere.

SNAKKER UT: Terje Leer ble smittet av corona og havnet i respirator. Nå snakker han ut om den tøffe tiden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SNAKKER UT: Terje Leer ble smittet av corona og havnet i respirator. Nå snakker han ut om den tøffe tiden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den tidligere «Farmen»-deltakeren ønsket imidlertid ikke å bli koblet fra respiratoren med det første.

- Jeg var livredd for ikke å få nok luft, så jeg lå nok i respirator et døgn lenger enn jeg hadde trengt.

«Hva gliser du av?»

- På hvilken måte setter dette livet i perspektiv, Åse Line?

- Jeg kan kjenne på at jeg kan være ekstra sår, og jeg gråter lett når jeg tenker tilbake på de dagene. Det er mange tanker som svirrer rundt i hodet ennå. Og så merker jeg at jeg er ekstra redd for Terje når han for eksempel er på arbeidsplassen. Jeg er redd for at noe skal skje ham igjen.

De er begge ekstremt takknemlige for at Leer fortsatt har livet i behold, og det faktum at det har gått så bra som det har gjort.

- Veldig! Nå er jeg ikke lei meg lenger. Jeg tar meg mange ganger i å sitte med et smil rundt munnen. Og Terje har sagt det mange ganger: «Hva gliser du av»? Akkurat nå er livet så fint, alt er så bra. Vi setter pris på hvordan utfallet ble for vår del, for det var ingen selvfølge, sier Åse Line Leer.

Hun er også veldig glad for all støtte hun og barna fikk fra venner og kjente da Terje var syk.

- Selv da vi satt i isolasjon satte folk kaker, mat og andre gaver ved døren vår. Det var så rørende at folk tok så vare på oss når vi ikke kunne ha fysisk kontakt med dem, legger hun til.

LES OGSÅ: Vekker oppsikt med nye bilder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer