Ekteskapet kan bli stoppet

- Spørsmålet er om vilkårene er oppfylt hvis de har sagt i media at de gjør det for pengene...

LITE Å HENTE: Espen Thoresen Hversaagod Takkskalduha og Kristopher Schau kan kun "tjene" penger på ekteskapet hvis en av dem står uten jobb.  Foto: Scanpix/montasje
LITE Å HENTE: Espen Thoresen Hversaagod Takkskalduha og Kristopher Schau kan kun "tjene" penger på ekteskapet hvis en av dem står uten jobb. Foto: Scanpix/montasje Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Denne uken annonserte Kristopher Schau og Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha at de skal gifte seg St. hansaften.

- Vi gjør det for å tjene penger, og vi ønsker å oppfordre folk til å følge vårt eksempel. Det er urettferdig for hetereofile menn å ikke ha den samme fordelen som for eksempel homofile har med at de kan skifte skatteklasse og tjener penger på å gifte seg, kunne Hværsaagod-Takkskalduha meddele VGs lesere.

Men er det lov å gifte seg kun for penger?

Byfogden kan si nei
Seksjonssjef Reidar Amble ved Byfogden i Oslo sier til Seher.no at når to stykker vil gifte seg, må Folkeregisteret prøve vilkårene for ekteskapet.

Blir det godkjent hos Folkeregisteret, havner saken hos Byfogden. Da er det de som gir et eventuelt klarsignal til at ekteskapet kan bli inngått.

- Spørsmålet er alltid om vilkårene er oppfylt hvis de har gått ut i media og sagt at de gjør de for pengenes skyld, men jeg kan ikke si så mye annet enn at vi får se nærmere på saken hvis den havner hos oss, sier Amble.

Ikke ulovlig i seg selv
Ifølge sosiolog og Aftenposten-journalist Pål Vegard Hagesæther er proformaekteskap ikke ulovlig i seg selv.
 
Hagesæther var i fjor aktuell med boken "Uekteskap - En studie av proformaekteskap i Norge".
 
Forfatteren har i sitt arbeid vært også tidligere blitt gjort kjent med tilfeller av ekteskap inngått utelukkende av økonomiske årsaker.
 
- Det har vært en problemstilling blant sivilarbeidere, som får mer utbetalt om de er gift, forteller Hagesæther til Seher.no.

- Et hån!
- Dette er rett og slett et usmaklig PR-stunt. Det er et hån mot ekteskapet!

Dette sier Fremskrittspartiet-politiker Ulf Erik Knudsen til Seher.no om Kristopher Schau og Espen Thoresen Hversaagod Takkskalduhas forlovelse.

Årsaken er at komikerne vil rette fokus mot det norske skattesystemet, som gjør at en kan gå fra skatteklasse 1 til skatteklasse 2  - og dermed kan tjene over 20.000 kroner årlig - når en gifter seg.

- Jeg ser på det hele som et PR-stunt arrangert av to stykker som det ikke har vært blest rundt den siste tiden, sier stortingspolitikeren.

Men så lenge Espen ikke forsørger Kristopher, eller omvendt, vil de forbli i samme skatteklasse selv om de gifter seg.

- De har bommet litt
Stortingspolitiker Gunn Karin Gjul lurer på om de to har misforstått. 

- De har jo bommet litt. De sier at de vil gifte seg for å tjene penger på det, men hvis de skal tjene på dette forutsetter jo at en av dem forsørger den andre. Og det tror jeg ikke at de gjør, sier hun til Seher.no og ler.

- Det blir veldig spennende å se om de faktisk får lov til å gifte seg. Jeg vet ikke om de har misforstått skattesystemet litt...? Først og fremst må byfogden si ja til at de inngår ekteskapet. Det blir morsomt å se hvor skeivt systemet vårt egentlig er, sier Arbeiderpartiet-politikeren.

Hun er usikker på hva hun skal kalle det hele.

- En skal jo gifte seg av kjærlighet, og jeg kan ikke se at dette en gang er et fornuftsekteskap. Det finnes det jo rundt om i Norge, men jeg vet ikke helt hva vi kan kalle dette. Det blir interessant å se hva det blir til - og om de vil få lov til dette, sier hun.

- Vekker oppmerksomhet rundt en viktig sak
Høyre-politiker André Oktay Dahl følger spent med på saken, og sier til Seher.no at han ler av stuntet.

- Det er utrolig morsomt at de gjør dette for å sette fokus på at det kan være vanskelig å være singel. Folk som er alene blir oppfattet som utskudd. Dette er en fin og spennende måte å vekke oppmerksomhet rundt en viktig sak på, sier han til Seher.no.

Men til tross for at han mener at Kristopher og Espens stunt er morsomt, mener han at det ikke er helt uproblematisk at de to inngår ekteskap for pengenes skyld.

- Det bør jo ikke skje. Jeg er allikevel ikke redd for at dette her skal bre om seg og at mange vil gjøre det samme. Folk skjønner jo at det er tull og kanskje mest et PR-stunt. Så jeg er ikke bekymret for det. Hele opplegget er bare morsomt, avslutter han.

- Er man gift, så er man gift
Skatteetaten sier til Seher.no at de ikke forholder seg til hvorvidt på at komikerne vil forsøke å utnytte systemet.

- Vi tar ikke stilling til hvordan eller hvorfor et ekteskap er inngått, annet enn om at ekteskapet er inngått av fri vilje og at en anerkjenner hverandres rett til skilsmisse, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten.

Hun ber Seher.no ta kontakt med Barne- og likestillingsdepartementet for mer juridisk informasjon om duoens gifteplaner.

Departementets informasjonsavdeling svarer at ingen politikere hos dem kan kommentere saken. Heller ikke informasjonsavdelingen i departementet ønsker å kommentere saken.

- Jeg har ingenting å si til det, ha det! er alt Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha ønsker å si til Seher.no om saken.

Seher.no har også forsøkt å få tak i Kristopher Schau i sakens anledning - uten å lykkes.

Har du et kjendistips? Tips oss på [email protected] eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: Sjokkbrudd for popstjernen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer