Tannbleking:

Ekspertene advarer mot dette

En rekke influensere med kritthvite tenner fronter tannblekeproduktet Premium White. Eksperter slår imidlertid fast at produktet ikke har effekt.

HVITE TENNER: Sofie Steen Isachsen, Isabel Raad og Martine Lunde hevder alle at de har fått hvitere tenner etter å ha brukt tannblekeproduktet Premium White. Foto: Espen Solli, TV 2 / Andreas Fadum, Se og Hør
HVITE TENNER: Sofie Steen Isachsen, Isabel Raad og Martine Lunde hevder alle at de har fått hvitere tenner etter å ha brukt tannblekeproduktet Premium White. Foto: Espen Solli, TV 2 / Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under overskrifter som «Slik fikk jeg de hviteste tennene» og «Hemmeligheten bak mitt hvite smil» skryter influenser Isabel Raad (27) av produktet Premium White. Hun kan vise fram kritthvite tenner i alle kanaler, og sverger til at det er tannblekeproduktet som har æren.

I en video på YouTube omtaler hun Premium White som «verdens beste tannbleking». Merket som annonse, så klart. Gjerne med en rabattkode på kjøpet. I hele seks år har hun sverget til produktet, ifølge henne selv.

«Jeg føler alltid, helt ærlig, at tennene mine blir hvite etter å ha brukt Premium White. Dette her er legit det beste tannblekingskitet som finnes», sier hun i en YouTube-video.

Influenser-kollega Sofie «Sophie Elise» Steen Isachsen (26) er også blant dem som har vært full av lovord om produktet, og har i likhet med Raad reklamert for det en rekke ganger.

«Dette er mitt favorittannbleking. Den fungerer bedre enn dem man får hos tannlegen, og det mener jeg», sier hun i en video fra i fjor.

REAKSJONENE HAGLET: Isabel Raads blogglesere var svært observante da hun delte et helt vanlig antrekksbilde på bloggen. Video: Rød Løper Vis mer

- Ingen blekeeffekt

Problemet er bare at produktet bare inneholder opptil 0,1 prosent hydrogenperoksid, som er selve blekemiddelet. I Norge er tannbleking strengt regulert, og det er bare tillatt opp til 6 prosent hydrogenperoksid, og dette får man bare kjøpt hos tannlegen.

Produktene som selges over disk og på nett lovlig i Norge inneholder altså 60 ganger mindre blekemiddel enn dem man får hos tannlegen.

- Dette er altfor lav konsentrasjon til å ha noen blekeeffekt, slår Jon Einar Dahl i Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer AS (NIOM) fast overfor Se og Hør.

REKLAMERER: Isabel Raad skryter Premium White opp i skyene, tross produktets svake effekt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
REKLAMERER: Isabel Raad skryter Premium White opp i skyene, tross produktets svake effekt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Dette slås også fast på Mattilsynets nettsider, som blant annet regulerer salget av blekemiddel:

«Konsentrasjoner av aktivt virkestoff på opptil 0,1 prosent er ikke tilstrekkelig for en god klinisk effekt. Det er bare tannleger som kan utføre bleking av tenner og drive med salg av tannblekemidler som inneholder opptil 6 prosent hydrogenperoksid. Dette skyldes at tannbleking kan ha alvorlige bivirkninger, og det er viktig at en tannlege undersøker tenner og emaljen før en eventuell behandling starter», står det.

Isabel Raad er ikke den eneste influenseren som sverger til Premium White. Sofie «Sophie Elise» Steen Isachsen, Martine Lunde, Andrea Badendyck og Adrian Sellevoll har alle reklamert for produktet, og gir blekemiddelet æren for sine hvite tenner.

- FUNGERER: Martine Lunde benytter seg også av Premium White, og hevder overfor Dagbladet at produktet fungerer. Foto: Espen Solli / TV 2
- FUNGERER: Martine Lunde benytter seg også av Premium White, og hevder overfor Dagbladet at produktet fungerer. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Det henger ikke sammen. Jeg tror ikke de har fått så hvite tenner på grunn av blekeeffekten til Premium White, muligens heller fordi tennene ser lysere ut når de er tørre, på grunn av lyset eller varme. Med så svakt blekemiddel har det neppe noen effekt, sier tannlege Stian Kanestrøm ved Oris Dental i Oslo, og legger til:

- En blekeskinne som lages hjemme vil heller ikke kunne gi like god effekt enn en som lages under høy temperatur og vakuum, som tannleger bruker. Det sier meg også at blekeeffekten skyldes korttidseffekt fra lyset.

FJERNE STIGMA: Alicia, som i sosiale medier kaller seg «Princess Glitterhead», mistet tennene da hun var gravid. Hun bruker nå sosiale medier for å fjerne stigmaet rundt det å ikke ha tenner. Video: Tiktok / Princess Glitterhead Vis mer

Martine Lunde: - Fungerer for meg

Influenser Martine Lunde (25) har sverget til Premium White i nærmere tre år, og benytter produktet to ganger i måneden. Hun har også brukt tannblekingsproduktet i perioder der hun ikke har reklamert for Premium White. Hun opplever at tennene forblir hvite av behandlingen.

- Jeg bruker det uansett om jeg reklamerer for det eller ikke. Jeg har brukt det i tre-fire år, så det fungerer hvert fall for meg, sier hun til Se og Hør.

Hun kan likevel forstå at Premium White ikke har den samme effekten som en tur til tannlegen vil ha, til tross for at hjemmeblekingsproduktet lover at effekten skal være like god som ved profesjonell tannbleking.

- Jeg skjønner jo at det ikke har samme effekt som å gå til tannlegen, for det er jo et kit til 500 kroner. Men det har jo effekt, ellers hadde jeg aldri giddet å bruke det. Jeg kommer til å fortsette å reklamere for og bruke produktet så lenge jeg er fornøyd og det har effekt.

- Kan du dokumentere at Premium White fungerer?

- Jeg har ikke noe dokumentasjon på det, men jeg ser det jo, og jeg hadde heller ikke reklamert for det om det ikke hadde fungert.

TRAKKASERES: I den nye TV 2-serien «Martine vil bli politi», blir Martine Lunde satt ut under en øvelse. Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

- Kortvarig effekt

Jon Einar Dahl forklarer at noen likevel vil kunne se en kortvarig effekt ved bruk av tilsvarende blekemidler.

- Vi har sett at tilsvarende produkter fra andre produsenter inneholder forskjellige syrer. Syre kan endre emaljen slik at tennene virker lysere, men bare for en kort periode, sannsynligvis i bare noen dager. Syre kan også fjerne misfarging i tannoverflaten, men det gjør også en vanlig tannpasta. Men, jeg vet ikke om Premium White inneholder syre, sier han.

Han forklarer at grunnen til at tenner blir misfarget skyldes at fargestoffer trenger inn i emalje og dentin (som ligger under emaljen og utgjør mesteparten av tanna, journ.anm.).

- Blekemiddelet deler opp de store molekylene i mindre molekyler, som ikke absorberer like mye lys. Da blir tanna lysere, sier han.

Premium White følger også med et LED-lys som skal «forsterke» blekeprosessen, ifølge deres egne nettsider. Det er også bevist at dette heller ikke har noen effekt. Tannlegeklinikker har selv brukt lys i bleking av tenner, men NIOM slo allerede i 2006 fast at dette er unødvendig og potensielt skadelig, ifølge Forskning.no.

TANN-REKLAME: Også Sofie Steen Isachsen har reklamert for Premium White. Les hennes svar lenger ned i saken. Foto: Vidar Ruud / NTB
TANN-REKLAME: Også Sofie Steen Isachsen har reklamert for Premium White. Les hennes svar lenger ned i saken. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Dahl i NIOM sier til Se og Hør at han antar LED-lyset som følger med hjemmeblekingen er svakere enn dem som ble undersøkt, og slår derfor fast at det ikke kan ha noen effekt.

Dersom man skulle kjøpe Premium White og ikke oppnå effekt, kan man heller ikke regne med å få igjen pengene. I kjøpsvilkårene står det nemlig følgende:

«Ettersom kosttilskudd eller kosmetikk har individuell virkning, kan effekten ikke garanteres hos enkeltindivider, og selger kan ikke holdes ansvarlig for økonomiske, helsemessige eller andre forhold oppstått som følge av produktets effekter ved kjøpers bruk».

Det til tross for at Premium White hevder kundene sier at resultatet er «som en profesjonell behandling hos tannlegen».

FORBRUKERTILSYNET: Nina Elise Dietzel i Forbrukertilsynet. Foto: Dag Jenssen
FORBRUKERTILSYNET: Nina Elise Dietzel i Forbrukertilsynet. Foto: Dag Jenssen Vis mer

Slik svarer influenserne

Nina Elise Dietzel i Forbrukertilsynet sier at de ikke har vurdert influenseres påstander om Premium White, og at hun derfor ikke kan kommentere tilfellene konkret.

- På generelt grunnlag så er det likevel slik at alle påstander om faktiske forhold, for eksempel om egenskaper og virkning, skal kunne dokumenteres, skriver hun i en e-post.

Hun viser til veilederen om reklame i sosiale medier der dette slås fast.

Hun kan også fortelle at selskapet som selger produktet, Norisma AS, fikk refs i 2018 etter en rekke tilfeller av skjult markedsføring av blekeproduktet.

SULTEN: Den nyskilte tannlegen Leanne markerer seg i «Naked Attraction UK», når hun blir utfordret til å vise hva hun foretrekker å gjøre med en penis. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

Se og Hør har vært i kontakt med Isabel Raad, som ikke ønsker å kommentere saken.

Sofie Steen Isachsen kommenterer saken slik i en SMS til Se og Hør:

- Det er såpass lenge siden jeg har reklamert for Premium White, at du bør heller ta det med noen som kan sette seg inn i det nå - for det klarer ikke jeg.

LES OGSÅ: Bryter tausheten: - Jeg ler så jævlig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer