«Farmen kjendis»:

Ekspert raser: - Helt uhørt

Dorthe Skappel fikk tillatelse av arbeidsgiver til å bruke «eget» klesmerke i «Farmen kjendis». Sophie Elise Isachsen «promoterer» også det samme merket i programmet.

SKAPPEL-GENSER: Her sitter både Sophie Elise Isachsen og Dorthe Skappel i hver sin Skappel-genser i «Farmen kjendis». Foto: TV 2
SKAPPEL-GENSER: Her sitter både Sophie Elise Isachsen og Dorthe Skappel i hver sin Skappel-genser i «Farmen kjendis». Foto: TV 2 Vis mer
Publisert

Det er liten tvil om at «Farmen kjendis» er kjent for kanskje aller mest intriger og realitydrama. Det er derimot også en annen ting som hver sesong får oppmerksomhet - nemlig hvordan deltakerne går kledd.

Eksempler på deltakere som har fått mye oppmerksomhet rundt sitt valg av strikkegenser inne på «Farmen kjendis»-gården er Vendela Kirsebom, Leif Einar «Lothepus» Lothe og Kathrine Sørland. På folkemunne har genserne gjerne blitt kalt «Farmen-genser».

STYGT SKADD: Under «Farmen Kjendis» aller siste ordinære tvekamp denne sesongen, klarer en av deltakerne å skade seg stygt etter tvekampen. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

I mange år var Ulvang sponsor av TV-programmet, og den populære høyhalsede ullgenseren var plutselig i «alles» klesskap etter å ha blitt vist på skjermen.

I år er det Tufte Wear som står for deltakernes sponsede bekledning, men det er imidlertid ikke alle som har ønsket å kle seg i de klærne.

Dorthe Skappel (59) bekrefter overfor Dagbladet at hun inngikk en avtale med TV 2 som tillot henne å gå kledd i egne plagg, inkludert fra Skappel-merket, på «Farmen kjendis».

Det ble full klinsj mellom Øyunn Krogh og Niklas Baarli etter førstekjempevalget på «Farmen kjendis». Video: TV 2/Steffen Pettersen Vis mer

- Ikke et krav

Skappel har de siste årene gjort stor suksess med strikking, og en periode var «Skappel-genseren» på «alles» lepper. Også Dorthes døtre er involvert i strikkebusinessen.

Eldstedatter Maria er for øvrig gift med Andreas Holzweiler, som sammen med søsteren Susanne startet klesmerket ved samme navn i 2012.

De siste ukene har en Skappel-genser samt noen Holzweiler-plagg vært å se på TV 2 flere ganger i uken i beste sendetid.

HOLZWEILER: Her er den samme hatten som Dorthe bruker på gården på Holzweilers nettbutikk. Foto: Skjermdump holzweileroslo.com
HOLZWEILER: Her er den samme hatten som Dorthe bruker på gården på Holzweilers nettbutikk. Foto: Skjermdump holzweileroslo.com Vis mer
BUCKET HAT: Denne blå og hvite hatten er kjent for de fleste «Farmen kjendis»-seere. Foto: TV 2
BUCKET HAT: Denne blå og hvite hatten er kjent for de fleste «Farmen kjendis»-seere. Foto: TV 2 Vis mer

Skappel forteller til Dagbladet at hun har hatt en god dialog med TV 2 rundt klessaken.

- Jeg hadde en dialog med TV 2 i forkant, og alt er overholdt i forhold til de retningslinjene jeg fikk fra kanalen.

FAVORITT: Denne grønne og grå Skappel-strikkegenseren har vært en favoritt hos Dorthe inne på gården. Foto: TV 2
FAVORITT: Denne grønne og grå Skappel-strikkegenseren har vært en favoritt hos Dorthe inne på gården. Foto: TV 2 Vis mer
UTSOLGT: Genseren Dorthe bruker i «Farmen kjendis» er i skrivende stund utsolgt i Skappels egen nettbutikk. Foto: Skjermdump skappeloslo.com
UTSOLGT: Genseren Dorthe bruker i «Farmen kjendis» er i skrivende stund utsolgt i Skappels egen nettbutikk. Foto: Skjermdump skappeloslo.com Vis mer

TV 2 bekrefter at Skappel fikk tillatelse til å ta med seg egne klær inn på gården.

- Under «Farmen kjendis» blander alle deltakerne private klær som identifiserer deres personlighet med de klærne de får utdelt gjennom produktplasseringsavtalen vi har med Tufte. Dorthe Skappel fikk godkjent at hun kunne ha med seg en egenstrikket genser inn på gården som et av sine private plagg. Dette var ikke er krav fra Dorthe for å stille opp i programmet, forklarer pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl.

I TALE: På «Farmen Kjendis» har man sett Sophie Elise og Isak bli nære hverandre. Nå forteller Isak Dreyer hva som er status mellom dem. Video: Rød Løper Vis mer

- Uhørt

Ekspert og dosent i markedsføring, Trond Blindheim, mener bruken av Skappels egen genser i «Farmen kjendis» er god reklame for Skappel selv.

- Det er mange som ser på det programmet, og mange vet at hun driver med strikking og blir påminnet det når de ser det på TV. Det er helt åpenbart at det har en viss effekt. Det blir som produktplassering, sier han til Se og Hør.

Hvor stor markedsverdien er er imidlertid vanskelig å si, mener Blindheim. Én ting er han derimot klar på.

INGEN STJELING: «Farmen Kjendis» tok grep om tidligere stjeling på markedet. Video: Rød Løper Vis mer

- Kombinasjonen merkevarer og kjendiser, den er uslåelig.

At Skappel har fått lov til å vise frem egne produkter på TV 2 i beste sendetid får imidlertid ekspert på presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, til å reagere.

- Jeg synes det er helt uhørt og ikke akseptabelt. Medieprofiler som identifiseres i så stor grad med TV-kanalen kan ikke samtidig få lov til å utnytte situasjonen til å skaffe seg reklame for sitt eget produkt - hva enn det måtte være, sier han til Se og Hør.

- Så lenge jeg har vært i pressen har det vært et klart prinsipp: Det skal være et klart skille mellom det redaksjonelle og det kommersielle - og det er svært viktig. Men nå ser man at det skillet er i ferd med å viskes ut. Dette blir en veldig sofistikert måte å tre reklame nedover hodet på folk, fastslår Bodahl-Johansen.

HVIT MÅNED: Adam Ezzari gjorde seg upopulær på «Farmen kjendis» da han valgte å helle ut alkoholen han fikk som storbonde. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Det er TV 2s pressesjef ikke enig i.

- Vi er selvsagt enig med Bodahl-Johansen i at det skal være et klart skille mellom det redaksjonelle og kommersielle. Det er ikke riktig at vi som kanal gir noen medieprofiler lov til å «utnytte situasjonen for å skaffe reklame til eget produkt». Tvert imot. Alle deltakerne i programmet gjøres oppmerksomme på forbudet mot skjult reklame og skriver under på deltakeravtaler med produksjonsselskapene som regulerer dette. Våre redaksjoner gjør selvsagt også løpende vurderinger etter Vær Varsom-plakaten, konstaterer Dahl.

Intervjunekt

Også en annen av deltakerne i vinterens «Farmen kjendis» har tatt med seg en Skappel-genser på reisen 100 år tilbake i tid - nemlig influenser og forfatter Sophie Elise Isachsen (27).

Hun har flere ganger vist seg i en rød strikkegenser, som hun første gang viste frem på bloggen sin i 2019. I innlegget linket hun til Skappels nettside, men understreket at innlegget ikke var betalt og at genseren var strikket av hennes egen bestemor.

STRIKKEGENSER: Også den røde strikkegenseren til Sophie Elise Isachsen er en Skappel-genser. Foto: TV 2
STRIKKEGENSER: Også den røde strikkegenseren til Sophie Elise Isachsen er en Skappel-genser. Foto: TV 2 Vis mer
SKAPPEL: Den samme genseren Sophie Elise bruker på gården ligger på Skappels Instagram-konto. Foto: Skjermdump Instagram
SKAPPEL: Den samme genseren Sophie Elise bruker på gården ligger på Skappels Instagram-konto. Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

Seinere det samme året ble det også kjent at Isachsen og Skappel skulle lansere en strikkekolleksjon sammen. Nå er de igjen kollegaer.

Isachsen ble kort tid etter «Farmen kjendis»-innspillingen, i september i fjor, ansatt i nettopp «God kveld Norge». I den samme redaksjonen jobber for øvrig også en tredje deltaker, nemlig Niklas Baarli (32). Om lag tre uker inn i årets «Farmen kjendis»-sesong valgte TV 2 å nekte trioen å jobbe med reality-serien de selv er en del av.

«FARMEN KJENDIS»: Det ble tøft for Tomine Harket å sjekke inn på gården. Det ver derimot lite forståelse å hente fra Niklas Baarli. Video: TV 2 Vis mer

På spørsmål fra Se og Hør om hvorfor Isachsen valgte å ta med seg akkurat denne røde Skappel-genseren inn på tv-gården, gir hun følgende kommentar:

- Jeg valgte den genseren, som jeg ikke fikk sponset, men i gave av min mormor, både fordi jeg elsker den, men også fordi jeg ønsket å ha med meg en strikket genser.

LES OGSÅ: Reagerer på dette: - Ikke akseptabelt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer