«The Night Stalker»

En seriemorder i ly av mørket

Richard Ramirez spredte skrekk og død etter nattens frembrudd på 80-tallet.

«THE NIGHT STALKER»: Richard Ramirez terroriserte California på midten av 80-tallet. Foto: AP/NTB
«THE NIGHT STALKER»: Richard Ramirez terroriserte California på midten av 80-tallet. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert

Tolv år gamle Ricardo «Richard» Ramirez hadde ikke vokst opp i det man kaller et kjærlig hjem. Hans far var hard på flaska og kunne bli svært aggressiv og voldelig mot sin kone og fem barn når han ble sint.

Kanskje det var derfor han så opp til sin eldre fetter, krigsveteran Miguel Ramirez. Han hadde tjenestegjort i Vietnam, men var langt fra det en kunne kalle et solid og godt forbilde.

Det skulle heller vise seg at han etter all sannsynlighet skulle få stor innflytelse på det som skulle bli et udyr som terroriserte California noen år senere - «The Night Stalker».

Den eldre Miguel viste nemlig villig frem polaroidbilder til fetteren av vietnamesiske kvinner han hadde voldtatt og drept. Han lærte også bort ferdigheter han hadde lært i militæret.

Som 14-åring ble Richard vitne til at hans egen bror skjøt og drepte kona si. Samme år begynte han å ta det syntetisk fremstilte psykedeliske stoffet LSD, også kalt syre. Det satanistiske, det okkulte, lokket ham til seg. Han var på vei til å bli en kaldblodig, hensynsløs drapsmaskin.

Noen år frem i tid begynner det å skje skremmende ting i California. Selv i den gyldne stat trer mørket frem.

Richard Ramirez' herjinger på 80-tallet har fascinert i snart fire tiår, og tidligere i år kom Netflix med en serie om «The Night Stalker».

TRAILER: Den offisielle traileren for «Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer». Video: Netflix Vis mer

Drap og overgrep

En ni år gammel jente ble i april 1984 lurt inn i en kjeller. Her ble hun slått, kvalt og voldtatt før hun ble knivstukket til døde. Jenta ble etterlatt hengende fra taket fra skjortekragen på blusen sin, nesten naken.

At dette skulle bli det første drapet til en av tidenes mest grusomme seriemordere, ble først bevist i 2009. Tolv mennesker skulle bli de neste ofrene etter at Ramirez krysset deres vei i mørket. Enda flere skulle lide under hans utenkelige gjerninger.

Sommeren 1984 ble 79 år gamle Jennie Vincow funnet brutalt drept i sitt hjem. Hun var blitt påført flere knivstikk i hodet, nakken og brystet. Hodet hennes var nesten fullstendig adskilt fra kroppen.

Året etter eskalerte terroren.

I løpet av en tidagersperiode i mars gikk Richard Ramirez til angrep fem ganger. Bare én overlevde, og kunne gi politiet en beskrivelse av gjerningspersonen. Det tredje og fjerde drapet ga imidlertid politiet sin første håndfaste ledetråd - et fotavtrykk fra en Avia joggesko.

Samtidig ble flere barn kidnappet, utsatt for seksuelle overgrep og deretter forlatt. Flere av barna kunne gi politiet en beskrivelse av angriperen sin. Råtne tenner og en stinkende ånde var blant det som vekket assosiasjoner til en tidligere vitneforklaring.

ARRESTASJONSFOTO: Seriemorderen foran politiets linse. Foto: AP/bLAPD/ NTB
ARRESTASJONSFOTO: Seriemorderen foran politiets linse. Foto: AP/bLAPD/ NTB Vis mer

Forvirringen

Politietterforsker Gil Carillo var den som først så sammenhengen - dette kunne være handlingene til én mann. Et nytt fotavtrykk styrket hypotesen. Denne gangen funnet i sammenheng med barnekidnappingene, og svært likt det som ble funnet ved drapsåstedet tidligere.

Det som kanskje var det mest skremmende ved «The Night Stalker», som han siden skulle bli kalt, var at han tilsynelatende brydde seg lite om offerets kjønn, alder eller etnisitet.

«SERIAL»: I 1999 ble Hae Min Lee drept. Kjæresten hennes, Adnan Syed, ble dømt for drapet. Podcasten «Serial» har sådd tvil hos mange om det faktisk var Syed som utførte drapet, selv om han ble dømt for det. Nå lanserer HBO en dokumentarserie om rettssaken mot Syed. Video: HBO Vis mer

Ramirez var bare ute etter å ødelegge - på bestialsk vis. Ingen kunne føle seg trygge. Politiet var i villrede. Seriemordere kjennetegnes ofte ved at de har en såkalt modus operandi, en fast fremgangsmåte som for mange er et slags rituale.

Rampirez voldtok, knivstakk, ranet og skjøt ofrene sine. Politiet visste ikke hva som ville vente på neste åsted, eller hvem som var neste offer. Om det var et drap, eller et barneovergrep.

DJEVELDYRKER: Richard Ramirez etterlot flere pentagram på åstedene sine. Her under sin første rettsdag, med det satanistiske symbolet tegnet i håndflaten. Foto: AP/ NTB
DJEVELDYRKER: Richard Ramirez etterlot flere pentagram på åstedene sine. Her under sin første rettsdag, med det satanistiske symbolet tegnet i håndflaten. Foto: AP/ NTB Vis mer

Nok et fotavtrykk dukker opp på et drapsåsted. Politietterforskerne Carillo og makkeren Frank Salerno konkluderer - dette dreier seg om én gjerningsmann.

Tannlegevisitt

De begynner å se etter andre sammenhenger, og kommer over en kvinne som klarte å unnslippe sin angriper - som flyktet i en Toyota. En liknende Toyota blir kort tid senere stoppet i forbindelse med en trafikkovertredelse.

Føreren kommer seg unna til fots - etter å ha tegnet et pentagram i støvet på bilruten.

Det tar ukevis før etterforskerne får tilgang på bilen og kan søke etter fingeravtrykk. Angrepene fortsetter, flere liv går tapt. Når Toyotaen endelig kan undersøkes er det ingen fingeravtrykk å oppdrive. Men inni bilen ligger det et visittkort til en lokal tannlege.

Fem dager før denne oppdagelsen hadde den nå mistenkte gjerningspersonen hatt tannlegetime nettopp her, under navnet «Richard Mena». Nettet snører seg sammen.

DREPTE 13: Richard Ramirez, her i retten i 1991. Foto: Alan Greth/ AP/ NTB
DREPTE 13: Richard Ramirez, her i retten i 1991. Foto: Alan Greth/ AP/ NTB Vis mer

Fingeravtrykket

Så dukker det opp et nytt angrep - denne gang i San Fransisco. 66 år gamle Peter Pan blir skutt og drept. Kona, Barbara Pan, blir voldtatt og skutt, men overlever angrepet. På veggen deres ble det skåret inn et pentagram.

Politiet sammenlikner kulehylsene med dem som er funnet på et annet åsted - de matcher.

To nye angrep følger, men ofrene overlever. Så kommer det som skal vise seg å være en veldig verdifull tipstelefon. Et mistenkelig kjøretøy, også denne gangen en Toyota. Vitnet husket flere detaljer på bilen, blant annet delvis numrene på bilskiltet og at den var oransje.

Beskrivelsen av bilen kommet ut i offentligheten gjennom pressen. Politiets tipstelefon ringer igjen. Bilen er observert, og politiet lokaliserer den kjapt.

AVGJØRENDE: Den oransje Toyotaen hadde Ramirez' fingeravtrykk på seg. Foto: Netflix/ Everett Collection/ NTB
AVGJØRENDE: Den oransje Toyotaen hadde Ramirez' fingeravtrykk på seg. Foto: Netflix/ Everett Collection/ NTB Vis mer

Etter flere måneder kommer det store gjennombruddet - et fingeravtrykk.

Problemet er at politiet trenger en mistenkt å sammenlikne fingeravtrykket med, og den hittil ukjente gjerningspersonen er fortsatt på frifot.

- Det er meg

Navnet Rick fra El Paso har imidlertid dukket opp på radaren til politiet etter tips, og leteaksjonen er i gang. Et stjålet armbånd fører dem til en mann ved navn Armando Rodriguez, som sender dem i retning av sin venn - Richard Ramirez. Politiet har endelig et navn.

I politiregisteret finner de åtte personer med navnet. Men bare én matcher fingeravtrykket fra den oransje Toyotaen. Et arrestasjonsbilde fra et tidligere biltyveri gir endelig et ansikt til de grusomme forbrytelsene til «The Night Stalker».

Dagen etter dekker bildet av Richard Ramirez forsiden av alle aviser. Det skal han selv erfare på vei inn i en alkoholforretning.

Det er ingen som nå ikke har ansiktet hans festet på netthinnen, etter å ha levd under hans fryktregime i månedsvis. Mens han løper for frihet blir han kjent igjen blant befolkningen.

KOKER OVER: Delray Johnson klarer ikke å kontrollere sinnet når mannen som drepte hans gravide søster smiler til ham. Vis mer

I fluktforsøket prøver han å stjele en bil fra Angelina De La Torre, som nekter å gi ham nøklene. Ektemannen hennes, Manuel De La Torre, løper ut av huset deres for å komme henne til unnsetning, og kakker Ramirez i hodet med en metallstang.

Naboene stormer til stedet og omringer ham. Når politiet ankommer hytter de med avisene i nevene og proklamerer at «The Night Stalker» endelig er tatt.

- Det er meg, sier han til politiet.

Overlevende ofre kan bekrefte det som allerede har etterlatt liten tvil - Richard Ramirez er gjerningspersonen.

Lo i retten

I juli 1988 starter rettssaken mot Ramirez. Han nekter straffskyld på alle punkter. Det er også her et av de mest ikoniske bildene av seriemorderen blir tatt. Med håndflaten dekket av et tegnet pentagram, rett etter å ha ytret ordene «Hail Satan».

I retten blir de grufulle detaljene redegjort for. Om 44 år gamle Maxine Zazzaras som fikk kroppen lemlestet og øynene klort ut etter at hennes ektemann ble skutt og drept. Da skadene hennes ble beskrevet lo Ramirez i retten.

DØMT TIL DØDEN: Richard Ramirez under domsavlesningen i retten i 1989. Foto: Nick Ut/ AP/ NTB
DØMT TIL DØDEN: Richard Ramirez under domsavlesningen i retten i 1989. Foto: Nick Ut/ AP/ NTB Vis mer

I september blir den da 29 år gamle seriemorderen funnet skyldig på alle punkter: 13 drap, fem drapsforsøk, elleve seksuelle overgrep og 14 innbrudd. Straffen er 19 dødsdommer - og han skal dø i et gasskammer.

- Jeg er utenfor god og ond. Jeg vil bli hevnet. Lucifer dveler ved oss alle. Det er det, var hans siste ord da dommen falt.

I amerikanske fengsler sitter man ofte inne i flere tiår i påvente av henrettelsen. Døden skulle imidlertid finne Richard Ramirez i form av lymfekreft, og i 2013 dør han - 53 år gammel.

- Vi sørger over tapet av vår sønn og bror, Richard Ramirez. Verden dømte ham, enten rettferdig eller ei, det betyr ikke noe lenger. Han er nå foran den virkelige dommeren, dommeren som ser og vet alt. Vi ber om respekt for vår sorg, uttalte familien til El Paso Times etter dødsfallet.

Kilder: CBS News // «The Night Stalker» - Netflix // El Paso Times // LA Times // AP

LES OGSÅ: - Du var min sjelevenn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer