Kong Charles:

- En tale for historiebøkene

Charles har holdt sin første tale som konge. Dette sier retorikkeksperter om talen.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte Kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld kom den triste nyheten om dronning Elizabeths bortgang.

I dag klokka 19.00 norsk tid holdt kong Charles sin første tale til nasjonen som konge. Ifølge samtidshistoriker Sir Anthony Seldon er dette et viktig øyeblikk for Charles.

- Det vil bli et kolossalt øyeblikk for ham. Han må få det til, sa Seldon til Sky News i forkant av talen.

Retoriker Andreas Birger Johansen mener at Charles lykkes i å holde en tale som treffer «alle».

- Det han skal oppnå er å styrke sin status og troverdighet som konge. Det gjør han med å bruke en god dose med følelser og fakta, og blander dem godt sammen. I tillegg gjør han det på en solid plattform av kongelige tradisjoner i England. Denne talen er helt i toppsjiktet, vil jeg si, forteller Johansen til Se og Hør.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Han trekker fram at Charles virker mer menneskelig enn det hans mor gjorde i sin tale da hun ble dronning.

- Det er en ganske tradisjonell tale, men likevel annerledes enn den moren hans holdt. Det er mer følelser i talen, og selv om det kanskje ikke er de store emosjonelle utskeielsene, så har han en mye mykere form og virker mer til stede som et ekte menneske. Dronning Elizabeth spilte mer rollen som dronning, en rolle som kanskje ikke utstrålte en slik varme som kongen gjorde nå.

Johansen sier at han er imponert og lettet over talen til Charles, og gir den terningkast fem.

- Dette var ikke bare en tale for historiebøkene, men han ga også nok til ukebladene. Han ga for eksempel en hyllest til barna sine. Ikke bare ga han titler videre til William, men han sendte også en kjærlig hilsen til Harry og Meghan i USA. For at kongehuset skal overleve, så tror jeg at de må ha noe for både historiebøkene og ukebladene.

Charlotte Hidle, universitetslektor i retorikk ved Universitetet i Oslo, er også enig i at Charles må bygge troverdighet som konge.

KJØRTE AV GÅRDE: Prins Harry har forlatt Balmoral. Video/reporter: Edward Stenlund og Emma Cecilia Eriksson Vis mer

- Talen er nok skrevet med tanke på at Charles ikke er like folkekjær som sin mor. Han må bygge troverdighet og karakter som folkets nye konge. Det er en utfordrende posisjon å være i, forteller Hidle og legger til:

- Det gjør han blant annet ved å løfte fram noen av dronningens mest populære karaktertrekk. Som hennes løfte om å tjene folket resten av livet, hennes innsats og dedikasjon til tronen. Han forsøker å bygge troverdighet som konge ved å forplikte seg til å følge hennes eksempel.

I talen kunne man se en tydelig beveget konge. Hidle kan fortelle at dette er særtrekk i slike taler.

- Et særtrekk ved slike taler er at de ofte avsluttes med en sterk følelsesappell. Charles er synlig beveget, men bruker flere språklige virkemidler for å vekke følelser. I åpningen av talen sier han «mother», men i avslutningen bruker den langt mer privat, «my darling Mama».

I likhet med Johansen, mener Hidle at talen vil nå ut til folket. Likevel er det én gruppe hun mener blir vanskelig å overtale.

- Kong Charles lover kontinuitet. Det går trolig rett hjem hos tilhengere av monarkiet og det britiske kongehuset, men rekrutterer trolig få nye fans blant dem som mener kongehuset er en foreldet institusjon som burde vært avskaffet for lengst.

LES OGSÅ: - Veldig uventet valg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer