«Friends»:

- En feil

«Friends»-skaperen Marta Kauffman innrømmer at det er ting hun ville gjort annerledes.

VENNER FOR LIVET: «Friends» rullet over tv-skjermene fra 1994 til 2004. Foto: Warner Bros / Courtesy Everett Collection / NTB
VENNER FOR LIVET: «Friends» rullet over tv-skjermene fra 1994 til 2004. Foto: Warner Bros / Courtesy Everett Collection / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med BBC forteller «Friends»-skaper Marta Kauffman (65) at hun angrer på framstillingen av karakteren Amanda Bing, spilt av Kathleen Turner (68).

Amanda Bing var transperson, men serieskaperne omtalte karakteren gjennomgående som Chandlers far - et valg Kauffman i dag medgir var en stor feil.

- Vi fortsatte å referere til henne som Chandlers far, selv om Chandlers far var transperson, sier serieskaperen i radioprogrammet «The Conversation» på BBC, som blir sendt i sin helhet 11. juli.

VONDT: Under innspillingen av en episode av «Friends», snublet skuespiller Matt LeBlanc slik at skulderen hans gikk ut av ledd. Video: HBO Nordic. Vis mer

Hun fortsetter:

- Pronomen var fortsatt noe jeg ikke hadde forstått. Så vi refererte ikke til karakteren som «henne». Det var en feil.

Matthew Perry (52) spilte rollen som Chandler Bing, en karakter som hadde heller ambivalente følelser til at den ene forelderen var transperson. I serien inngikk han i den berømte vennegjengen bestående av ham selv, Rachel (Jennifer Aniston), Monica (Courteney Cox), Ross (David Schwimmer), Phoebe (Lisa Kudrow) og Joey (Matt LeBlanc).

HJERNEN BAK: Marta Kauffman i 2016. Foto: David Buchan / REX / Shutterstock / NTB
HJERNEN BAK: Marta Kauffman i 2016. Foto: David Buchan / REX / Shutterstock / NTB Vis mer

Flammende kritikk

Marta Kauffman fikk verdenssuksess da hun sammen med David Crane (64) på 1990-tallet skapte serien om den berømte vennegjengen i New York. Serien gikk på lufta i 1994 og holdt koken i hele ti år.

Kathleen Turner dukket opp i komiserien i sesong sju, og var å se i tre episoder som gikk på tv i 2001. Skuespillerens rollefigur ble ofte holdt for narr av de andre karakterene, deriblant sønnen Chandler.

VILLE TAKKET NEI: Turner hadde ikke tatt rollen i dag. Foto: David Fisher / REX / Shutterstock / NTB
VILLE TAKKET NEI: Turner hadde ikke tatt rollen i dag. Foto: David Fisher / REX / Shutterstock / NTB Vis mer

Karakteren ble heller aldri direkte anerkjent som transperson, og bare referert til som en homofil person som jobbet som dragartist. I 2018 uttalte Turner til Gay Times at hun ikke hadde takket ja til rollen dersom hun hadde blitt spurt igjen, men overlatt den til en transkvinne.

VEKKER REAKSJONER: I et klipp fra 1998 kan man se den tidligere «Late Show»-verten David Letterman sutte på «Friends»-stjerna Jennifer Anistons hår. Nå har videoen funnet sin vei tilbake til sosiale medier. Foto: NTB / CBS Vis mer

Skuespilleren sa også at serien ikke hadde tålt tidas tann - noe hun ikke har vært alene om å mene. «Friends» har de seinere åra fått kritikk for manglende mangfold. I intervjuet med BBC forteller Marta Kauffman at serien ikke hadde god nok representasjon av svarte mennesker, og at de var en del av den systematiske rasismen i bransjen.

- Jeg var ikke klar over det, noe som får meg til å føle meg dum. Det var en veldig berettiget, ekstremt vanskelig kritikk som fortsatt vekker følelser i meg, sier 65-åringen åpenhjertig.

LES OGSÅ: - Veldig ubehagelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer