ÅPNER OPP: Eli Hagen forteller i et intervju med Jenny Skavlan på «Sommeråpent» at hun i barndommen var døden nær, etter å ha skåret seg på en knust flaske. Her er hun og ektemannen, Carl I. Hagen, på Se og Hørs kjendisgalla i 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ÅPNER OPP: Eli Hagen forteller i et intervju med Jenny Skavlan på «Sommeråpent» at hun i barndommen var døden nær, etter å ha skåret seg på en knust flaske. Her er hun og ektemannen, Carl I. Hagen, på Se og Hørs kjendisgalla i 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Eli Hagen:

Eli Hagen var døden nær

Kona til Carl I. Hagen åpner opp om den dramatiske barndomshendelsen.

Eli Hagen (69) er for mange kjent for sitt høye hår, sitt forhold til ektemannen Carl I. Hagen og som kontorleder og formannssekretær i Fremskrittspartiet. Hun har også vært å se på skjermen som deltaker i «Skal vi danse» på TV 2, der hun endte på en fjerdeplass.

MÅTTE TRØSTE: Carl Ivar Hagen og kona Eli er begge med i høstens «Skal vi danse» på TV 2. Allerede i første episode henger Eli med geipen når hun ser hvordan Carl Ivar trakterer damene. Video: TV 2 Vis mer

Fredag kveld var hun å se på NRKs sommerprogram, «Sommeråpent». Det omreisende programmet hadde kommet til Dombås, der Hagen opprinnelig er fra. I et intervju med ukas programleder, Jenny Skavlan, snakker hun varmt om oppveksten i de landlige omgivelsene.

Hun kan blant annet fortelle at de den gang måtte gå et godt stykke til skolen, uansett vær. Det opplever hun som gode minner fra barndommen. Hun avslører imidlertid et annet minne i intervjuet, som hun ikke nødvendigvis holder så kjært.

Kutta pulsåra

Da foreldrene hennes arvet et pensjonat i Lesjaverk, bestemte de seg for å flytte dit. Eli Hagen var bare et barn den gangen, og ville ikke forlate Dombås. For å få dattera på gli, bestemte foreldrene seg for å gi henne to kaniner.

Det kunne fått fatale konsekvenser for den politiske profilen.

- Jeg fikk dem, men ungene rundt på Lesjaverk var misunnelige, så de åpna burene ofte. Da måtte vi stadig hanke kaninene inn igjen. De rømte stort sett til samme sted, sier hun og fortsetter:

- Det var en åpent tomt som var gravd opp, med bokser og flasker og sånt. Og jeg tok den ene kaninen under den ene armen, og skulle til å ta opp den andre. Da kjørte jeg hånda mi inn i en halv flaske, og kutta pulsåra, forteller hun om den dramatiske hendelsen.

KJENT PAR: Eli og Carl Ivar har vært å se sammen i flere tiår, og dukker stadig opp på arrangementer sammen. Her fra Carl I. Hagens 70-årsfeiring på Rådhuset i 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KJENT PAR: Eli og Carl Ivar har vært å se sammen i flere tiår, og dukker stadig opp på arrangementer sammen. Her fra Carl I. Hagens 70-årsfeiring på Rådhuset i 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Skavlan får nesten hakeslepp av historien, og inspiserer Hagens arm. Skavlan påpeker at hun tydelig kan se et arr på hånda til Hagen.

Hagen forteller videre at hun straks la på sprang hjemover, mens blodet rant nedover henne. Det nærmeste sykehuset var på Lillehammer, en kjøretur som ifølge Google Maps kan ta nærmere 2,5 time.

- Blodet pumpa sånn, og mamma sto i vaskekjelleren og stekte karbonader. Hun hadde på seg et tørkle på hodet. Hun tok det av og bandt det over armen min. Det sa legen at det antakelig reddet livet mitt, forteller hun og fortsetter:

- Jeg hadde flaks med at legen bodde i nabohuset.

Programlederen påpeker at historien er noe av det mest dramatiske hun har hørt.

I 2014 skrev Gudbrandsdølen Dagningen at Hagen-paret hadde forsøkt å selge pensjonatet på Lesjaverk, men at budene de fikk var for lave. Derfor valgte de heller å beholde huset, som Eli Hagen overtok etter sin mor.

Skadet armen

Eli Hagen giftet seg med Carl Ivar Hagen i 1983, og har siden vært å se ved hans side i alt fra debatter til intervjuer. Hun satt i Oslos bystyre for Fremskrittspartiet fra 1987 til 1991. I 2006 kom hennes selvbiografi, som hadde tittelen «Gift med Carl», der hun skrev åpent om flere andre politikere, samt sin egen ektemann.

I 2014 kunne NRK melde at Eli Hagen var blitt fraktet til sykehus, etter å ha falt på isen. Derfor deltok ikke Carl I. Hagen på partiets årsmøte. Eli Hagen lå på Diakonhjemmet sykehus.

- Hun ble operert i går, og Carl er hos henne i dag, sier fylkesleder Camilla Wilhelmsen på årsmøtet til NRK.

Daværende leder for Oslo FrP, Aina Stenersen, sendte en varm god bedring til Eli Hagen.

- Hun er en fighter, så jeg tror hun snart blir frisk og rask. Det er flott at Carl prioriterer Eli. Han er en god ektemann. Familie er meget viktig. Han er savnet, og vi skal ha årsmøtet i hans ånd, sterkt handlekraftig og nytenkende. Så ser jeg ham på mandag, sa Stenersen til Dagbladet.