Ekspert om NRK-svar:

- En intellektuell katastrofe

Torsdag måtte kringkastingssjefen svare om Sophie Elise i NRKs «Debatten». Kommunikasjonsekspert Ketil Raknes mener Solvang «avkledde sin egen sjef fullstendig».

GRILLING: «Debatten»-programleder Fredrik Solvang sparte ikke på kruttet under utspørringen av NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
GRILLING: «Debatten»-programleder Fredrik Solvang sparte ikke på kruttet under utspørringen av NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg så «Debatten» i går, men måtte skru av etter hvert. Jeg orket ikke mer, sier høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania og kommunikasjonsekspert Ketil Raknes.

Torsdag kveld var det duket for «Debatten», der NRKs forhold til Sophie Elise Isachsen (28) og deres rolle som allmennkringkaster var tema.

Den siste uken har det stormet kraftig rundt influenseren etter at hun delte et bilde med ei venninne, som holder en pose med et hvitt innhold.

BRYTER TAUSHETEN: Fredag uttalte Sophie Elise Isachsen seg på Instagram for første gang om det mye omdiskuterte bildet. Foto: Terje Pedersen / NTB
BRYTER TAUSHETEN: Fredag uttalte Sophie Elise Isachsen seg på Instagram for første gang om det mye omdiskuterte bildet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hovedpersonen møtte selv ikke opp til debatt, men det gjorde kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen (54). Hun ble hardt grillet av NRK-kollega Fredrik Solvang.

Raknes er svært lite imponert over svarene fra Fürst Haugen.

- Det eneste positive med debatten var at NRK satte et kritisk søkelys på seg selv, og at Solvang avkledde sin egen sjef fullstendig. Det viser at de fortsatt tar journalistikk på alvor, sier Raknes.

KOMMUNIKASJON: Ketil Raknes er instituttleder for Institutt for Kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania
KOMMUNIKASJON: Ketil Raknes er instituttleder for Institutt for Kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania Vis mer

- I all håpløsheten, var i hvert fall det en oase av integritet.

- NRK kollapset

Programleder Solvang spurte først kringkastingssjefen om hun liker podkasten «Sophie & Fetisha», som Isachsen lager for NRK.

- Jeg liker innholdet når de fokuserer på ting som jeg vet er viktig i unges liv. Som rusproblematikk, psykiske problemer og rasisme. Da er det godt allmennkringkasterinnhold, svarte Fürst Haugen.

FORBILDE: NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen sa på «Debatten» torsdag at det er opp til hver enkelt å bestemme hvem vi synes er gode forbilder for oss. Foto: Skjermdump fra NRK
FORBILDE: NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen sa på «Debatten» torsdag at det er opp til hver enkelt å bestemme hvem vi synes er gode forbilder for oss. Foto: Skjermdump fra NRK Vis mer

- Er det godt allmennkringkasterinnhold når de snakker om å bli rundpult? fulgte Solvang opp.

- Det er egentlig ikke så veldig relevant hva jeg personlig mener om det, sa NRK-sjefen.

Hun ville heller ikke svare på om hun synes Isachsen er et godt forbilde, av samme grunn.

Debatten-programleder Fredrik Solvang tror Sophie Elise hadde kommet godt ut av debatten om hun hadde stilt opp. Video: NRK, Christian Fjermeros/Dagbladet. Reporter: Emma Cecilia Eriksson. Vis mer

Raknes mener Fürst Haugens argument er meningsløst, og at hun som sjef må stå opp for og forsvare det de holder på med.

- NRK kollapset. De lå i grus etter tre spørsmål. Debatten i går var en intellektuell katastrofe, for ingen er egentlig villig til å forsvare det standpunktet NRK har tatt.

NRK-sjefen ville heller ikke si hvor mye Isachsen får betalt, eller hva slags forventning hun har til henne framover. Bare at de skal ha et møte for å se på veien videre.

På spørsmål om NRK vil legge ned podkasten, svarte Fürst Haugen:

- Vi får se. Helt oppriktig - jeg vet ikke.

- Verste krisehåndteringen

Raknes mener utgangspunktet for torsdagens debatt er at NRK skal forsvare standpunktet om hvorfor samarbeidet med Isachsen er verdifullt og hvorfor det skal fortsette.

- Men de klarer ikke å si noe om hva som er verdifullt, og hvorfor det bildet ikke får konsekvenser.

Torsdag diskuterte en rekke aktører det omstridte bildet til Sophie Elise. Dagbladets kommentator Martine Aurdal er imidlertid kritisk til hvordan saken har blitt håndtert. Video: Nrk, Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Så får de heller ingen drahjelp fra Sophie Elise, som driver den verste krisehåndteringen jeg har sett, ved å stikke hodet i sanden. Jeg kunne ha sagt på forhånd at den debatten kom til å gå veldig dårlig.

Dagbladet har oversendt kritikken til Isachsen, men har foreløpig ikke lykkes i å få noen kommentar.

Det har vært helt stille fra Sofie Steen Isachsen, bedre kjent under influensernavnet Sophie Elise, den siste uken. Men fredag uttalte hun seg på Instagram for første gang. Der skriver hun blant annet at bildet ble publisert ved et uhell.

- Det verste du kan gjøre i krise er å ikke si noe, og la andre fylle tomrommet. Det setter NRK i en enda vanskeligere situasjon, og kringkastingssjefen har på en måte tapt før debatten begynte, når hun må forsvare et menneske som ikke forholder seg til allmennregler for debatt.

- Det er ikke sånn at du kan reddes av en spenstig metafor eller språklige triks, når argumentene du har er dårlige. Da taper du debatter.

NRK: Gir uttrykk for sin mening

Charlo Halvorsen, fungerende direktør i Marienlystdivisjonen i NRK, sier til Dagbladet at det ikke er tvil om at folk har mange og forskjellige meninger om Sophie Elise i NRK.

Sophie Elise Isachsen ville ikke snakke med pressen utenfor NRK tirsdag 21. februar. Video: Helena Ringheim/ Nora Skavhaug Vis mer

- Og derfor sterke meninger om hva NRK skal være. Det er helt naturlig. Saken er sammensatt og vi har forsøkt å rydde i debatten.

Halvorsen sier at kringkastingssjefen gir uttrykk for hva hun mener om saken i en Ytring publisert på NRK og Medier24, og som er gjengitt flere andre steder.

- Så registrerer vi at Ketil Raknes ikke opplever at kringkastingssjefen kom godt nok gjennom med sitt syn i gårsdagens sending.

LES OGSÅ: Snakker ut: - Jeg er dritsliten

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer