TATT: David Toska er dømt til 19 års fengsel for NOKAS-ranet. Foto: Faksimile
TATT: David Toska er dømt til 19 års fengsel for NOKAS-ranet. Foto: FaksimileVis mer

- En førsteklasses gutt

- Hva som hadde skjedd dersom han ikke hadde vært der, det vet jeg ikke ...

David Toska (31) og Anders Danielsen Lie (27) var en gang barndomsvenner.

Nå er Toska dømt til 19 års fengsel for NOKAS-ranet i Stavanger, mens Anders gjør det stort i Joachim Triers film Reprise.

I Dagbladet forteller Anders at Toska en varm sommerdag i 1988, reddet ham fra drukningsdøden! Den gang var David 12 år og Anders ni. - Jeg hadde litt vannskrekk på den tiden, så vi badet i sørenden av vannet, der det er langgrunt et godt stykke. Men så ble det plutselig dypt, forteller Anders.

- Plutselig mistet jeg kontrollen, fikk panikk og begynte å svelge masse vann. David reagerte kjapt. Han svømte ut og reddet meg opp igjen. Hva som hadde skjedd dersom han ikke hadde vært der, vet jeg ikke, sier han til avisa.

Et par år etter den dramatiske hendelse hadde de to allerede skilt lag. Toska hadde flyttet til ny skole på Bjølsen, og Daniel var oppfatt med innspillingen av suksessfilmen Herman.

Anders sier at han ikke hørte noe særlig mer om barndomsvennen før han ble kjent i media som mannen bak NOKAS-ranet.

- Jeg kunne ikke tro at det var samme for som jeg hadde kjent.  Men det er jo ikke så mange som heter David Toska. Når jeg tenker på den David Toska jeg kjente den gangen og han jeg ser i mediene nå, er det helt absurd. David var en førsteklasses gutt, sier Lie til Dagbladet.