PRISET: Tore Renberg har gjort suksess både i bok og på film med å beskrive hvordan det var å være ung på 80-tallet. Nå har han fått pris fra Stavanger kommune. Foto: SCANPIX
PRISET: Tore Renberg har gjort suksess både i bok og på film med å beskrive hvordan det var å være ung på 80-tallet. Nå har han fått pris fra Stavanger kommune. Foto: SCANPIX Vis mer

Elsket Yngve - fikk pris

Tore Renberg er hedret for sitt kulturelle engasjement.

SEHER.NO: Stavanger-forfatteren Tore Renberg (36) ble i dag tildelt Stavanger kommunes kulturpris. Prisen deles årlig ut til en person som har gjort en fortjenstfull innsats for kunst og kultur i Stavanger, og består av en statuett av kunstneren Stinius Fredriksen samt en gavesjekk på kr 75 000.
 
Fra kommunalstyrets begrunnelse:
”Når kommunalstyret for kultur har valgt Tore Renberg som årets mottaker av Stavanger kommunes kulturpris, er det for hans allsidige innsats innenfor flere kunstområder, samt hans evne til å målbære meninger og sette Stavanger på kulturkartet også nasjonalt.”

Videre begrunnes pristildelingen med at ”hans forfatterskap, spesielt med romanene ”Mannen som elsket Yngve” og ”Kompani Orheim”, med utgangspunkt i Stavanger, er blitt svært folkekjære. Renberg har selv skrevet manus til filmatisering av ”Mannen som elsket Yngve”, en film som har fått gode kritikker og høye publikumstall.”

Kommunalstyret har i tillegg lagt stor vekt på det kulturelle engasjementet Tore Renberg har og har hatt for Stavanger.

I 2004 ble Renberg kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Romanen ”Mannen som elsket Yngve” utkom i 2003, og den høstet begeistret mottakelse både i Norge og Sverige. ”Kompani Orheim”, som utkom i 2005, ble tildelt P2-lytternes romanpris.

LES OGSÅ: Norges nye superpar