Anne Lindmo og Christine Koht:

- En påminnelse om at vi må passe på hverandre

Anne Lindmo fikk en vekker da hennes gode venninne Christine Koht ble kreftsyk.

EN VEKKER: Christine Koht kjemper sitt livs kamp mot kreften. Hennes gode venninne Anne Lindmo forteller at Kohts sykdom ble en vekker for henne. Foto: NTB Scanpix / Andreas Fadum
EN VEKKER: Christine Koht kjemper sitt livs kamp mot kreften. Hennes gode venninne Anne Lindmo forteller at Kohts sykdom ble en vekker for henne. Foto: NTB Scanpix / Andreas Fadum Vis mer
Publisert

Det er snart gått ni måneder siden den folkekjære komikeren og tv-profilen Christine Koht (52) avslørte at hun var alvorlig kreftsyk.

«Christine Koht takker for all støtte og alle gode tanker som blir sendt til henne og hennes nærmeste. Vi ber samtidig om fred og ro i forbindelse med dette, slik at Christine kan konsentrere seg om å bli bedre»., het det i en uttalelse fra Stand Up Norge den gang.

De siste månedene har Koht delt en rekke oppdateringer fra sykesenga, i hovedsak om egen helsetilstand. Det gjorde hun senest tidligere denne uken, da hun åpenhjertig fortalte at hun hadde ligget i koma for tredje gang.

- Kan ikke utsette ting

Komikerens sykdom har tydelig gått inn på hennes store fan- og følgerskare, og i et nytt intervju med Dagbladet Magasinet, forteller også programleder Anne Lindmo, som står Koht svært nær, at 52-åringens sykdom ble en vekker for henne, og.

- At Christine, min kjære, kjære venninne, plutselig er så syk, er en påminnelse om at vi må passe på hverandre mens vi kan. Det som skal sies, må sies nå. Det som skal gjøres må gjøres og ikke utsettes til i morgen, sier hun til Magasinet.

LANGT VENNSKAP: Anne Lindmo og Christine Koht under Gullruten i 2007. Foto: NTB Scanpix
LANGT VENNSKAP: Anne Lindmo og Christine Koht under Gullruten i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

NRK-profilen forteller videre at venninnens sykdom fikk henne til å prioritere ting hun har hatt lyst til å gjøre.

- Asså, det der er jo en sliten klisjé, men det er sant. At tiden er tilmålt er en erkjennelse som jeg tror alle får på et eller annet tidspunkt i livet. For meg ble det så tydelig da Christine ble syk. Så nå i sommer fikk vi tatt med oss venneflokken vår til den paradisøya på Helgelandskysten, som vi hadde snakket om i årevis. Jeg fikk klatret Romsdalshorn, som jeg har lurt på om jeg ville tørre. Og nå skal jeg samle alle husvenner og naboer til en skranglete fest den siste helga vi bor i huset vårt. Sånne ting, forteller hun.

- Ikke lyst til å dø

Christine Koht har fått kreft av typen Slimhinne melanom. Dette er en sjelden føflekkreft som ikke sitter på føflekkene utenpå kroppen, men på slimhinnene inne i kroppen.

I podkasten «Koht vil leve» har lytterne blant annet fått høre åpenhjertige samtaler med Kohts nærmeste, og har fått et innblikk i hvordan hverdagen hjemme i Tønsberg går for seg mens hun kjemper sitt livs kamp.

- Jeg har ikke lyst til å dø. Jeg kan ikke tro at jeg skal dø. Men det som er så rart, er at det jeg nå er reddest for, er at Pernille skal være igjen alene. For det er liksom det verste, har hun blant annet åpenhjertig fortalt i podkasten.

Etter at podkastens siste episode ble sluppet i begynnelsen av juni, publiserte Aftenposten et større intervju med Koht, der hun blant annet snakket om kreftbehandlingens synlige bivirkninger.

Tre kurer med immunterapi førte tidligere i år til at immunforsvaret hennes angrep levra, og derfor måtte komikeren behandles med store mengder kortison. Dette har ført til ytre forandringer, og en konsekvens av dette har i Kohts tilfelle vært at hun har fått det som kalles «måneansikt».

Tidligere denne uken kunne 52-åringen fortelle i en lengre tekst og video på sin Facebook-profil at det er mye som har skjedd siden sist, og at hun har hatt flere infeksjoner og blitt lagt i koma på intensiven ved Rikshospitalet for tredje gang, i tolv dager.

- Og jeg ble reddet nok en gang. Jeg er BJØRNESTERK. Det første jeg ropte etter at jeg endelig våknet etter å ha blitt holdt kunstig i live. JEG HAR 9 LIV, er noe av det Koht skriver i Facebook-innlegget.

LES OGSÅ: - Jeg drakk mye og alene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer