Michael Jackson og «Leaving Neverland»:

- En offentlig lynsjing

Overgrepsdokumentar vekker sterke reaksjoner.

OMSTRIDT DOKUMENTAR: Michael Jacksons etterlatte raser mot dokumentaren «Leaving Neverland». Her er popkongen avbildet på scenen i Monte Carlo i 1996, etter å ha mottatt en pris fra Stephanie av Monaco. Foto: Reuters/ NTB scanpix
OMSTRIDT DOKUMENTAR: Michael Jacksons etterlatte raser mot dokumentaren «Leaving Neverland». Her er popkongen avbildet på scenen i Monte Carlo i 1996, etter å ha mottatt en pris fra Stephanie av Monaco. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2004 måtte Michael Jackson møte i retten etter anklager om seksuelle overgrep mot barn. Han ble frikjent, men ryktene forfulgte den folkekjære popkongen helt til hans død i 2009.

HBOs fire timer lange dokumentar «Leaving Neverland», som hadde premiere på Sundance-festivalen i år, gjenoppliver anklagene.

Nå raser familien mot dokumentaren. Dette melder CNN.

Dokumentaren fokuserer på de angivelige ofrene Wade Robson (36) og James Safechuck (40), som begge hevder at Jackson utsatte dem for seksuelle overgrep over flere år.

Overgrepene skal ha startet da de var henholdsvis sju og elleve år gamle.

- Tabloid karakterdrap

Mandag offentliggjorde Jacksons familie, representert ved forvalterne av Jacksons arv, den siste i en rekke uttalelser hvor de fordømmer dokumentaren. Ifølge Variety har de tidligere omtalt filmen som «et tabloid karakterdrap».

- Michael vendte alltid det andre kinnet til, og det er det vi har pleid å gjøre. Men vi kan ikke bare stå og se på mens denne offentlige lynsjingen pågår, og Michael blir angrepet av gribber på Twitter og andre som aldri har møtt ham, står det i uttalelsen.

PÅ VEI TIL RETTEN: Michael Jackson ankommer retten i Santa Barbara i mai 2005, i forbindelse med en av overgrepssakene mot ham. Foto: AP/ NTB scanpix
PÅ VEI TIL RETTEN: Michael Jackson ankommer retten i Santa Barbara i mai 2005, i forbindelse med en av overgrepssakene mot ham. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Under en rettssak i 2005 nektet både Robson og Safechuck for å ha blitt utsatt for overgrep . I 2013 gikk Robson til søksmål mot Jackson-familien, og året etter fulgte Safechuck.

- Jeg glemmer aldri det Michael gjorde mot meg, men jeg var følelsesmessig og psykologisk ute av stand til å ta innover meg at det var seksuelle overgrep, sa Robson til «The Today Show» dagen han leverte søksmålet.

Begge sakene ble først henlagt, men ifølge Time ligger Robson og Safechucks ankesaker fortsatt inne til behandling.

Vis mer

- Har åpenbart ikke sett den

Wade Robson forteller at han først møtte Jackson da han var fem år gammel, i hjemlandet Australia. I tiden som fulgte skal han flere ganger ha overnattet på Jacksons Neverland Ranch i California.

Safechuck deltok i en Pepsi-reklame med Jackson som tiåring, og hevder å ha vært en hyppig gjest hjemme hos artisten.

Jacksons familie er ikke intervjuet i «Leaving Neverland». Familien kritiserer avgjørelsen om å ikke inkludere «uavhengige stemmer som kunne utfordret påstandene».

- Regissør Dan Reed unnlater å ettergå fakta, så han kan utforme et narrativ så hårreisende ensidig at seeren aldri får noe i nærheten av et balansert bilde, heter det i en tidligere uttalelse fra Jackson-familien.

I HARDT VÆR: Regissør Dan Reed (midten) sammen med Wade Robson (t.v.) og James Safechuck, som begge har rettet overgrepsanklager mot Michael Jackson. Her avbildet på SUndance filmfestival forrige uke, der de promoterte «Leaving Neverland». Foto: NTB scanpix
I HARDT VÆR: Regissør Dan Reed (midten) sammen med Wade Robson (t.v.) og James Safechuck, som begge har rettet overgrepsanklager mot Michael Jackson. Her avbildet på SUndance filmfestival forrige uke, der de promoterte «Leaving Neverland». Foto: NTB scanpix Vis mer

I den nye uttalelsen omtaler familien Robson og Safechuck som «løgnere», og sier filmen behandler «enkeltstående anklager om ting som skal ha skjedd for 20 år siden» som fakta.

Reed svarer på anklagene i et intervju med USA Today.

- Hvordan kan man kalle en fire timer lang dokumentar «tabloid»? Det er hinsides min forståelse. Dette er omtrent det man kunne forvente fra dem. Uttalelsene inneholder ingenting relevant, og ingen kritikk av filmen som det er hold i. De har åpenbart ikke sett den, sier han.

GODE DAGER: Michael Jackson avbildet sammen med Brooke Shields i 1991, et par år før de første overgrepsanklagene ble rettet mot ham. Foto: AP/ NTB scanpix
GODE DAGER: Michael Jackson avbildet sammen med Brooke Shields i 1991, et par år før de første overgrepsanklagene ble rettet mot ham. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Støtte fra fansen

I 1993 møtte Michael Jackson overgrepsanklager for første gang. 13 år gamle Jordan Chandler sa at artisten hadde badet med ham, sovet i samme seng som ham, og utsatt ham for seksuelle overgrep.

Ifølge CNN betalte Jackson 25 millioner dollar (212,5 millioner kroner) til Chandler-familien i et forlik i 2004.

I 2003 ble Jackson tiltalt for seksuelle overgrep mot 13 år gamle Gavin Arvizo. Arvizo var blitt invitert til Jacksons hjem for å komme seg etter langvarig kreftsykdom.

Jackson ble frikjent på alle punkter.

Dokumentaren har også skapt sterke reaksjoner blant Jacksons fans.

- Michael Jackson-fans er ikke uvitende om anklagene, og vi er ikke overgreps-apologister som blindt støtter ham. Vi bestreber oss på å støtte en uskyldig mann som ikke kan forsvare seg selv, i en tid der falske vitneforklaringer ser ut til å anses som ikke-eksisterende, skriver én på Twitter.

«Leaving Neverland» vil bli tilgjengelig på HBOs strømmetjeneste.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Forfulgt av dødsfall og skandaler

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer