BOKAKTUELL: Jan Thomas Mørch Husby. Foto: TV 2
BOKAKTUELL: Jan Thomas Mørch Husby. Foto: TV 2 Vis mer

En endeløs rekke med selvsagtheter

Klisje-kavalkaden begynner allerede med tittelen...

Publisert
JAN THOMAS ER FERDIG med sine første 43 år på jorden, og har funnet det betimelig å dele av sin livsvisdom.

Mandag ble den autoriserte biografien «My Way» lagt ut i butikkhyllene, etter to uker med lekkasjer om alt fra steroidemisbruk til sex med gamle menn.

«MY WAY» ER FØRT I PENNEN av Anne-Karine Strøm, men man hører tydelig Jan Thomas' stemme gjennom hele boken. Litt for tydelig, noen ganger, slik at hovedpersonens upresise språk gir seg utslag i anglofiseringer som «under arrest» for arrestert og hybridord som «villskudd» for utskudd.

RENT LITTERÆRT er det imidlertid klisjeene og selvsagthetene som skjemmer aller mest. Her er et lite knippe:

«Livet har lært meg at det eneste som er sikkert er at ingenting er sikkert.»

«Ingen av skikkelsene du ser i en parodi, er slik i virkeligheten.»

 
«Viktigst for meg er å leve et liv i ærlighet, og at jeg lever som om hver dag skulle være den siste.»
 
«Nordmenn har vokst opp med Janteloven: Du skal ikke tro at du er noe.»

TIL DET SISTE kan vel kanskje innvendes at om den danske Janteloven er så begrensende og kvelende for alle som vil opp og frem i Norge - hvordan har Jan Thomas kunnet bli stjerne her da, etter 20 år i USA uten å få til annet enn mykporno.

FOR DÉT ER KANSKJE det mest slående ved historien om Jan Thomas slik den bæres frem i «My Way»: Hans modell- og skuespillerkarriere, ja endog hans stjernebekjentskaper, i Los Angeles er betydelig overdrevet, for å si det forsiktig. Selv bildene i boken underbygger dette. Når Jan Thomas poserer med en Hollywood-stjerne er det alltid i forbindelse med Nobelkonserten i Oslo.

DET ER BETEGNENDE hvordan 43-åringen trekker frem oppdraget som «Hunky Santa» på et kjøpesenter i Beverly Hills som en høydare fra USA-tiden: «Oppdraget var litt av en prestisjejobb, og den ga meg mye oppmerksomhet og gratis reklame. Jeg var den første som fikk spille rollen som Hunky Santa, julenissens sønn.»

ELLERS BRUKER biograf Anne-Karine Strøm mye tekstplass på å la Jan Thomas fortelle om gamlekjærestene sine, særlig en rik tobarnsfar ved navn Edward, som åpenbart har gjort inntrykk. Boken forteller også om et liv med mye drama, og selv om Jan Thomas har en hang til selvforherligelse, er det en veldig ærlig bok.

JAN THOMAS HAR EN HISTORIE å fortelle. Mange faktisk. Han snakker i overskrifter og elskes av pressen for det. Stemmen hans over 232 boksider er imidlertid i meste laget.

MEN FOR ALL DEL: «My Way» er morsom nok og interessant nok, og Jan Thomas er en sjarmerende herremann med all sin tilkortkommenhet og naivitet og åpenhet. Men han gjør seg best i én artikkel eller tv-episode av gangen.Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer