Ukraina-krigen:

Eksperter reagerer: - Propaganda

Marianna Vyshemirskaya ble avbildet på vei ut av et bombet ukrainsk sykehus. I et intervju som spres av Kreml, avviser hun at sykehuset ble bombet fra luften. Eksperter mener hun blir brukt som propaganda-redskap.

REAGERER: Eksperter peker på selvmotsigelser et intervju som spres i statseide russiske medier. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB
REAGERER: Eksperter peker på selvmotsigelser et intervju som spres i statseide russiske medier. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars ble et sykehus i byen Mariupol i Ukraina, som blant annet hadde en føde- og barselavdeling, bombet. I ettertid har bilder av en høygravid kvinne som evakueres gått verden rundt.

Flere utenlandske medier, deriblant The Times, har skrevet at den gravide kvinnen er skjønnhetsblogger Marianna Vyshemirskaya.

Både den russiske ambassaden i Storbritannia og Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia har hevdet at kvinnen på bildet er en betalt skuespiller, og at hele hendelsen var mer eller mindre iscenesatt.

Parallelt har utenriksminister Sergej Lavrov hevdet at sykehuset ble brukt av ukrainske høyreekstremister og at det ikke var helsepersonell i bygningen da hendelsen fant sted.

- Evakuert til Russland

Fredag la Vyshemirskaya ut en serie videoer på sin Instagram-side, hvor hun i skrivende stund følges av nesten 80 000.

Her benekter hun blant annet at sykehuset ble rammet av et luftangrep. Se og Hør var blant mediene som omtalte uttalelsene på Vyshemirskayas Instagram-side.

En video med liknende innhold er blitt spredt av en rekke statseide medier i Russland – samt den offisielle Twitter-kontoen til Russlands FN-delegasjon.

Lørdag skrev engelske Sky News at Vyshemirskaya tilsynelatende er blitt evakuert til Russland eller til et separatistkontrollert område i Donetsk i Øst-Ukraina. Flere vestlige eksperter tror at intervjuet er et aktivt propaganda-grep fra Russland.

De påpeker blant annet at historien Vyshemirskaya forteller, motsier seg selv på flere punkter.

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Eksperter er skeptiske

En av dem er den prisvinnende bulgarske gravejournalisten Christo Grozev, som har en ledende rolle i journalistkollektivet Bellingcats Russland-undersøkelser og tidligere har vært sentral i deres etterforskning av forgiftningen av opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

Han oppsummerer innholdet i videoen slik, i et innlegg på sin Twitter-side:

- Kreml: «Vi bombet en barselavdeling fordi den var et rekrutteringssenter for Azov (Azov-bataljonen, red.anm.) Men vi bombet den ikke, det gjorde ukrainerne. Dessuten var det ingen gravide kvinner der, bare skuespillere. Men her er den gravide kvinnen. Hun spilte også den andre gravide kvinnen. Den som faktisk døde».

- Bruke og misbruke

Det samme gjør menneskerettsaktivisten Thomas van Linge. Han går også langt å antyde at kvinnen kan være under press.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten. Nå er gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

- Kremls propaganda er brutal, men veldig inkonsekvent. De får henne til å bevege seg innom samtlige av konspirasjonsteoriene rundt sykehuset, slik at historien totalt sett blir fullstendig ulogisk, skriver han.

Den ukrainske journalisten og propagandaeksperten Olga Tokariuk skriver på sin Twitter-side at Vyshemirskaya etter alt å dømme har hatt gode hensikter – men at russiske medier har redigert det på en måte som passer russiske propaganda-narrativer.

Tokariuk er tilknyttet CEPA (The Center for European Policy Analysis).

- Jeg er redd for at russiske propagandister kommer til å bruke og misbruke Marianna, og manipulere og redigere alt hun sier for å passe deres narrativ, skriver hun.

I kjølvannet av reaksjonene på videoklippet, har Vyshemirskaya publisert følgende korte kommentar på sin Telegram-kanal:

- Jeg fortalte om hva jeg så, hva jeg hørte og hva øyevitner har fortalt. Dere får trekke deres egne konklusjoner.

LES OGSÅ: Brødrenes kamp mot Putin

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer