DRAMATISK FØRJULSTID: Som 11-åring opplevde artist Eldar Vågan at både skolen og barndomshjemmet brant ned. Den voldsomme brannen fant sted i starten av desember 1971.
 Foto: Espen Solli
DRAMATISK FØRJULSTID: Som 11-åring opplevde artist Eldar Vågan at både skolen og barndomshjemmet brant ned. Den voldsomme brannen fant sted i starten av desember 1971. Foto: Espen Solli Vis mer

Eldar Vågan så at hjemmet hans brant ned til grunnen

Den populære artisten glemmer aldri førjulsdagen da barndomshjemmet tok fyr.

Publisert

SEOGHØR.NO: Selv om det i dag har gått over 40 år, har artist Eldar Vågan (55) klare minner om den første desemberdagen i 1971.

Familien til Vazelina-profilen bodde i en leilighet over barneskolen Bjørnsgård på Østre Toten, der Eldars far Jøstein var rektor. Og akkurat i tide til advent begynte skolebygget å brenne.

- Da vi kom oss ut var det ikke så mye annet å gjøre enn å stå og se på at skolen, og hjemmet vårt, brant ned til grunnen, sa Eldar Vågan til Se og Hør om den dramatiske opplevelsen i 2012.

Saken fortsetter under bildet.

LANG KARRIERE: Tapet av barndomshjemmet ble slutten på Eldars barndom. Fra han var 19 år, i 1979, har Eldar Vågan (t.h) spilt med Vazelina Bilopphøggers. Her på scenen sammen med daværende vokalist Viggo Sandvik i Oslo i 1990. Foto: Tom Kolstad/ NTB Scanpix
LANG KARRIERE: Tapet av barndomshjemmet ble slutten på Eldars barndom. Fra han var 19 år, i 1979, har Eldar Vågan (t.h) spilt med Vazelina Bilopphøggers. Her på scenen sammen med daværende vokalist Viggo Sandvik i Oslo i 1990. Foto: Tom Kolstad/ NTB Scanpix Vis mer

Spesiell julefeiring

Den gamle bygningen tok fyr midt på dagen, mens skolen var full av unger. Kombinasjonen av gammelt og nytt elektrisk anlegg og høyst brennbart trevirke i gulv, vegger og tak gjorde at brannen ble eksplosiv.

- Det gjorde et veldig sterkt inntrykk og preget meg i tiden etterpå. Brannen ble et slags skille i oppveksten. Før var det barndom, etterpå var det ungdom. Jeg ble brått noen år eldre etter opplevelsen, sa Eldar åpenhjertig til Se og Hør i sommer.

Og det var ikke bare den voldsomme brannen i seg selv som satte sitt preg på Eldar, som den gang var 11 år gammel.

- Jeg pleier å si at det var den jula «je blei vaksin», fordi også lekene mine brant opp, sier den folkekjære artisten til Her og Nå i dag.

Saken fortsetter under bildet.

SPORTY: Høsten 2012 prøvde Eldar Vågan seg på parketten i «Skal vi danse» sammen med Elena Bokoreva Wiulsrud.  Foto: NTB scanpix
SPORTY: Høsten 2012 prøvde Eldar Vågan seg på parketten i «Skal vi danse» sammen med Elena Bokoreva Wiulsrud. Foto: NTB scanpix Vis mer

Heldigvis gjorde lokalsamfunnet sitt beste for at Vågan-familien skulle få en skikkelig julefeiring etter tragedien.

- Vi fikk et nytt sted å bo samme dag, en lærerbolig, og folk viste raus omsorg. De kom med både klær og sko til oss, og vi fikk også julebakst og noen ribbebiter fra sambygdingenes nyslaktede griser, minnes Eldar Vågan takknemlig i Her og Nå.

LES OGSÅ: Bekrefter Hugh Grants babylykke

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer