John Hammersmark:

- En seier å prøve

Kapteinen om å overstyre alle indre instinkter.

FORSVARET: Geir Aker og John Hammersmark har begge lange karrierer innen forsvaret å se tilbake på. Foto: Matti Bernitz/TV 2
FORSVARET: Geir Aker og John Hammersmark har begge lange karrierer innen forsvaret å se tilbake på. Foto: Matti Bernitz/TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

John Hammersmark (49) er kjent som Kapteinen i TV2-serien «Kompani Lauritzen: Tropp 1». Programmet har vært en nysatsing i høst, og går ut på at unge mennesker skal få teste egne grenser innenfor militære rammer. Målet er at deltakerne skal bli den beste versjonen av seg selv.

Hammersmark har gjennom sin 23 år lange tjeneste vært på spesialoppdrag i både Bosnia og Afghanistan. Han gikk ut fra Forsvaret med oberstløytnant-grad, som er en av de høyere gradene i Forsvaret.

Gjennom sin lange karriere har Hammersmark opplevd mye som har formet han til å bli den personen han er i dag. Det har blant annet gitt han kunnskap til å veilede unge mennesker, selv når de befinner seg i «kjelleren». Målet er å hjelpe de unge med å bygge seg selv opp igjen.

Forskjellen mellom skummelt og farlig

Selve essensen av «Kompani Lauritzen: Tropp 1» ligger i å innse forskjellen mellom hva som er skummelt og hva som er farlig. At noe er farlig vil si at du fysisk kan skade deg, men om noe er skummelt er det noe som ligger i hodet.

- Flere er for eksempel redd for høyder, men hvis de er sikret med to tau som tåler flere tonn er det ikke farlig. Det er derimot ikke lett å være rasjonell når man er redd, mener Hammersmark.

Instinktene vil slå inn og fortelle deg at det du står overfor er truende, og man må altså overstyre alle instinkter for å komme seg gjennom oppgaven, mener Kapteinen.

Ved å havne i kjelleren blir man kjent med hvem man er innerst inne, uten noen form for skuespill. Når man er såpass langt nede orker man ikke å ta på seg en maske, og Hammersmark mener dette nakne møtet med seg selv er noe alle har godt av.

- Det er ikke noe poeng å tro at man må vinne alt, for noen ganger er det en seier i seg selv bare å prøve. Alle kan ikke vinne.

Kapteinen har vært vitne til deltakernes enorme utvikling fra episode til episode. Han har observert at mange har tvunget seg ut av komfortsonen, for så å oppdage at de har uante ressurser. De lærer også hvordan de skal mobilisere disse ressursene, noe som har skapt en nyvunnet selvtillit og et bedre selvbilde for flere av dem.

Ubeskrivelig glede

Hammersmark trekker spesielt frem ett øyeblikk som har støpt seg i minnet.

Den ene deltakeren, Daniel Pawa (23), fortalte nemlig Kapteinen rett før de skulle gjennomføre en øvelse under vann at han ikke kunne svømme.

«TROPP 1»: Kompaniaspirantene skal isbade. Det blir dramatisk for samtlige av deltakerne. Reporter: Celina Morken / Sofie Losen. Video: TV 2 / Jenny Aas / Celina Morken. Vis mer

Da svarte Hammersmark at han kunne holde seg fast i tauene.

Etter flere runder med seg selv gjennomførte Pawa øvelsen, og reaksjonen han hadde i andre enden forteller Hammersmark var ubeskrivelig.

- Gleden han viste kan ikke måle seg opp mot noe.

Utvide komfortsonen

- Man kan komme seg gjennom et liv uten å gå utenfor komfortsonen, men det vil være begrensende, mener han.

Innenfor Forsvaret jobber man spesielt mye med det man synes er vanskelig - for å sikre at man er mest mulig stabil og i stand til å gjøre jobben sin på oppdrag.

DELER BETRAKTNINGER: Ved siden av innspilling holder Hammersmark foredrag hvor han blant annet deler erfaringer fra sin lange militære karriere. Foto: Matti Bernitz/TV 2
DELER BETRAKTNINGER: Ved siden av innspilling holder Hammersmark foredrag hvor han blant annet deler erfaringer fra sin lange militære karriere. Foto: Matti Bernitz/TV 2 Vis mer

Hammersmark har derimot aldri hatt spesiell frykt for høyder, vann eller edderkopper. Men han har selvsagt følt på naturlig frykt under militær trening og utdanning. Dette tror Hammersmark kan skyldes at han helt siden han var liten har blitt eksponert for flere adrenalinfylte aktiviteter.

- Faren min er en veldig aktiv type, og presenterte meg for flere idretter og aktiviteter fra ung alder. Så når du er 12 år og kjører alpint eller motocross i over 100 km/t blir du vant til både fart og spenning.

Selv valgte Hammersmark å gå utenfor komfortsonen ved å tre inn i rollen som Kaptein i TV 2-serien. Dette er noe som har gitt han stor glede og noe han synes er en givende oppgave.

- Vi kommer til å fortsette å lage flere sesonger, og jeg er med enn så lenge.

LES OGSÅ: - Ingen god følelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer