<strong>MOR OG SØNN:</strong> Elizabeth Taylor med sønnen Michael Howard Wilding i januar 1953.  Foto: Stella Pictures
MOR OG SØNN: Elizabeth Taylor med sønnen Michael Howard Wilding i januar 1953. Foto: Stella Pictures Vis mer

Elizabeth Taylor død: - Mamma var en ekstraordinær kvinne

Elizabeth Taylor var omringet av barna da hun døde onsdag morgen. Se livet hennes i bilder.

Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO:  Ifølge «Good Morning America» døde Taylor tidlig onsdag morgen. Hun har vært innlagt på sykehuset Cedars-Sinai Medical Center i en periode. Hun skal ifølge ABC-programmet ha dødd av hjertestans. Filmlegenden ble 79 år gammel. 

Ifølge ABC News døde hun med barna Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd og Maria Burton til stede.

- Min mamma var en ekstraordinær kvinne, som levde livet til det fulle, med stor lidenskap, humor og kjærlighet, sier Elizabeth Taylors sønn Michael til TMZ.

Taylor døde 1.28 på natta Los Angeles tid på sykehuset. Taylors talsperson sier at hun var «omringet av barna Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd og  Maria Burton», da hun døde.

Etter sine åtte ekteskap etterlater hun seg fire barn, ti barnebarn og fire oldebarn.

Ifølge talspersonen skal hun ha dødd «fredelig» av hjertestans. Taylor skal ha slitt med hjertet i flere år.

- Selv om hun den siste tiden hadde fått mange komplikasjoner, hadde situasjonen stabilisert seg og det var håp om at hun ville komme hjem igjen. Dessverre ble det ikke slik, sier talspersonen til TMZ.

Begynte som 10-åring
Taylor filmdebuterte som 10-åring i 1942, og slo gjennom i Hollywood allerede som tolvåring i filmen «National Velvet».

Hun blir regnet som en av tidenes beste skuespillerinner, og spilte i store filmer som «Cleopatra» og «Cat on a Hot Tin Roof.». Hun har vunnet Oscar som beste kvinnelige skuespiller to ganger for rollene i «Butterfield 8» og «Hvem er redd for Virginia Woolf». Men det er ikke bare som skuespiller hun gjorde seg bemerket.

- Vi har akkurat mistet en Hollywood-legende, men enda viktigere, vi har mistet et utrolig menneske, sier Elton John til TMZ.

Dr. Arnold Klein, som var Taylors venn og doktor i en årrekke hyller også filmdivaen.

- Hun er det beste menneske jeg noen gang har kjent. Hun brukte sin kjendisstatus ikke bare for sin egen del, men for å forandre verden. Elizabeth ga AIDS et ansikt, og hun bidro til at folk begynte å akseptere det som en sykdom, sier Klein om hennes engasjement.


- Giftig og sårbar
Taylor skal begraves ved siden av sine foreldre på Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles. Hun vil da bli gravlagt på samme sted som kjendiser som Marilyn Monroe, Truman Capote, Farrah Fawcett, Dean Martin og Walter Matthau.

Filmanmelder Per Haddal sier til Seher.no at Taylor blant annet vil bli husket for sin sårbarhet i filmen «Hvem er redd for Virginia Woolf».

- Elizabeth Taylor var en skuespiller som klarte spranget fra barnestjerne til voksne roller. Hennes største rolle var etter min mening i «Hvem er redd for Virginia Woolf
». Der var hun både giftig og sårbar. Hun var også veldig god i filmen «Troll kan temmes».

Taylor skal ha slitt med helseproblemer mesteparten av livet sitt, og i fjor skal hun ha fortalt venner og familie at hun ikke ønsket å legge seg under kniven flere ganger, til tross for at hun led av voldsomme nakkesmerter.

Legenden led også av benskjørhet, samt skoliose, som tilsvarer store smerter i ryggen som følge av en skjev ryggrad. 79-åringen satt i rullestol de siste årene. 

Stormfult privatliv
Taylors privatliv fikk imidlertid etterhvert like mye oppmerksomhet som filmkarrieren. Hun var gift hele åtte ganger, og hennes siste ekteskap endte i 1996, da ekteskapet med Larry Fortensky tok slutt.

Heddal mener imidlertid ikke at privatlivet hennes overskygget karrieren.

- Alle ekteskapene og skilsmissene hennes påvirket ikke stjernestatusen hennes, og i en periode var hun en av verdens aller største stjerner, sier han til Seher.no.
 
Taylors mest berømte ektemann var den avdøde skuespilleren Richard Burton, som hun giftet seg med to ganger. Burton og Taylor forelsket seg under innspillingen av «Cleopatra» i 1963. Paret giftet seg tolv måneder etter innspillingen, men ekteskapet tok altså slutt etter ti år.

Ifølge Taylor var årsaken til skilsmissen at Burton drakk for mye og at de stadig kranglet.

Hennes andre ektemenn er Conrad «Nicky» Hilton, Michael Wilding, Michael Todd, Eddie Fisher og John Warner.

Taylor har også fått mye omtale for sitt engasjement i kampen mot AIDS, samt vennskap med den avdøde superstjernen Michael Jackson etter at filmkarrieren avtok på 80-tallet.

Etter at Jackons døde for to år siden, måtte skuespillerinnen gjennomgå en hjerteoperasjon. I den forbindelse oppfordret hun sine nesten 160.000 Twitter-venner og fans til å be for at operasjonen skal gå bra.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer