Erling Braut Haaland

Ekspert: Britiske tabloider i annen klasse

- Jeg vil tro at de aller fleste norske redaksjoner i Norge ikke hadde benyttet seg av samme metode, sier medieveteran.

FÅR OPPMERKSOMHET: Erling Braut Haaland får omtale i engelsk presse etter å ha brukt mobiltelefonen under en kjøretur. Foto: Faksimile: The Sun
FÅR OPPMERKSOMHET: Erling Braut Haaland får omtale i engelsk presse etter å ha brukt mobiltelefonen under en kjøretur. Foto: Faksimile: The Sun Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Fotballsensasjon Erling Haaland har blitt tatt i å bruke sin telefon imens han kjører sin Rolls-Royce til 300 000 pund».

Slik innleder den engelske tabloidavisen The Sun en artikkel publisert denne uken. Det første man ser når man trykker seg inn på saken er en paparazzi-video som filmer Haaland kjørende i Manchesters gater, angivelig dagen etter at han scoret fem mål mot RB Leipzig i Champions League. Daily Mail omtaler også saken.

Det er usikkert om videoen er filmet av en reporter fra The Sun, eller om den er kjøpt fra en privatperson. Et moment er også at det ser ut til at personen som filmer Haaland også sitter i førersetet i sin bil.

I noen sekunder kan man se at jærbuen har sin høyre hånd på rattet, mens han i et lite øyeblikk titter ned på telefonen i sin venstre hånd.

Mobilbruk imens man kjører er straffbart i både England og Norge, og kan føre til bøter og prikker på førerkortet.

ROMANSE: Her avsløres Erling Braut Haalands flørt. Du kan lese hele saken her: https://www.seher.no/kjendis/haalands-flort-avslort/78236917 Reporter: Nora Skavhaug. FOTO: NTB, MEGA. VIDEO: Twitter/@SimonKrief/@niporwifi, Tiktok/@hmnieehl16 Vis mer

- Det er en dum feil, men kan være farlig for ham og andre trafikanter, sier en talsperson i den britiske trafikkorganisasjonen AA til The Sun.

- Å holde mobilen mens man kjører er farlig. For noen som er så effektive med å score, er dette definitivt et selvmål.

Men ville norske medier i det hele tatt omtalt saken om en kjørende Haaland som titter på telefonen, dersom redaksjonene satt på samme materialet?

Medieveteran og generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold (77), er i hvert fall tydelig på én ting:

- Engelske tabloider er i en helt annen klasse enn de norske. Det er stadig konflikter mellom britiske tabloider og kjendiser, sier Kokkvold.

MEDIEVETERAN: Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB
MEDIEVETERAN: Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- I Norge ville man gjort det hvis det var av vesentlig samfunnsmessig betydning, fortsetter han og viser til Vær varsom-plakaten punkt. 3.10.

Den sier:

«Skjult kamera/mikrofon eller falsk identitet skal bare brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning».

Erling Braut Haaland takket nei til å være med i det rykende ferske NRK-programmet til Fetisha Williams, «Fetisha Sveiper», der blant Anniken Jørgenser avslører jenteflørter. Video: Klaus Fjellro / Rød Løper / NRK. Vis mer

- Med den oppmerksomheten som Haaland får i både Norge og Storbritannia ville man kanskje tro at det nettopp er det, men det er det ikke, sier Kokkvold, som har et langt liv bak seg i mediebransjen.

Han legger til:

- Jeg ville tro at de aller fleste norske redaksjoner ikke hadde benyttet samme metode.

LES OGSÅ: Flyttet fra hverandre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer