Eia beskyldes for å spre rasisme

- Mange vil nok føle det som ganske avskyelig og støtende at vi fortsatt diskuterer dette.

SISTE PROGRAM: Mandag er det duket for siste program i serien «Hjernevask» på NRK. Foto: Ida Lindvall
SISTE PROGRAM: Mandag er det duket for siste program i serien «Hjernevask» på NRK. Foto: Ida Lindvall Vis mer
SEHER.NO: De siste månedene har vært preget av bråk rundt komiker Harald Eia (44) og hans «Hjernevask».

I programmet tar Eia opp temaer som miljø, arv og oppvekstgenetikk, men allerede i høst fikk komikeren kritikk av forskere som følte seg misbrukt i opptakene til programmet, og 44-åringen har fått hard medfart for intervjuteknikken sin.

I kveld tar «Hjernevask» opp rasespørsmålet, hvor Eia har intervjuet flere kontroversielle forskere som mener det er gjennomsnittsforskjeller mellom folkegrupper når det gjelder intelligens. Ifølge Dagbladet har kveldens episode allerede fått flere til å reagere.

- En ting er å ta opp dette i en seriøs sammenheng. men sånn som Eia presenterer det, kan det ikke forsvares, sier leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen til avisen.

Thorbjørnsen mener Eia med kveldens episode er med på å spre rasisme.

- Ja, han sprer rasisme når han viser til at mørkhudede skal være dummere enn andre. Det kan fort feste seg hos folk, og som vi vet er det skumle tradisjoner for slike tankeganger, sier han.


Også leder for Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), Oddvar Akhenaton de Leon, reagerer kraftig på problemstillingene som blir tatt opp, og mener Eia tar opp diskusjoner som er gammeldagse og basert på unøyaktigheter.

- Hvis dette er underholdning i Norge i dag, har vi et langt stykke igjen å gå. Mange vil nok føle det som ganske avskyelig og støtende at vi fortsatt diskuterer dette, sier han til Dagbladet.

Eia selv understreker at kveldens program ikke konkluderer i noen retning, og håper og tror at han ikke er med på å spre rasisme.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.


LES OGSÅ: - Det er typisk Eia. Han forandrer seg ikke.