Herman Flesvig:

- En ganske stor byrde å bli kalt forbilde

Komikeren har fått mye hyllest for å være åpen om ADHD og utfordringene som følger med diagnosen.

SKUMMELT: Herman Flesvig vant Wenche Foss' ærespris og forteller om hvordan det er å være et forbilde. Reporter: Anniken Aronsen Video: Steffen Pettersen Vis mer
Publisert

Forrige fredag kunne Herman Flesvig (29) ta imot Wenche Foss' ærespris på herskapelige Hotel Continental i Oslo. I juryens begrunnelse ble det lagt vekt på at han er et forbilde for unge, særlig dem som deler hans diagnose - ADHD.

«Herman Flesvig har vært åpen om sårbare sider ved seg selv, og om sitt liv med ADHD-diagnosen. Det krever mot og raushet å gi av seg selv når man lever i rampelyset. Juryen mener Herman Flesvig er et helstøpt medmenneske og vil rose hans evne til å holde bakkekontakten selv om publikumsinteressen er stor», var blant lovordene som haglet over den fremadstormende komikeren.

KJEMPER MOT TÅRENE: Herman Flesvig vant Wenche Foss' ærespris, under takketalen kjempet han mot tårene. Video: Steffen Pettersen Vis mer

Takket «flokken»

Det var en svært rørt Flesvig som tok imot prisen, og han la ikke skjul på at dette var noe som betydde mye.

- Jeg var jo forberedt på at jeg ikke skulle begynne å grine, og at jeg skulle klare meg helt fint. Men når jeg står der oppe og takker nøkkelpersoner i livet mitt blir det annerledes. Det var vanskelig å holde igjen, sier en åpenhjertig 28-åring til Se og Hør.

ÆRESPRIS: Herman Flesvig med Wenche Foss' ærespris. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
ÆRESPRIS: Herman Flesvig med Wenche Foss' ærespris. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

I salen satt familien, en vennegjeng og kjæresten hans. Selv omtaler han dem som «flokken sin».

- Det var veldig stort og veldig rørende. Det var nøkkelpersoner som satt i salen i dag, folk som er der for meg, støtter meg og vet om oppturer og nedturer. Det å kunne få takke dem var følelsesladd, sier han.

FORHOLDET: Herman Flesvig vant gullrute for «Førstegangstjenesten», og da vi snakket med han i etterkant lurte vi inn et spørsmål om forholdet. Video: Se og Hør Vis mer

Forbilde

Flesvig synes selv det er viktig å vise en sårbar side av seg selv, og å vise frem at alt ikke bare er fryd og gammen, selv om man lykkes i livet. Selv gikk han ut av skolen med et labert karaktersnitt og fortvilelse over å føle at han ikke fikk til noe.

- Når man får til noe og det ser bra ut og man lykkes, glemmer man litt at det bare er mennesker i bånn. Selv om man får til ting er det fortsatt dager som er tøffe, sier han.

Å bli kalt «forbilde» synes han er fint, men han legger vekt på at det også oppleves som et stort ansvar.

- Det er alltid litt skummelt å bli kalt et forbilde, for det gjelder ikke bare det jeg gjør på TV, det gjelder meg som person også. Jeg lever jo mitt liv og gjør mine ting. Det er en ganske stor byrde å bli kalt forbilde, men jeg håper at jeg kan bidra til at det er lettere for dem med ADHD, og andre unge mennesker, å være åpne om følelsene sine og tørre å be om hjelp og lære seg å stå i sine egne følelser, sier han ydmykt.

NEKTET TJENESTE: Herman Flesvig gjør stor suksess med NRK-programmet «Førstegangstjenesten», men én detalj hindret komikeren å selv kunne tjenestegjøre i forsvaret. Video: «Lindmo», NRK Vis mer

Ønsker privatliv

Flesvig røpet i fjor sommer at han hadde fått seg kjæreste, men har ellers valgt å holde forholdet privat. Å ikke dele alt av seg selv har han vært nøye med.

- Jeg tror det er farlig å gi alt av seg selv, for da har man til slutt ingenting igjen. Det er en hårfin balanse å bare være menneske, og å klare å ha sine ting og vise noe. Jeg mener det er viktig at man klarer å holde litt igjen. Det er ikke alt alle trenger å vite hele tiden, sier han.

Wenche Foss' ærespris går også til en organisasjon eller institusjon som kan forbindes med hennes livsglede, formidlingsevne og engasjement både på og utenfor den kunsteriske arenaen.

ÅPEN: I en episode av «En kveld hos Kloppen», avslørte TV-personlighet og skuespiller Håvard Lilleheie at han fikk ADHD-diagnosen i voksen alder. Foto: TV 2 Vis mer

I år var det foreningen ADHD Norge som fikk utmerkelsen ved siden av Flesvig. Han var selv med på å peke ut foreningen.

- Det er viktig for meg fordi jeg vet at det er så mange unge der ute som er fortvila, lei seg og frustrert fordi de ikke får til det de ønsker, og kan føle seg dårlige, sier han.

LES OGSÅ: Hyller kjæresten: - Støtter meg alltid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer