Svein Østvik og Lothepus:

- En hån

«Charter-Svein» møtte «Lothepus» i tirsdagens «Debatten».

CORONA-SKEPSIS: Leif Einar Lothe mener han og Svein Østvik ikke har noe å gjøre i «Debatten», og overlege Elisabeth Toverud Landaas hadde dette å si til «Charter-Svein». Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld møttes Svein Østvik (59), kjent som «Charter-Svein», og Leif Einar Lothe (51), kjent som Lothepus, i NRKs lokaler på Marienlyst for debatt.

Lothe har tidligere gått hardt ut mot Østvik i en tirade på Instagram.

Nordmenns coronaskepsis var tema i «Debatten», og programleder Fredrik Solvang ledet som vanlig sendingen.

Østvik har vært i hardt vær siden han 10. april deltok i en demonstrasjon mot coronatiltak utenfor Stortinget, hvor han blant annet har brent munnbind i protest.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Svein Østvik, også kjent som «Charter-Svein», var med på debatten for å svare på kritikken mot hans corona-utsagn. 27. april 2021. VIDEO: Edward Stenlund REPORTER: Henriette Eilertsen Vis mer

Østvik fikk spørsmål av programleder Fredrik Solvang om bakgrunnen for munnbind-brenningen.

- I løpet av de siste månedene hadde det kommet sterkere og sterkere at jeg følte at noe skurret, sa han.

- Står og ler

Østvik ga uttrykk for skepsis til PCR-tester, testene som brukes til å påvise coronavirus hos smittede.

Østvik viste til beskjeder fra myndighetshold før munnbind ble offisielt anbefalt i Norge, og hevdet at munnbind ikke er egnet til å begrense smitte, og hovedsakelig er forbundet med negative konsekvenser.

- En hån

Motdebattant Leif Einar Lothe viste til dødstallene i Norge i forhold til andre land.

- Da ser man at regjeringen har gjort aldeles rett, sa Lothe.

Han var sterkt kritisk til Østvik.

- Jeg føler at de står og ler av helsevesenet og de som virkelig prøver å berge dette landet ut av pandemien, og har gjort en fantastisk jobb. Jeg synes ikke folk skal le av sånn.

På spørsmål om hva han mente om munnbindbrenningen, svarte Lothe:

- Jeg synes det er en hån mot dem som virkelig står på. Dette har vært en felles dugnad for hele landet, og de har fått det til.

KUPPER SENDINGEN: Svein Østvik vant «årets kjendis»-prisen under årets kjendisgalla, og forteller om den tunge tiden. Midt i intervjuet avbryter Ulrikke Falch på merkelig vis. Video: Christian Wehus / Reportere: Kine Falch og Jonas Scheie Hammer Vis mer

- Lenger enn nesen rekker

Lothe fremholdte at Norge har lave smittetall på grunn av regjeringens tiltak.

- Da kan vi ikke bare begynne og «leike» med det her og brenne munnbind, og tro at det blir bedre. Du vet at det blir verre, det er bare å se litt lenger enn nesa rekker, tordnet han.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarte at man tar nye prøver dersom det er usikkerhet heftet ved PCR-tester.

Overlege Elisabeth Toverud Landaas ved Oslo universitetssykehus sa at PCR-metoden er en svært veletablert metode, og hoveddiagnostikk for påvisning av virus generelt - ikke bare coronavirus.

- Hvis vi svarer det ut som positivt, betyr det at vi har påvist det. Da er det virus til stede, sa hun.

GÅR HARDT UT: I en video på Instagram går hardangerværing Leif Einar «Lothepus» knallhardt ut mot norske corona-demonstranter. Video: @lothepus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Dersom det er tvil, vil prøven svares ut som inkonklusiv, altså usikker. Da anbefales en ny prøve.

Nakstad omtalte PCR-teknologien som «velprøvd» og «en hjørnestein i mikrobiologiske laboratorier».

- PCR-tester er veldig pålitelige hvis de tas på riktig måte, og analyseres slik de skal, konkluderer han, og understreker at laboratoriene har gode systemet for å unngå falske positive prøver.

Det er svært få falske positive prøver, understreket Nakstad og Toverud Landaas unisont.

- Kamuflert tvang

Se og Hør møtte «Charter-Svein» etter tirsdagens «Debatten».

Østvik sa han var skuffet, og mente han fikk dårlig tid under sendingen.

Han understreket at han har respekt og forståelse for alle som er rammet av pandemien, men framholdte at tiltakene også rammer hardt.

LIV OG EGGERØRE: Camp Kulinaris-casten er sluppet, og det lukter allerede svidd. Video: Rød Løper/TV3 Vis mer

- Hvorfor skal vi stole på deg, når fagpersonene er så sterkt uenig?

- Det synes jeg er et utrolig godt spørsmål. Hvordan kan vi stole på meg. Hvordan kan vi stole på dem? Jeg ser at fantastiske professorer fra mange land har helt forskjellige synspunkter på dette. Det i seg selv er interessant, svarte Østvik, og spurte:

- Hvordan kan folk som har samme utdannelse og posisjon, være totalt uenige, og så er det bare én side som blir hørt? Jeg er ikke lege, men jeg klarer å lese om uenighet, og det er det jeg har gjort.

Østvik sa han var forberedt på å få «mye kjeft» for å delta i demonstrasjoner mot coronatiltak.

- Jeg tenkte at det ville få konsekvenser i form av at folk ville prøve å båssette meg igjen, det er jo ikke første gangen. Men du kan si det sånn: Jeg er akkurat samme personen som jeg alltid har vært. Jeg har bare hatt dårlige vibrasjoner på dette her. Dårlige fornemmelser.

Kreften er ikke det som har skremt Lothepus mest. Han har har hatt to arbeidsulykker der han var sikker på at han var ferdig. I «Senkveld med Helene og Stian» forteller han om dramatikken. Vis mer

- Katastrofe

Østvik omtalte vaksinepass som «kamuflert tvang». Han angret ikke på at han har deltatt i demonstrasjonene.

- Jeg er mer engasjert enn noen gang. Jeg føler at nå blir det bare verre. Det var ikke så mye snakk om vaksinepass, nå er det dato på det også. Det er enda viktigere å virkelig jobbe med det her. Gjøre så godt man kan. Vaksinepass er en total katastrofe.

Det er frivillig å vaksinere seg mot covid-19 i Norge.

21. april publiserte Helsedirektoratet en rapport som viser at de har opplyst Helse- og omsorgsdepartementet om at de kan levere første versjon av coronasertifikatet 4. mai.

LES OGSÅ: - Noen år senere drepte han kjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer