Vinnere av Gullruten 2019:

Else oppløst i tårer da hun vant for første gang

Få med deg alle årets vinnere og deres reaksjoner her!

ÅRETS PROGRAMLEDER: Det var en rørt Else Kåss Furuseth som møtte pressen etter at hun hadde vunnet kveldens første pris, «Årets Programleder», på Gullruten i Bergen. Det var tydelig at prisen betyr mye. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GRIEGHALLEN (Se og Hør): Lørdag kveld var alt som kunne krype og gå i TV-bransjen samlet til fest i Bergen, da den årlige utdelingen av Gullruten ble arrangert.

Tradisjonen tro startet feiringen med rød løper og mingling, der noen av landets fremste profiler innen tv og drama strålte i glitrende kjoler og skreddersydde dresser. De hadde imidlertid ikke møtt opp kun for å vise seg selv fram.

Hele poenget med utdelinga er å gjøre stas på fjorårets norske tv-år, der mange edle priser fordeles på en rekke ulike nominerte.

SER KAMP: Programleder Bård Tufte Johansen må multitaske under «Gullruten»-showet. Video: Kevin Smilden Vis mer

- Viktig

Utdelingen startet rett og slett med at prisen for årets beste programleder skulle deles ut, og i år var det Else Kåss Furuseth (38) som fikk utmerkelsen. Hun har markert seg med den svært åpne og personlige serien «Else om: Selvmord», og er dessuten å se i flere andre kanaler.

Dette er hennes første Gullruten-pris, så hun la ikke skjul på at det var et stort øyeblikk. Hun brukte anledningen til å belyse psykisk helse og selvmordsproblematikken, og gikk av scenen i frykt for at tårene skulle strømme på.

VANT PRIS: Else Kåss Furuseth var kveldens første prisvinner. Foto: Andreas Fadum
VANT PRIS: Else Kåss Furuseth var kveldens første prisvinner. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Det var en svært beveget Else Kåss Furuseth som møtte pressen etter prismottakelsen.

- Denne prisen handler om dem som var med i programmet. Vi snakker sabla mye om åpenhet nå, men jeg tror vi glemmer at det også koster for dem som har stilt opp. Det er veldig mange som later som om de har det bra, og som ikke vil være til bry. Så jeg håper at dette prosjektet kan medvirke til at det kan bli lettere å be om hjelp, sier en svært rørt Kåss Furuseth.

Tv-profilen forklarer blant annet at et at hovedmålene med serien har vært å fjerne stigma rundt temaet.

- Denne tematikken handler ikke om bare meg eller min familie. Vi kjenner alle noen som ikke har det så veldig bra. Jeg tror bare vi må banke inn at det ikke er farlig å snakke om det. At man tør å ringe til venn, hvis en ikke har det bra.

- Har dette vært en vanskelig serie å lage?

- Nei, det har ikke vært en vanskelig serie å lage, på grunn av dem som jeg har laget serien med.

VANT SIN FØRSTE PRIS: Melina Johnsen Gullruten i kategorien «årets deltaker». Video: Rød Løper Vis mer

Melina ødela skoen

Den neste prisen gikk, kanskje ikke overraskende, til Melina Johnsen fra «Ex on the Beach». Hun ble kåret til årets deltaker, og la ikke skjul på sin begeistring på scenen.

- Jeg mista skoen min, lo hun rått, før hun lot gledeshylet runge fritt.

I GODT HUMØR: Melina Johnsen falt bokstavelig talt ut av skoen sin da hun vant Gullruten for årets deltaker. Foto: Andreas Fadum
I GODT HUMØR: Melina Johnsen falt bokstavelig talt ut av skoen sin da hun vant Gullruten for årets deltaker. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Da Johnsen møtte pressen rett etter mottakelsen, hadde hun riktignok både skoen og prisen under armen.

- Jeg mottar pris også klarer jeg faen meg å ødelegge den høyre skoen min! Skjønner du eller? Jeg tror jeg tryna, sier hun og ler.

STARTET BALLET: Melina Johnsen og Else Kåss Furuseth vant henholdsvis kveldens andre og første pris. Foto: Andreas Fadum
STARTET BALLET: Melina Johnsen og Else Kåss Furuseth vant henholdsvis kveldens andre og første pris. Foto: Andreas Fadum Vis mer

En ødelagt sko til tross - Johnsen lar ikke det stoppe henne fra en festfylt kveld.

- Jeg synes dette er helt sykt å vinne denne prisen. Det har ikke gått opp for meg, jeg er i sjokk. Det er det største jeg har opplevd – bedre enn sex! Jeg hadde aldri forventet dette. Aldri. Jeg har lyst å takke alle rundt meg, produksjonen, familien, alle. Nå skal jeg kose meg med vennene mine og bli full.

PROGRAMLEDERTALENT: Alt går ikke helt som planlagt når Gullruten-nominerte Melina Johnsen prøver seg som programleder. Vis mer

Hotellhumor

Flere hadde kanskje trodd at Melina Johnsen fra «Ex on the Beach» også skulle stikke av med pris for årets tv-øyeblikk, men det var «Charterfeber» som fikk den hederen i år.

Bjørge og Tove Olsen sto nemlig for nydelig underholdning da de forsøkte å skru på en lysbryter på et hotellrom. Det skulle vise seg å være litt av en prøvelse, som publikum hjemme trolig lo godt av.

ÅRETS ØYEBLIKK: Da Tove og Bjørge Olsen dro på ferie til utlandet for første gang, hadde de «Charterfeber» på slep. Nå har de vunnet pris på «Gullruten». Video: TV3 Vis mer

- Dette var helt utrolig, det hadde vi aldri forventet, sier han, hvorpå kona følger opp:

- Jeg skjønte ingenting da de ropte oss opp, jeg tror ikke jeg tenkte i det hele tatt. Det er stas, supplerer kona.

VANT PRIS: «Charterfeber» vant prisen for årets tv-øyeblikk, takket være Bjørge og Tove Olsen (i midten) sine problemer med en lysbryter. Foto: Andreas Fadum
VANT PRIS: «Charterfeber» vant prisen for årets tv-øyeblikk, takket være Bjørge og Tove Olsen (i midten) sine problemer med en lysbryter. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Går litt i surr nå

Litt lenger uti showet delte Vidar Magnussen ut pris for beste skuespiller, som i år var slått sammen til én pris. Menn og kvinner var derfor begge nominert til prisen, og det var til slutt Anne Regine Ellingsæter fra «Lykkeland» som fikk den gjeve hederen.

- En venninne ringte meg dagen det skulle være en audition i Stavanger og sa jeg måtte på den. Hadde ikke hun ringt hadde jeg sovet videre den dagen, sier hun om øyeblikket som endret alt - og som senere sørget for at hun stakk av med seier.

FORNØYD: Anne Regine Ellingsæter vant prisen for årets skuespiller. Foto: Andreas Fadum
FORNØYD: Anne Regine Ellingsæter vant prisen for årets skuespiller. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Pia Tjelta var også nominert i kategorien, for samme serie som Ellingsæter, men måtte altså se seg slått av sin kollega.

Til Se og Hør sier prisvinneren følgende:

- Det går litt i surr nå. Det betyr sykt mye, og det har betydd veldig mye å medvirke i denne serien. Alle menneskene jeg har møtt … Det har gjort at jeg har utviklet meg, og det har ført til at jeg har lyst å fortsette med dette, sier Ellingsæter.

RASKE BRILLER: Nicolay Ramm var ikke imponert over Rød Løpers utvalg av raske briller. Video: Kevin Smilden Vis mer

Dyrebein

Mange kjente profiler kan briske seg som prisutdelere i år, men programmet blir altså ledet av komiker Sigrid Bonde Tusvik. I kjent stil drar hun flere vitser i løpet av kvelden, og geleider seerne gjennom showet.

Dessuten er det, som alltid, mange humoristiske innslag gjennom hele showet. Da Andreas Wahl tok imot prisen for «Folkeopplysningen», som vant i kategorien beste livsstilsprogram, ble tonen derimot endret litt.

I høst var nemlig flere som trakk seg fra programmet, etter å ha deltatt på slakting av et lam. På scenen tok Wahl plutselig opp noen bein fra lomma si, som han viste fram.

- Denne går til Berit og Bodil, sa han fra scenen, og refererte til lammene som ble slaktet.

VANT PRIS: Andreas Wahl mottok pris for «Folkeopplysningen». Foto: Evind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix
VANT PRIS: Andreas Wahl mottok pris for «Folkeopplysningen». Foto: Evind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix Vis mer
VISTE FRAM BEIN: NRK-programlederen hadde også med seg bein på scenen, som skal ha kommet fra sauene som ble slaktet i «Folkeopplysningen». Foto: Evind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix
VISTE FRAM BEIN: NRK-programlederen hadde også med seg bein på scenen, som skal ha kommet fra sauene som ble slaktet i «Folkeopplysningen». Foto: Evind Senneset / TV 2 / NTB Scanpix Vis mer

Uten Truls Svendsen

Bare én av to programledere i «Truls à la Hellstrøm» var til stede da duoen vant pris for beste underholdningsprogram. Truls Svendsen kan nemlig bli far når som helst, og er derfor hjemme med sin høygravide kjæreste - Charlotte Smith.

Eyvind Hellstrøm var derimot ikke vond å be, og tok imot prisen på vegne av begge. Da tok han seg tid til å hylle Svendsen.

- Han blir snart pappa for første gang, og er derfor ikke her nå, sa han til stående applaus fra salen.

VENTER BARN: Eyvind Hellstrøms jobbpartner Truls Svendsen er ikke til stede på «Gullruten». Hellstrøms forteller hvorfor. Video: Kevin Smilden Vis mer

Else vant igjen

I kategorien «beste nyhets-, sports- eller aktualitetsprogram» ble Else Kåss Furuseth nok en gang gjort til prisvinner, da hun vant for det åpenhjertige programmet «Else om: Selvmord». Igjen oppfordret tv-profilen alle til å være åpne om psykiske problemer, og at man bør søke hjelp om man sliter.

Anne Rimmen og Silje Sandmæl tok til scenen for å dele ut publikumsprisen, som ble delt ut basert på seernes stemmer. Ukebladet Her & Nå arrangerer prisen, og flere kandidater kunne stikke av med hederen.

GJEV PRIS: Morten Hegseth og Vegard Harm vant den gjeve publikumsprisen under Gullruten. Video: Rød Løper Vis mer

Det var derimot trolig ingen overraskelse at publikumsprisen gikk til to som den siste måneden har bedt fansen stemme daglig, nemlig Morten Hegseth og Vegard Harm.

En annen pris som kanskje ikke overrasket stort, var at Kevin Vågenes' NRK-suksess «Parterapi» vant pris for beste humorprogram. Serien har favnet bredt og ble en nasjonal suksess.

«PARTERAPI»: Komiker Kevin Vågenes røper at neste sesong av «Parterapi» introduserer en ny karakter inspirert av en kjendis. Video: Kevin Smilden Vis mer

Fikk hedersprisen

I år var det «Dagsrevyen» som mottok hedersprisen - en heder som ble delt ut av NRK-veteran Dan Børge Akerø. Programmet er en fast rutine for hundretusenvis av nordmenn, siden det hadde premiere i 1958.

Hundrevis av ankere har vært innom for å gi nordmenn siste nytt hver eneste dag, sammen med spennende gjester og unike fortellinger.

En samlet tv-tropp gikk mot scenen, med Yama Wolasmal og Nina Owing i spissen. Det til stående applaus fra hele salen.

HEDERSPRISEN: I år gikk hedersprisen til «Dagsrevyen». Foto: NTB scanpix
HEDERSPRISEN: I år gikk hedersprisen til «Dagsrevyen». Foto: NTB scanpix Vis mer

Her er alle som vant pris under Gullruten 2019:

Beste programleder:
«Else om: selvmord» - Else Kåss Furuseth

Årets deltaker:
Melina Johnsen fra «Ex on the Beach»

Beste reality:
«Jorda rundt på seks steg», NRK.

Beste barne- eller ungdomsprogram:
«Zombielars»

Årets nyskapning:
«Kongen av Gulset»

Årets TV-øyeblikk:
Lysbryteren, «Charterfeber»

Beste skuespiller:
Anne Regine Ellingsæter, «Lykkeland»

Beste dokuserie:
«Overleverne»

Beste livsstilsprogram:
«Folkeopplysningen»

Beste dokusåpe:
«113»

Beste underholdningsprogram:
«Truls à la Hellstrøm»

Beste TV-dokumentar:
«Når knoklene blir til gelé»

POPULÆR: Komiker Kevin Vågenes er nominert til flere Gullruten-priser for «Parterapi». Nå forteller han om den nye sesongen - og avslører detaljer om hvem av karakterene som får bli med videre. Vis mer

Beste konkurransedrevne reality:
«71 grader nord - Norges tøffeste kjendis»

Beste dramaserie:
«Lykkeland»

Beste nyhets-, sports- eller aktualitetsprogram:
«Else om: selvmord»

Publikumsprisen:
Vegard Harm og Morten Hegseth

Beste humorprogram:
«Parterapi»

Hedersprisen:
«Dagsrevyen »

LES OGSÅ: - Føler meg mest som mamma, ikke singel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer