SOMMERREVY: Benny Borg og Grethe Kausland har jobbet sammen i mange år. Foto: SCANPIX
SOMMERREVY: Benny Borg og Grethe Kausland har jobbet sammen i mange år. Foto: SCANPIXVis mer

- En av de aller største

Kultur-Norge sørger over Grethe Kauslands bortgang.

SEHER.NO: I nesten hele sitt liv, sørget Grethe Kausland for å glede Norges befolkning. Nå er det slutt.


Fredag ettermiddag ble det kjent at den folkekjære artisten døde, bare 60 år gammel.


- For meg personlig betød hun veldig mye. Grethe er kanskje den jeg har kjent lengst siden jeg kom til Norge for 40 år siden, og vi jobbet sammen i over 18 år med Dizzie Tunes. Vi har jobbet sammen, spist middag sammen og festet sammen. Så det er altså en veldig nær venn jeg nå har mistet. Jeg har jo visst at hun var veldig syk, men at det skulle gå så fort, det må jeg si at kom som et stort sjokk, sier Benny Borg til Seher.no.

Borg deltok i Grand Prix sammen med Kausland i 1972 med duetten "Småting". Sommeren 2001 hadde hun og Benny Borg også suksess på Hankø med showet "Grethe + Benny = Sant"

- Hun var en av de aller største artistene og hadde hun ikke vært født i Norge så hadde hun vært verdenskjent i dag, sier Borg.

BEGRAVES TORSDAG: Les mer.


Også Tor Erik Gunstrøm fra Dizzie Tunes sier til Seher.no at han nå har mistet en kjær kollega og venn.

- Hun betød enormt mye for meg og for Dizzie Tunes. Hun var en veldig god kollega og venn. Hun betydde også veldig mye for norsk underholdning og showbiz, og var helt unik både som sanger og imitator.

- Grethe var enormt sjenerøs. En veldig varm og snill jente som bare ville det beste for alle. Dette er en veldig tung dag, sier Gunstrøm.

Grethe og "Karl & Co."-kollega Nils Vogt var omtrent jevngamle, og Vogt husker Kausland allerede som 12-åring.

- Dette har ikke helt sunket inn ennå. Grethe var en veldig kjær kollega som det er svært trist å miste. Vi var omtrent jevngamle, så jeg kan huske henne som bitteliten jente. Som 12-åring så jeg på henne og den lille teddybjørnen med stor beundring. Etter hvert ble vi kjent, og vi jobbet sammen i en tv-serie allerede i 1972. Senere også i "Karl & Co.". Vi har hatt det mye gøy sammen, sier Vogt til Seher.

LESERNE MINNES GRETHE: Folkets hyllest


Også Sven Nordin, som blant annet jobbet med Kausland i revyen "I Blanke Messingen", synes dette er en svært trist dag.

- Jeg jobbet mye med Grethe, og hun var virkelig norsk underholdningslivs ”grand dame”. Det var veldig trist å motta denne nyheten - helt forferdelig. Hun var en av de største artistene Norge noen gang har fostret. Hun hadde masse hyggelige selskap, laget strålende mat, var en dyktig vertinne, morsom og snill. Hun hadde rett og slett et ufattelig stort og varmt hjerte, sier Nordin til Seher.no.

Og Kausland var viktig for både Nordin og kona Torhild.

- Hun betød mye for meg og Torhild. Jeg har lært masse av henne. Ettersom vi jobbet så mye sammen lærte jeg mye om revy av henne. Hun var den flinkeste av alle og betød veldig mye for meg både personlig og menneskelig.

Dag Vågsås spilte også med Grethe i ”Blanke messingen”.

- Grethe må være et av de minst selvhøytidelige menneskene jeg kjenner. Hun var alltid blid og positiv, og latteren satt veldig løst. Hun var en selskapsyk dame som elsket å ha folk rundt seg. I tillegg var hun en veldig varm og inkluderende person. Nye og yngre kollegaer ble tatt i mot med åpne armer. Hun eide ingen nykker og fikk alle til å føle seg vel. Grethe tok seg av alle, sier han.

Skuespillerkollega og venninne Elsa Lystad ble sjokkert da Seher.no kontaktet henne fredag ettermiddag.


- Hva, er Grethe død? Det visste jeg ikke. Nei, dette ble litt for meget for meg må jeg si… Jeg var jo litt forberedt på det, og visste at det gikk mot slutten, men det er fryktelig trist likevel. Hun var helt unik. Hun har jo vært tilstede hele veien, helt fra hun var liten og hun ble bare en større og større artist med årene. Hun var et utrolig varmt menneske, og sjenerøs på alle omeråder. Alle elsket henne. Det er et forferdelig tap, sier Lystad.


Skuespillerkollega Jon Eikemo kjente Grethe som barn.


- Hun var et så enormt talent, men ikke bare det, hun fikk brukt det også. Hun hadde utrolig mange evner innen revyen og alle skikkelsene hun gjenopplevde. Hun var aldeles stor. Levende var hun. Vi gikk jo på skøyter da vi var barn, og da jeg så henne på scenen fikk jeg lyst til å spille skuespill. Hun var helt enorm, sier Eikemo til Seher.


Tommy Steine, som blant annet jobbet med Grethe i forestillingen ”I Blanke Messingen” er enig i at Kausland er en av de største artistene Norge noen gang har hatt.

- Jeg tror det vil ta veldig lang tid før vi får en så stor artist som henne igjen. Jeg var veldig heldig som fikk spille i to store forestillinger med henne og jeg lærte masse. Hun var en utrolig varm og sjenerøs person og hvis det oppstod noe problemer eller ble krangling mellom skuespillerne kunne man alltid gå til Grethe. Hun hadde en enorm respekt. Hvis man følte at instruktørene var for drøye kunne man alltid si fra til Grethe, og fordi hun hadde så mye respekt hørte de på henne. Hun var en kjempe, kjempe flott person. Jeg kan ikke tenke meg noen som var flinkere enn henne. Hun var en kjempe, kjempe, kjempedyktig artist, sier en sørgmodig Steine til Seher.


Skuespiller og "Skal vi danse"-deltager Mari Maurstad drar spesielt frem Grethes sjenerøsitet når hun snakker om den folkekjære artisten.

- Noe av det som kjennetegnet Grethe aller best var hennes sjenerøsitet. Ikke bare på scenen, men også ovenfor alle hun møtte.

-Grethe strålte selv om hun var sliten. Hun var en ener på sitt område, og ingen kan ta over etter henne. Det blir et stort tomrom i den norske underholdningsverden nå som hun er borte, sier hun til Seher.

Roald Øyen samarbeidet med "Dizzie Tunes" hvor Benny Borg og Grethe Kausland nesten var fast inventar. Sammen med resten av Norge husker han særlig hennes evne til å imitere folk.

- Grethe var et multitalent og et unikt menneske. Jeg husker hele karrieren hennes fra hun startet med ”Teddyen min”. Hun var en ekte ablegøyemaker.

- Jeg er oppriktig lei meg over at hun har gått bort, men er glad vi kan huske henne i alle de gode minnene.

Også kulturminister Trond Giske synes dette er en veldig trist dag, og mener norsk kulturliv mistet Grethe altfor tidlig.

- Det er veldig trist. Hun er jo en av våre virkelig folkekjære artister og hadde et enormt talent og har gledet folk helt siden hun var barn. Hun har gått bort altfor tidlig, og hadde nok masse mer å gi, men måtte gi tapt for sykdommen. Det er utrolig trist, men folket får leve med minnene, sier en tydelig preget Giske til Seher.no.

Rolv Wesenlund har kjent Grethe siden hun var ung og kalte henne bare for "lille Grethe".

- Nei, dette er ikke en morsom dag. Jeg har kjent henne lenge. Det er nok veldig mange som ikke var klar over hennes sterke bredde. Hun hadde et mangfoldig talent og alt hun tok i ble det gyldne stunder av. Hun hadde også en veldig respekt for det hun gjorde. Jeg opplevde henne alltid som ”lille Grethe” jeg, for hun var jo en del år yngre enn meg. Men jeg spilte jo med henne og vi ble godt kjent.

- Hennes arbeidsevner og enorme talent var så vidt. Hun ble bare bedre og bedre med årene. Hun hadde et sånt ordentlig tak på mennesker, sier han til Seher.

Wesenlund og Kausland bodde rett ved hverandre, og det hendte ofte at de traff hverandre på det lokale landhandleriet.


- Ja, vi bodde like ved hverandre, så jeg møtte henne titt og stadig. Hun var sjenert og takknemlig, og ble alltid flau og rødmet når folk takket. Hun ble selvfølgelig mer moden etter hvert, men hun hadde stadig vekk litt av ”lille Grethe” i seg. Dette er en tung og trist dag, avslutter han.


Se Grethes liv i rampelyset her: