Ukraina-krigen:

Eksperter reagerer: - Propaganda

Marianna Vyshemirskaya ble avbildet på vei ut av et bombet ukrainsk sykehus. I et intervju som spres av Kreml, avviser hun at sykehuset ble bombet fra luften. Eksperter mener hun blir brukt som propaganda-redskap.

REAGERER: Eksperter peker på selvmotsigelser et intervju som spres i statseide russiske medier. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB
REAGERER: Eksperter peker på selvmotsigelser et intervju som spres i statseide russiske medier. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars ble et sykehus i byen Mariupol i Ukraina, som blant annet hadde en føde- og barselavdeling, bombet. I ettertid har bilder av en høygravid kvinne som evakueres gått verden rundt.

Flere utenlandske medier, deriblant The Times, har skrevet at den gravide kvinnen er skjønnhetsblogger Marianna Vyshemirskaya.

Både den russiske ambassaden i Storbritannia og Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia har hevdet at kvinnen på bildet er en betalt skuespiller, og at hele hendelsen var mer eller mindre iscenesatt.

Parallelt har utenriksminister Sergej Lavrov hevdet at sykehuset ble brukt av ukrainske høyreekstremister og at det ikke var helsepersonell i bygningen da hendelsen fant sted.

- Evakuert til Russland

Fredag la Vyshemirskaya ut en serie videoer på sin Instagram-side, hvor hun i skrivende stund følges av nesten 80 000.

Her benekter hun blant annet at sykehuset ble rammet av et luftangrep. Se og Hør var blant mediene som omtalte uttalelsene på Vyshemirskayas Instagram-side.

En video med liknende innhold er blitt spredt av en rekke statseide medier i Russland – samt den offisielle Twitter-kontoen til Russlands FN-delegasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer