Eksperter raser mot NRK-serien «Norges Tøffeste»

- Rettet mot spesielt interesserte som liker å se andre lide.

KONKURRERER: Disse ti deltakerne konkurrerer i å bli «Norges Tøffeste».  Foto: NRK
KONKURRERER: Disse ti deltakerne konkurrerer i å bli «Norges Tøffeste». Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I programmet «Norges Tøffeste» blir ti unge menn og kvinner utsatt for en rekke psykiske og fysiske utfordringer.

Da programmets første sesong ble sendt i 2013, gikk en av deltakerne hardt ut mot NRK på grunn av de dårlige forholdene. I år har NRK fått kritikk for å framstille en av deltakerne feil.

Årets sesong skaper reaksjoner hos ekspertene.

Deltakerne bor i en mørk bunker like utenfor Stjørdal i Nord-Trøndelag. Underveis i oppholdet gjennomfører de fysisk krevende konkurranser.

Tøft

Hittil har deltakerne blitt vekket tre ganger i løpet av natta for å ta en kaldt dusj. For å skape frykt går det en mørkkledd mann rundt i bunkeren for å vekke deltakerne.

Det er liten tilgang på mat, og som følge av at han tapte en konkurranse, ble en av deltakerne satt på isolat i seks timer.

Professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, synes ikke denne typen underholdning passer seg på tv i beste sendetid. Han sier at en viktig forutsetning er at deltakerne vet hva de har meldt seg på.

- Vi må jo gå ut ifra at deltakerne vet hva de har gitt samtykke til, og formelt er det slik at de kan utsettes for dette, sier han til Dagbladet.

- Svært belastende

Mørch mener at isolasjon i kombinasjon med strafferegimer, lite mat og lite søvn kan være svært belastende.

- Når man isoleres blir man fratatt muligheten til å omgås med andre, vanlig stimulering og sansestimulering. I dette tilfellet er isolasjonen i begrenset varighet, men det oppleves høyst sannsynlig belastende, sier han.

At denne typen tv-serier blir brukt som underholdning i beste sendetid, har Mørch liten sans for.

- Jeg tenker at dette er underholdning som er rettet mot spesielt interesserte som liker å se at mennesker lider. Jeg synes ikke at allmennkringkasterne skal bidra til det, sier han.

Psykiske påkjenninger

Stipendiat ved Norges idrettshøgskole, Therese Fostervold Mathisen, forsker på spiseforstyrrelser og idrettsernæring.

Hun forteller til Dagbladet at hun har sett en episode av NRK-serien, men at hun ikke var klar over de psykiske påkjenningene deltakerne måtte gjennomgå. Hun stiller spørsmål ved hvorvidt deltakerne kan prestere optimalt under slike forhold.

- Skal du yte maksimalt fysisk, må du være rustet psykisk også. Det kaller vi restitusjon. I den grad du ikke har fått hvilt deg nok og spist tilstrekkelig, er du verken restituert eller klar for å yte ditt beste, mener hun.

- Ikke reelt

Hun understreker at hun mener at flere realityprogrammer er kritikkverdige, mye på grunnlag av at det lages underholdning av ekstreme situasjoner.

- Det er enkeltpersoner som bærer innholdet i programmet, og de har liten kontroll over hvordan scener klippes og hvordan situasjoner framstilles. Man skal jo kunne gå med hodet hevet etter en slik programdeltagelse også, sier hun.

Mathisen mener at forholdene i programmet er lite realistiske.

- Det hadde vært mer spennende å se et konsept med formål om å hedre en person som framstår allsidig og fysisk godt rusta. Det gjør ikke «Norges Tøffeste» når de arrangerer under slike forhold, forklarer hun.

- Intervjuet av psykolog

Njord Røv er redaksjonssjef ved NRK Tyholt, NRKs største enhet utenfor Marienlyst. Han forstår seg ikke på kritikken.

- Deltakerne i programmer er gjennomtrente, psykisk solide unge mennesker som har meldt seg frivillig og deretter blitt spesielt utvalgt, skriver han i en e-post og fortsetter:

- De har blitt intervjuet av psykolog, og vært gjennom fysiske tester. De vet hva de går til, mener Røv.

Han påpeker at Røde Kors er tilstede både før, under og etter alle øvelser. Dessuten gjøres det flere intervjuer med med deltakerne daglig, og han hevder de har god kontroll på deres psykiske og fysiske tilstand.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Ble forfulgt av sinnsforvirret mann

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer