Dronning Elizabeth II:

En ting ved dette bildet får britene til å se rødt

Dronning Elizabeths tale falt ikke i god jord.

DISTANSERT?: Flere reagerer sterkt på dronning Elizabeths juletale. Det er imidlertid ikke talen folk har noe å utsette på, men scenografien den ble fremført i. Foto: NTB scanpix
DISTANSERT?: Flere reagerer sterkt på dronning Elizabeths juletale. Det er imidlertid ikke talen folk har noe å utsette på, men scenografien den ble fremført i. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hvert år holder dronning Elizabeth (92) en tale 1. juledag til britene, der hun tar opp alle mulige slags temaer. I årets tale snakket hun blant annet om barnebarna, om fred på jorden, og om at britene må holde sammen i disse tøffe tidene vi lever i.

- Selv med de dypeste uenigheter, er det å behandle hverandre med respekt og som medmennesker alltid et godt første steg mot større forståelse, sa hun blant annet i talen, som ble spilt inn den 12. desember i Buckingham Palace.

Talen er den siste dronning Elizabeth holder til det britiske folk før Storbritannia forlater EU. Det skjer etter planen 29. mars neste år. Mange tolker derfor ovennevnte utsagn som et slags stikk til den aktuelle Brexit-debatten.

Flere har latt seg sjarmere av talen, men det er en ting mange har bemerket seg som de ikke setter pris på. For mens hun i sin tale snakker om at vi må behandle hverandre med respekt og at medmenneskelighet er viktig, sitter hun foran et gigantisk gullpiano.

TRADISJON: Dronning Elizabeth holdt sin årlige juletale. Video: AP Vis mer

Raser

Det gigantiske pianoet ble kjøpt av dronning Victoria i 1856, og er laget av både mahogni og gull. Prisen er ikke kjent, men en kan vedde på at det trolig ville gått for flere millioner kroner om det skulle bli solgt i dag. I tillegg til at pianoet preger store deler av bildet bak dronningen, er flere andre møbler i rommet dekorert i gull.

Det er også antatt at dronningen er god for i overkant av fire milliarder kroner, noe som flere mener skaper en distanse til det hun faktisk snakker om i talen sin. Kevin Maguire, redaktør for Daily Mirror, var blant dem som gikk hardt ut mot dronning Elizabeth etter talen.

- Privilegert og rik monark med arvet stilling tjener 76 millioner pund i året, mens hun sitter foran et gyllent piano i palasset skattebetalerne betaler 369 millioner pund for å pusse opp, dreper satire ved å belære en nasjon om å være samlet, skrev han på Twitter.

Meldingen fikk enorme mengder respons, og mange andre kastet seg i ettertid på. Hovedessensen i det folk skriver er at de mener dronningen sitter på sin høye hest, mens folket der ute ikke har tilgang på samme ressurser og privilegier som henne.

Enkelte mener hun burde valgt ordene i talen sin mer med omhu om hun først skulle sitte i det gylne rommet, mens andre påpeker at hun kanskje kunne ha funnet et annet sted å spille inn talen.

Ifølge The Independent lever mer enn 4,1 millioner britiske barn i fattigdom, og rundt en av 200 er hjemløse. Det er estimert at 307 000 briter lever på gata. Derfor har enkelte foreslått at dronningen kan holde talen sin foran et herberge neste år, for eksempel.

Dronning Elizabeth har ikke kommentert kritikken, og kommer heller trolig ikke til å gjøre det.

Hemmelig møte

Dronning Elizabeth, verdens lengst regjerende monark, var syk tidligere i år. I etterkant av sykdommen skal det britiske hoffet ha hatt et hemmelig møte om dronningens død. Og dette skal dronningen selv, ifølge The Sun, ha vært meget delaktig i.

Planleggingen foregikk som en øvelse for ulike ministrene, om hvordan de skal håndtere dronningens dødsfall - når den tid kommer - og de påfølgende dagene.

TRONARVING: Dronning Elizabeths sønn, prins Charles, arver tronen den dagen hun går bort. Foto: NTB Scanpix
TRONARVING: Dronning Elizabeths sønn, prins Charles, arver tronen den dagen hun går bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge tabloidavisen var det hele basert på å forberede de ti dagene med landesorg som innføres den dagen monarken går bort. Statsråd David Lidington har ifølge The Sun delt detaljer om møtet.

Likevel skal det ikke være noen sammenheng mellom planleggingen og dronningens sykdom. Derimot skal planleggingen allerede ha begynt på 1960-tallet - for å sikre at man skal være så godt forberedt som mulig.

I etterkant av det hemmelige møtet har det blitt kjent at dronningens bortgang vil bli omtalt som «London Bridge is down» frem til den triste nyheten er blitt delt med folket.

Men hva skjer egentlig når hun dør?

Dette skjer når dronningen dør

Ifølge svenske Hant vil både dronningens lege, Huw Thomas, og hennes nærmeste familie være ved hennes side. Legen er også den som formidler informasjonen videre og det er også han som bestemmer hvor mye allmennheten skal få vite.

Fra tidligere er det kjent at dronningens private sekretær, Edward Young, har i oppgave å gi beskjed til statsministeren.

Det er nemlig statsministeren som vil få telefonsamtalen med kodeordet «London Bridge is down».

Når monarken går bort, er det hennes sønn, prins Charles (70) som arver tronen. I tillegg vil det altså bli offisiell landesorg i hele ti dager.

ET BUDSKAP?: Dronning Elizabeth holdt «Dronningens Tale» under parliamentsåpningen 21. juni. Hodepynten hun bar har fått nettet til å koke. Video: CNN Vis mer

Kroningsdagen

Dronning Elizabeth har sittet på tronen siden 1952, og ble kronet bare 25 år gammel. Det er hele 66 år siden den spesielle kroningsdagen og den britiske monarken er kjent for å være både pigg og frisk. Kroningsdagen i 1952 er en dag hun husker godt.

92-åringen lar seg svært sjelden intervjue, men i januar, i dokumentaren «The Coronation», tok dronningen bladet fra munnen.

KRONET: Dronning Elizabeth og prins Philip på dronningens kroningsdag i 1952. Foto: NTB Scanpix
KRONET: Dronning Elizabeth og prins Philip på dronningens kroningsdag i 1952. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge dronningen selv, var ikke selve kroningsdagen bare en glede. Hun kjørte nemlig hest og kjerre gjennom Londons gater fra Westminster Abbey til Buckingham Palace, og hun fortalte at turen var langt fra behagelig.

Dronningen arvet tronen etter sin far kong Georg, som gikk bort 6. februar i 1952.

Hun var bare ti år gammel da faren ble konge, men har likevel både bevitnet en kroning og blitt kronet selv. Det er mer enn folk flest bare kan drømme om.

- Det er ganske bemerkelsesverdig, forklarte hun om at hun har fått mulighet til å oppleve begge deler.

- Det er på en måte begynnelsen av livet til en som monark, fortsatte hun.

Som kongelig er tiara, kroner og overdådige smykker en stor del av livet. Likevel la ikke dronningen skjul på at det er noen ulemper med de store kronene.

- Men de er ganske viktige, la hun til.

LES OGSÅ: Derfor feiret de ikke datterens første jul sammen