Stig-André Berge:

- Ekstra stas er det jo at han ligner mer på meg

Den nybakte pappaen trives med bleieskift og lover OL- gull til hjerteknuseren.

BLE PAPPA: Stig-André Berge ble pappa til lille Nicklas i april. Foto: Espen Solli, Se og Hør
BLE PAPPA: Stig-André Berge ble pappa til lille Nicklas i april. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

Sportslig suksess og privat sorg har sørget for både opp- og nedturer for Stig-André Berge (34) de siste årene. Men ingenting har beveget ham som lille Nicklas, som kom til verden i april. Da ble til og med den råsterke bryteren mo i knærne.

- Alle sier det er stort å bli foreldre. Det kan jeg skrive under på. En helt utrolig opplevelse. Ekstra stas er det jo at han ligner mer på meg enn på kona! humrer den stolte pappaen til Se og Hør.

Lik døgnrytme

Folkelige og jordnære Stig- André slår ut med armene og smiler. Gullet han har til gode på brytematta i internasjonale mesterskap, tenker han ikke på når han har Nicklas på fanget.

I SALG NÅ: Les mer i fredagens Se og Hør.
I SALG NÅ: Les mer i fredagens Se og Hør. Vis mer

- Her er gullgutten min. Vi har samme døgnrytme: Nicklas sover og spiser, og jeg gjør det samme mellom treningsøktene. Livet til en baby og en toppidrettsutøver er nokså likt, sier Stig-André og løfter den nyfødte opp i været.

Navnet er ikke tilfeldig valgt. Bryteren er ikke sterkere enn at han medgir å være skikkelig fan av Backstreet Boys - der en av medlemmene heter Nick Carter.

Digger musikken

Dette ga bryteren inspirasjon til hva sønnen burde hete.

-Det ble Nicklas for å gjøre det litt mer mykt, forklarer Stig-André.

Han utdyper gjerne hvorfor han elsker den lette popmusikken.

- Jeg spiller ofte Backstreet Boys når jeg trener. Det er et ordentlig boyband, og jeg er vel det eneste mannfolket som våger å si høyt at jeg digger musikken deres. Låtene gir meg energi. Forresten så spilte vi bandets «Larger than life» i bryllupet vårt, mens jeg gikk ved siden av hunden vår Chanel (3). Det er en fransk bulldog som var ungen vår før vi fikk Nicklas.

Bryllup

Den nybakte småbarnsfamilien holder til i Rælingen i Akershus, rett utenfor Oslo. I en velholdt og stilrik enebolig bor mannen som lot seg inspirere av Jon Rønningen, en banebrytende bryteskikkelse som hanket inn to OL-gull.

INSPIRERT: Stig-André avslører at han og kona Rosell kalte opp sønnen etter Backstreet Boys. Foto: Espen Solli, Se og Hør
INSPIRERT: Stig-André avslører at han og kona Rosell kalte opp sønnen etter Backstreet Boys. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

For Stig-André hadde tidlig ambisjoner om medalje, men han bestemte seg tidlig også for å legge andre planer hvis den rette skulle dukke opp. Etter at Stig-André tok OL- bronse i 2016, var han klar på én ting: Han og kjæresten Rosell Utne Berge (27) skulle gifte seg i 2017. 8. juli i fjor ga paret hverandre ja i et storstilt bryllup i vakre Båtsfjord i Finnmark, hjemplassen til Rosell.

Hastverk

Stig-André hadde en tydelig plan om at paret skulle bli foreldre så fort som mulig.

- Jeg var helt sikker på at vi skulle lykkes med å bli gravide bryllupsnatten. Det var før jeg tenkte på når Rosell hadde eggløsning. Først tre dager etter bryllupet ble «jobben» gjort, ler Stig-André.

Latteren hans kommer fra hjertet. Han kan le av seg selv, men aldri av andre. Han er en ydmyk mann på 166 centimeter som fokuserer på én ting: OL- gull i Tokyo i 2020.

OL-gull

Målet om ekteskap og barn er nådd. Nå gjelder det å prikke inn toppformen til akkurat de dagene OL går av stabelen.

- Jeg er en egoist. Det er en enhver toppidrettsutøver. Det er stort for meg at Rosell lar meg få lov til å drive med idret- ten jeg elsker. Mitt store mål er å ta OL-gull. Dette er min fjerde og siste sjanse før jeg legger opp, sier han.

Egentlig er han i eldste laget allerede, skal vi tro ham selv. Men så er han en kar som har få skader, solid spenst og stor utholdenhet – helt på høyde med den yngre garde.

FORELDRE: Stig-André og kona Rosell ble foreldre til en liten gutt. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
FORELDRE: Stig-André og kona Rosell ble foreldre til en liten gutt. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

Sjekket opp

Rosell var selv en aktiv bryter, og det var slik de møttes.

- Jeg oversjekket Rosell. Jeg visste at jeg ikke hadde en sjanse, men brukte alle triksene i boka. Et av dem må ha virket, uten at jeg vet hvilket... Nå er det Rosell som ler rått.

- Du er så snill - og så god. Jeg likte deg veldig godt fra første stund. Vi hang i samme miljø lenge før vi ble et par for syv år siden, sier Rosell.

Hun måtte legge opp på grunn av skader, men er nå en god heiagjeng.

Motivasjon

Rosell og Stig- André ønsker seg flere barn, men oppkjøringen til OL er så tøff at familieforøkelsen er satt på vent i to år.

- Jeg er klar for mitt siste OL. Da kan Nicklas sitte på tribunen sammen med mammaen sin. Han skal få se pappa ta OL-gull! Det er motivasjonen jeg skal bruke i all treningen som ligger foran meg.

Det er én person til som Stig-André gjerne skulle hatt på tribunen når han entrer OL- matta. Det er moren Anne Elisabeth Berge, som døde av kreft få måneder før OL i Rio. Hun ble bare 61 år gammel.

Saken fortsetter nedenfor.

Summer 2018 😎 #guttaboys #fatherandson

Et innlegg delt av Stig-Andre Berge (@stigandreberge)

Brått syk

Mamma hadde vært kreftsyk en stund, men vi trodde at hun var kommet over den verste kneika. Under et treningsopphold i Tyrkia fikk jeg telefon om at mamma var innlagt på sykehus og at det var kritisk. Jeg reiste hjem for å ta farvel. Tre dager senere døde hun. For første gang trente jeg ikke på fem dager. Livet mitt falt på mange måter i grus. Vi hadde et veldig nært forhold. Jeg var en mammadalt.

- Hva legger du i det?

- Hun var min private sponsor, den som sørget for at jeg hadde midler til å drive idrett på heltid. Hun bodde i nærheten, og vasket alltid treningstøyet mitt. Ikke fordi jeg ba om det, men fordi hun syntes jeg skulle bruke tiden på å bli en enda bedre bryter.

Superdad? 😉🤔 #dad #training #photoshoot

Et innlegg delt av Stig-Andre Berge (@stigandreberge)

Født på matta

- Mamma var snill, men bestemt. Når jeg tok sølv eller bronse, sa hun alltid: «Det ble jo ikke gull». Hun sa det ikke for å være spydig, men for at jeg skulle beholde bakkekontakten og fokusere på neste mål, fortsetter han.

Stig-André startet med bryting fordi faren hadde gjort det, og broren drev med det.

- Jeg pleier å si at jeg er født på matta. Likevel er det moren som har betydd aller mest.

- Jeg ligner mest på henne. Hun var vanvittig sta. Det er noe jeg har arvet. Hun hadde bondeblod og var full av pågangsmot og stahet. Det var staheten som holdt meg i gang da jeg tok OL-bronsen. Jeg ville gjøre henne stolt, selv om hun ikke fikk oppleve det.

Minnes på armen

Stig-André har en spesiell tatovering på høyrearmen. Der står det «In memory of» og dødsdatoen til moren, 3. februar 2016.

- Det er ekstra vondt at hun ikke fikk oppleve å bli bestemor. Hun ville ha elsket rollen. Planen var hun skulle flytte inn til oss og ha en leilighet i kjelleren. Så langt kom vi ikke før sykdommen fikk overtaket. Mamma fikk aldri se Nicklas, men når han blir eldre, skal jeg fortelle hvilken fantastisk person farmoren hans var. Jeg vil for alltid bære med meg mamma i hjertet mitt.

LES OGSÅ: Avslører termindatoen