REAGERER: Per Ståle Lønning mener at hans eks-kollega «går over lik» når hun vil utgi boken om terrordømte Anders Behring Breiviks mor, selv om det strider mot hennes siste ønske. Her er de to avbildet som gode kollegaer i «For galleriet» på 90-tallet. Foto: Scanpix
REAGERER: Per Ståle Lønning mener at hans eks-kollega «går over lik» når hun vil utgi boken om terrordømte Anders Behring Breiviks mor, selv om det strider mot hennes siste ønske. Her er de to avbildet som gode kollegaer i «For galleriet» på 90-tallet. Foto: ScanpixVis mer

- En persons siste ønske bør respekteres

Marit Christens ekskollega Per Ståle Lønning mener hun «går over lik» ved å utgi boken om Wenche Behring Breivik.

SEOGHØR.NO: De siste dagene har journalist Marit Christensens forestående bok om moren til terrordømte Anders Behring Breivik, Wenche Behring Breivik, fått mye oppmerksomhet.

Christensen og Breivik hadde over lang tid samarbeidet om bokprosjektet, men før sin død skal sistnevnte ha trukket seg fra prosjektet etter mye stridigheter rundt rettigheter og ulike kontrakter, skriver VG.

 

Raser på Twitter

En av de som er uenig i at Christensen stadig vil gi ut «Moren» - selv om Breivik motsatte seg at samtalene mellom de to og dagbøkene som hun skrev i tiden etter 22. juli skulle brukes i en bok - er Per Ståle Lønning. 

Den tidligere programlederen og journalisten reagerer på Christensens avgjørelse, noe han uttrykte på Twitter tirsdag kveld:

«Eg stiller meg berre spørsmålet: Er boka om Wenche Behring Breivik så viktig, at ein må "gå over lik" for å få ho utgitt?»

Lønning ledet også NRK-programmet «For Galleriet» sammen med Christensen i 1991 og 1992. Programmet hadde på det meste 2,5 millioner seere.

- Jeg uttrykker ikke harme over boka, for den har jeg jo ikke lest ennå. Men jeg mener at en persons siste ønske på dødsleiet bør respekteres. Hun (Marit Christensen, journ.anm.) er tydeligvis ikke enig i det, forklarer han til Seoghør.no.

KRISTEN: Da Per Ståle Lønning gjestet Thomas Seltzers «Trygdekontoret» i fjor høst viste han frem sin Jesus-tatovering. Han sier Marit Christensens vurdering strider i mot hans etiske og moralske syn. Foto: Stella Pictures
KRISTEN: Da Per Ståle Lønning gjestet Thomas Seltzers «Trygdekontoret» i fjor høst viste han frem sin Jesus-tatovering. Han sier Marit Christensens vurdering strider i mot hans etiske og moralske syn. Foto: Stella Pictures Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

- For denne kvinnen var avslutningen på livet hennes verste år, og hvis hun angret på noe av det hun hadde fortalt bør det respekteres. Jeg mener at en døende persons siste ønske bør etterkommes så langt det lar seg gjøre, og etter hva jeg kan forstå er dette mulig her.

 

Har gjort etiske vurderinger

Mandag kveld svarte Marit Christensen på kritikken som er kommet mot henne og boken. På Dagsrevyen understreket hun at hun aldri har lagt skjul på at hun vil fortelle historien, som hun mener er en viktig del av norsk historie.

– Hadde jeg ikke tatt hensyn til etikk og jus, så hadde jeg dundret ut med denne historien for lenge siden, uttalte Christensen til NRK.

– Et menneske eier sin egen livshistorie. Men de siste dagene har jeg hørt folk uttale seg om noe de ikke vet noe om, da boken ikke foreligger ennå, påpekte den tidligere NRK-journalisten videre.

 

- Bør ta med dødsønsket i vurderingen

Per Ståle Lønning understreker at saken kan sees fra flere sider, men at han følte seg nødt til å «plumpe ut» med sitt syn.

- Det er sikkert mange måter å se det på, men dette er moralsk og etisk mitt standpunkt.

- Jeg syns hennes siste ønske er noe som bør tas med i vurderingen fra forlagets side. Men nå er jo ikke jeg forretningsmann, da hadde jeg vært søkkrik for lengst, påpeker han overfor Seoghør.no.

Seoghør.no har tirsdag kveld vært i kontakt med Marit Christensen, som sier at hun ikke kan gi kommentarer til selve saken utover det hun sa i Dagsrevyen mandag, eller til Lønnings utspill.

LES OGSÅ: Brad Pitt kræsjet bryllupsfest