Terje Sporsem:

- En kropp som ikke er fin

De tre gjenværende «Farmen kjendis»-deltakerne gikk ned nesten 40 kilo totalt. For én av dem var det så ille at han så seg nødt til å fjerne et bilde fra Instagram.

GIKK NED 17 KILO: Terje Sporsem la ut bildet til høyre på Instagram etter å ha rast ned i vekt i løpet av «Farmen kjendis»-innspillingen. Foto: Alex Iversen / TV 2 / terjesporsem / Instagram
GIKK NED 17 KILO: Terje Sporsem la ut bildet til høyre på Instagram etter å ha rast ned i vekt i løpet av «Farmen kjendis»-innspillingen. Foto: Alex Iversen / TV 2 / terjesporsem / Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag er det duket for semifinale og finale i vinterens «Farmen kjendis», og onsdag ble det klart at det er Sølje Bergman (45), Lasse Matberg (35) og Terje Sporsem (44) som skal gjøre opp seg imellom om å ta seg helt til topps i konkurransen.

SNIPP, SNAPP, SNUTE: Tre av de seks gjenværende deltakerne måtte forlate «Farmen kjendis» rett før finalen. Det tok de mildt sagt pent. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Man ser det hvert eneste år: Nemlig at den knallharde jobbingen inne på gården, kombinert med et magert kosthold, fører til at kiloene raser av hos mange. Sporsem og Matberg mistet begge hele 17 kilo i løpet av de fem ukene de var på Lundereid gård i Kragerø.

- Dummeste jeg har sett

- Det er jo ikke bra. T-skjortene mine var ganske trange da jeg dro inn, men på slutten hang og slang de. Vi hadde ikke speil der inne, så vi la liksom ikke helt merke til det selv.

- Jeg husker at Eli Kari sa «nå er du så tynn, Terje», så vi gikk rundt og tullet med hverandre om hvor tynne vi var blitt, forteller Sporsem til Se og Hør.

RASTE NED: Terje Sporsem og Lasse Matberg, her sammen med Kine Olsen, gikk begge ned 17 kilo i løpet av innspillingen. Dette bildet ble tatt helt i starten av oppholdet. Foto: Espen Solli / TV 2
RASTE NED: Terje Sporsem og Lasse Matberg, her sammen med Kine Olsen, gikk begge ned 17 kilo i løpet av innspillingen. Dette bildet ble tatt helt i starten av oppholdet. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

44-åringen erindrer den dagen han kom tilbake til hotellet og så seg i speilet etter endt innspilling.

- Jeg skulle ta meg en dusj, og begynte bare å le. Det var det dummeste jeg hadde sett.

Klarte ikke spise skikkelig

Komikeren veide mellom 96 og 97 kilo da han gikk inn i «Farmen kjendis». Fem uker etterpå veide han 80.

- Det er jo ikke bra å gå ned så mye på så kort tid, men det er bare sånn det blir. Det er ikke akkurat bevisst. Vi ble etter hvert dritt lei av potet, som endte i at vi spiste lite, jobbet mye - og forbrant mer enn vi fikk i oss.

BLE SYLTYNN: Terje Sporsem ble selv sjokkert da han så seg i speilet etter endt innspilling. Foto: Alex Iversen / TV 2
BLE SYLTYNN: Terje Sporsem ble selv sjokkert da han så seg i speilet etter endt innspilling. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

«Farmen kjendis»-deltakeren har hentet tilbake noen av kiloene i tida etterpå.

- Men i begynnelsen var det vanskelig, jeg klarte ikke spise skikkelig. Da jeg kom hjem tenkte jeg det var digg med taco, men jeg klarte fire biter før jeg var stapp mett.

Fjernet Instagram-bilde

Like etter at innspillingen var over i juli i fjor la Sporsem ut et bilde av seg selv et med følgende tekst:

«Var 97 kilo. Så kom et opphold på Lundereid gård».

LA UT BILDE: Terje Sporsem la ut dette på Instagram rett etter at «Farmen kjendis»-innspillingen var over i fjor. Like etter ble bildet fjernet. Foto: Skjermdump / Instagram
LA UT BILDE: Terje Sporsem la ut dette på Instagram rett etter at «Farmen kjendis»-innspillingen var over i fjor. Like etter ble bildet fjernet. Foto: Skjermdump / Instagram Vis mer

Ikke lenge etter ble bildet fjernet, men det ble gjort fordi konteksten forsvant, ifølge 44-åringen.

- Folk begynte å skrive meldinger om at jeg var så fin som tynn, og det likte jeg ikke, for jeg syntes at jeg var sykelig tynn og ville ikke ha komplimenter for det. Det er en kropp som ikke er fin, sier han med et smil.

- Min egen avgjørelse

- Så det var ikke TV 2 som ba deg om å fjerne det fordi det kan røpe at du kom langt i konkurransen?

- Nei. Det var nok ikke ønskelig fra deres side at det lå ute, men det kanalen sa til meg var at jeg skulle unngå å skrive at jeg hadde vært der i flere uker. Ellers hadde jeg ingen føringer fra TV 2.

«FARMEN»-DRAMA: Et ulovlig møte på førstekjempehytta samme dagen som tvekampen skulle holdes, fikk konsekvenser for Thomas Felberg. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Han fortsetter:

- Det var min egen avgjørelse. Jeg er 44 år og ingen idiot, og vet jo at det er hemmelighetskremmeri rundt dette. Min oppfatning er uansett at det ikke er så strengt som man skal ha det til.

- Rant av meg

Lasse Matberg veide 124 kilo da han ankom «Farmen kjendis»-gården. Da han var ferdig hadde han kvittet seg med én sjuendedel av sin opprinnelige kroppsvekt og veide 107. Altså var han i likhet med Sporsem 17 kilo lettere.

- Det var merkelig hvor fort det rant av meg, erkjenner Matberg overfor Se og Hør.

STOR FORSKJELL: Lasse Matberg gikk fra 124 til 107 kilo i løpet av tv-innspillingen. Foto: Alex Iversen / TV 2
STOR FORSKJELL: Lasse Matberg gikk fra 124 til 107 kilo i løpet av tv-innspillingen. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

35-åringen mener at han ikke spiste lite, men mindre, de fem ukene han var en del av tv-innspillingen.

- Vi hadde alltid potet tilgjengelig. I tillegg var vi flinke til å holde grønnsakshagen i gang, og fikk oss en god salat til lunsj. Dermed følte jeg at energibehovet ble dekket. Jeg led ingen nød.

«Hva i alle dager»?

Da han så seg selv i speilet etterpå fikk han seg mildt sagt en overraskelse.

- Jeg tenkte «hva i alle dager har skjedd her»? Jeg så ikke sykelig tynn ut, men mye sunnere. Jeg var mer «skrapet» og definert, forklarer Matberg, som har gått opp cirka ti kilo igjen, men fortsatt veier under 120.

GIKK NED: Sølje Bergman mistet fem kilo. Her under tirsdagens hinderløype. Foto: Alex Iversen / TV 2
GIKK NED: Sølje Bergman mistet fem kilo. Her under tirsdagens hinderløype. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Den siste semifinalisten Sølje Bergman mistet drøye fem kilo gjennom sitt «Farmen»-opphold, noe som betyr at de tre gjenværende deltakerne gikk ned vanvittige 39 kilo til sammen i løpet av oppholdet.

- Det er morsomt, for jeg hadde denne snekkershortsen jeg mer eller mindre bodde i. Den hang jo fast på hoftene, men mot slutten gjorde den ikke det lenger, så jeg måtte knyte den eller bruke selene. Det var da jeg skjønte at jeg hadde mistet noen kilo, forteller Bergman, som har hentet tilbake tre av kiloene i tida etterpå.

- Kan være ny start

Dagbladet har snakket med flere eksperter om «Farmen»-helsa tidligere. Blant dem ernæringsbiolog Lise von Krogh, som har vært tydelig på at man ikke bør opprettholde et «Farmen»-kosthold over altfor lang tid.

Den gang uttalte von Krogh at det kan være både sunt og usunt å rase ned i vekt som mange gjør i løpet av gårdsoppholdet.

AVSLØRER: Anniken hadde kjæreste under innspillingen av «Farmen kjendis». Vis mer

- Det kommer litt an på hva slags kroppsvekt og livsstil en har i utgangspunktet. For noen kan jo dette være en ny start på en sunnere livsstil, men for andre kan dette føre til farlig lav kroppsvekt. I motsetning til «normal» slanking så vil hardt fysisk arbeid bidra til å bevare muskelmassen i større grad, sa hun til Dagbladet i 2017.

LES OGSÅ: Detaljen får folk til å reagere

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer