«Mesternes mester»:

- Ekstremt krevende

Flere har stilt spørsmål ved rettferdigheten i programmet.

KJEMPER OM TITTELEN: Disse ti deltakerne gikk inn i årets konkurranse. Foto: Heidi Gøperød, Nordisk Banijay/NRK
KJEMPER OM TITTELEN: Disse ti deltakerne gikk inn i årets konkurranse. Foto: Heidi Gøperød, Nordisk Banijay/NRK Vis mer
Publisert

Den 14. sesongen av «Mesternes mester» er i full gang. NRK-programmet vekker stort engasjement rundt om i landet, og premieren var det i overkant av en million nordmenn som fikk med seg.

For andre år på rad er det Aksel Lund Svindal (40) som er i spissen, og trygt leder ti idrettshelter gjennom forskjellige oppgaver som til slutt skal kåre vinneren - selveste «Mesternes mester».

Det er liten tvil om at de som benker seg ned foran statskanalen hver fredag klokken åtte følger nøye med - noen ganger så nøye at de biter seg merke i ting man ellers ikke ville sett.

SKITNE TRIKS: Stig-André Berge er misfornøyd med Olaf Tuftes sandspruting i Mesternes mester. Video: NRK / Rød Løper. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Allerede i første episode var det en spesifikk detalj som vekket oppsikt, nemlig noe rødbrunt som lå på terrassen i villaen. Morten Ramm (44) dedikerte et Instagram-innlegg til videosnutten, hvor han spurte hvorfor produksjonen ikke hadde «fjernet oppkast, menneskebæsj eller hundedritt».

Det viste seg imidlertid at den mystiske «haugen» var av det mer uskyldige slaget - nemlig rengjøringspersonalet som hadde laget et hjerte av barnåler.

Nøye vurdert

Igjen har det oppstått noe som enkelte klør seg i hodet av, og det er reglene under nattesten. Det kom frem i sesongens første nattest, hvor Stig-André Berge (39) og Linn Jørum Sulland (38) konkurrerte mot hverandre i reaksjon.

HOUSETOUR: Vi fikk ta en titt inni huset hvor deltakerne bor mens de spiller inn «Mesternes mester». Reporter: Maria Ludvigsen. Video: Luna Lea. Vis mer

I øvelsen henger det flere lyssverd i taket. Her skal deltakerne være førstemann til å gripe tak i sverdet når et av de faller.

Her sto Berge og Sulland med hendene på hoften. I tidligere sesonger har man derimot sett at deltakernes hender ikke har vært i kontakt med kroppen under øvelsen.

Eirik Hamre i Nordisk Banijay, produksjonsselskapet bak serien, kan imidlertid fortelle at reglene ikke er endret for denne sesongen.

- Regelen er at hendene ikke skal over hoftehøyde. De fleste velger å stå med armene ned langs siden og hendene i «gripeklar» stilling, forklarer han i en e-post til Se og Hør.

Å endre reglene er heller ikke et tema, skal vi tro Hamre. Øvelsen, som har vært med i en rekke sesonger av serien, er nemlig svært nøye vurdert.

- Øvelsen har vært gjennom omfattende runder med kontroll av regler og rettferdighet. Konkurranseansvarlig har drøftet øvelsen med kolleger på Olympiatoppen og professorer i biomekanikk, fysiologi og anatomi fra Norges idrettshøgskole. Man er enige om at dagens regler er rettferdige, og at deltakerne her konkurrerer i fokus og reaksjon under like vilkår, sier produsenten.

Stor forskjell

Det er imidlertid ikke det eneste folk har bitt seg merke i. I den aktuelle nattesten kunne man tydelig se at Sulland er en god del høyere enn Berge, og det kan derfor funderes på hvorvidt det kan være en fordel.

«MESTERNES MESTER»: Den andre uken på «Mesternes mester» er ved veis ende, og det var enten Linn Jørum Sulland eller Stig-André Berge som måtte forlate konkurransen. Video: NRK/Rød Løper.. Vis mer

Likevel forteller Hamre at det ikke er noe gjennom «Mesternes mester»-historien som viser at anatomiske faktorer - herunder høydeforskjell - påvirker utfallet.

- Den store utfordringen er å holde fokus gjennom hele øvelsen. Den varer i virkeligheten mye lenger enn det som vises på TV, opptil ti minutter, og det er ekstremt krevende å ha samme intense fokus over så lang tid, oppklarer Hamre, før han legger til:

- Det har derfor vist seg at deltakeren som holder oppmerksomheten i det rette øyeblikket og reagerer raskest, vinner duellen.

LES OGSÅ: Kollapset på sofaen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer